WETENSCHAP: 9 legale drugs die een psychedelische trip bieden

legale drugs psychedelica

WETENSCHAP: 9 legale drugs die een psychedelische trip bieden

Zijn er legale drugs die een psychedelische trip veroorzaken? Wij hebben 9 soorten drugs op een rij gezet die in sommige landen legaal zijn.

legale drugs psychedelica

Alhoewel de meeste psychedelische substanties in de meeste landen illegaal zijn verklaard, zijn er wel degelijk een aantal die dit stempel niet dragen. Het is algemeen bekend dat er bijvoorbeeld planten uit het regenwoud zijn die door sjamanen tot krachtige psychedelische brouwsels worden verwerkt. Interessant? Wij hebben 9 substanties voor je op een rij gezet die zorgen voor een psychedelische trip.

Psychedelica zijn geest-openbarende substanties, die vaak een diep niveau van begrip en bewustzijn kunnen veroorzaken met nieuwe inzichten. Volgens Wikipedia kan een psychedelische toestand een verscheidenheid aan ervaringen zijn die op verschillende manieren kan worden opgewekt, bijvoorbeeld door zintuiglijke prikkeling, sensorische deprivatie of hallucinogene stoffen. Dergelijke ervaringen zijn onder andere hallucinaties, veranderingen van perceptie, synesthesie, veranderde staten van bewustzijn, mystieke staten en soms ook psychose-achtige staten.

Het woord “psychedelisch” stamt af van het oude Griekse woord “psychē”, wat vertaalt naar “geest” of “ziel”. Het woord “dēlou” staat op diens beur voor “onthullen”. Psychedelische substanties die leiden tot deze zogeheten trip, kunnen zowel natuurlijk als synthetisch zijn. Bekende psychedelica zijn LSD, psilocybine, mescaline en DMT. Daar waar enkele psychedelica legaal zijn, zijn andere dit zeker niet, en dus illegaal.

Ter informatie hebben we hieronder een lijst opgesteld met een negental van deze natuurlijk voorkomende psychedelica, die in enkele landen – tot op zekere hoogte – legaal beschikbaar zijn. Let op, ook legale drugs kunnen impact hebben op je gezondheid, informeer jezelf dus optimaal voordat je gebruik ervan overweegt.

Legale drugs die een psychedelische trip veroorzaken

1. Magische truffels

De magische truffel is het zogeheten sclerotium van bepaalde paddosoorten, ofwel het ondergrondse groeisel. Het uiterlijk en de smaak is anders dan dat van paddo’s, maar de psychedelische effecten zijn vergelijkbaar. De psychedelische ervaring van magische truffels varieert van ongebruikelijke ideeën en nieuwe inzichten, tot visioenen en diep spiritueel begrip.

Net zoals bij andere paddo’s, zorgt psilocybine bij magische truffels voor de psychoactieve verbinding. De hoeveelheid psilocybine verschilt per soort en uiteraard ook per hoeveelheid. Alhoewel dit goed in de meeste landen illegaal is, kun je het in Nederland wel legaal kopen. Je kunt deze legale drugs bijvoorbeeld kopen bij Paddoskopen.nl/shop/magic-truffels/.

2. Kanna

Nee, geen cannabis, maar kanna. Deze van oorsprong in Zuid-Afrika voorkomende vetplant staat ook bekend als channa of kougoed, en het gebruikt hiervan dateert helemaal tot de prehistorische jager-verzamelaars. Als je op kanna kauwt en het resulterende speeksel doorslikt, leidt dit tot een milde psychedelische staat. Onze prehistorische voorouders geloofden dat dit bijdroeg aan een beter fysiek en mentaal uithoudingsvermogen.

Kanna is nog altijd een populair legaal middel voor geestelijke verruiming en de plant is nu beschikbaar in poedervorm, als extract of als volledige plant. Kun je zelfs kanna-thee mee zetten, waarmee je rustiger schijnt te worden.

3. Blauwe lotus

In het oude Egypte waren de oevers van de Nijl begroeid met een bedwelmende waterlelie, ofwel de Nymphaea caerulea, beter bekend als de blauwe lotus.

De oude Egyptenaren wisten niet dat het effect van de blauwe lotus kwam van het psychoactieve alkaloïde aporphine. Men neemt hedendaags aan dat aporphine, (niet heft heftigere apomorfine, interactie heeft met dopaminereceptoren.

Men gebruikte het eeuwen geleden bij feesten en dansen, en herkende ook de lustopwekkende eigenschappen ervan en het ontspannende effect. Al deze effecten gecombineerd maakten het goedje een logische keuze voor spirituele en magische overgangsrituelen. Nieuwsgierig naar de krachten van deze waterlelie? Blauwe lotusextract is op een enkel land na overal legaal.

4. Passiebloem

Oorspronkelijk is de passiebloem te vinden delen van Amerika en Centraal-Amerika. Het is een geslacht van planten bestaande uit meer dan 500 soorten, zoals wijnstokken, struiken en zelfs bepaalde variëteiten bomen. Is het deze diversiteit die de passiebloem tot een werkend psychedelicum maakt? Nee, want dit is toch echt te danken aan de alkaloïden in de bladeren en wortels.

De rustgevende en ontspannende eigenschappen van passiebloem maken deze legale drugs voor sommigen zo interessant. In feite gebruik je het goedje door er een thee van te brouwen. Trek de gedroogde bladeren in heet water en verwelkom spanning en innerlijke onrust.

De rustgevende invloed van passiebloem kun je zelf thuis ervaren. Je kunt kiezen voor een geconcentreerd extract, maar ook voor de bloem zelf, wat volledig legaal is te bereiden en gebruiken.

5. Hawaiian Baby Woodrose

Ook bekend als Argyreia nervosa, komt de Hawaiian Baby Woodrose voor in India. Deze bijzondere plant is een vaste klimplant met grote hartvormige bladeren en witte trompetvormige bloemen. De actieve verbinding ervan is volgens kenners LSA, een van nature voorkomende psychedelische alkaloïde en feitelijk een voorloper van LSD.

LSA en LSD hebben dezelfde chemische structuur, maar de psychedelische ervaring is verschillend. Zo ervaart een gebruiker van Hawaiian Baby Woodrose doorgaans mildere effecten dan iemand die LSD gebruikt. Men zegt dat LSA voor een helderdere geest en een meer gefocuste high zorgt.

De extractie en het bezit van LSA is in de meeste landen verboden, maar Hawaiian Baby Woodrose zelf niet.

legale drugs psychedelica

6. Mescaline Cactus

In de meeste landen is mescaline illegaal, maar de cactussen die mescaline bevatten zijn dit niet. De bekendste mescaline cactus is Lophophora williamsii, ofwel de Peyote, maar ook de San Pedro cactus, ofwel Echinopsis pachanoi, en de Bolivian Torch, ook bekend als Echinopsis lageniformis, zijn veelvoorkomend.

In Mexico, Midden-Amerika en in het zuidwesten van Texas kun je deze Peyote cactus tegenkomen. Het is dan ook niet gek dat er een lange geschiedenis aan deze cactusplant kleeft, waarbij heilige ceremonieën en sjamanistische rituelen niet onbekend zijn. Dit is te danken aan de psychedelische effecten, die al duizenden jaren bekend. Het gebruik van mescaline is in de Verenigde Staten en andere landen illegaal, maar Native American Church-leden, een geloofsgemeenschap waarbij Peyote sacramenteel wordt gebruikt, zijn vrijgesteld van dit verbod.

7. Morning Glory

Morning Glory wordt als verzamelnaam gebruikt voor meer dan 1.000 soorten van de Convolvulaceae-bloemfamilie. Deze bloemen vinden we in landen over de hele wereld voorkomen, waarbij sommige soorten al sinds de oudheid voor verschillende doeleinden gebruikt. Denk hierbij aan de Turbina corymbosa en de Ipomoea tricolor, ook bekend onder andere namen, zoals Heavenly Blue, Flying Saucer en Pearly Gates. Onderzoek suggereert dat morning glory al in het oude Egypte werd gebruikt als sterk afrodisiacum.

Men veronderstelt dat LSA ook in deze bloemen het belangrijkste actieve ingrediënt is. Ook bij deze bloemen is het effect een stuk milder dan bij zijn LSD-tegenhanger. Morning glory-planten bezitten is niet illegaal, zo hebben de nodige mensen het zelfs ter decoratie in de tuin staan. Wat wel illegaal is, is het extraheren van de LSA en dit dan ook LSA in bezit hebben. Wereldwijd is het veelal een gecontroleerde substantie.

8. Salvia

Misschien heb je wel eens gehoor van Salie of Heilige Salie. Dit is ook bekend als Salvia Divinorum, ofwel in de volksmond Salvia  Deze plant kunnen we beschouwen als een van de krachtigste, van nature voorkomende psychedelica. Afkomstig uit de vochtige, torenhoge wouden van Mexico, gebruikten priesters en sjamanen Salvia eeuwenlang bij heilige rituelen, met als doel visioenen en spirituele ervaringen op te wekken.

De stof salvinorine verzorgt de actieve verbinding in Salvia. Je vindt dit goed in hoogste concentratie in de bladeren van de Salvia divinorum-plant.

9. Coloradopad

Misschien heb je het ooit gehoord; high worden door aan een pad te likken. Kan dit echt? Lees maar mee. De Coloradopad, ook bekend als Bufo alvarius of Sonora woestijnpad, is een pad die gif met psychoactieve eigenschappen uitscheidt. Uit de klieren van deze pad komt gif met Bufotenine en 5-MEO-DMT, wat gerookt kan worden. Je kunt niet in een trip geraken door aan de Coloradopad te likken, maar je kunt hemt wel  “melken”. Inname van de substantie is giftig.

Er zijn culturen die de pad als heilig verklaren en zodoende het gif steevast gebruiken bij spirituele ceremonieën. De pad vind je in Arizona, Nieuw-Mexico en Californië, maar trekt inmiddels ook door sommige gebieden in Mexico. Het extraheren en het bezitten van DMT en Bufotenine is bij wet verboden, maar het gebruik van deze pad, diens gif en de psychedelische effecten die hieruit voortkomen komt dusdanig weinig voor – het is simpelweg ook een beetje shady – dat er niet veel gevallen van rechtsvervolging bekend zijn.

Er zijn diverse tot op zekere hoogte legale drugs die zorgen voor bijzondere ervaringen. Als je interesse hebt in het gebruik van deze legale drugs, informeer jezelf dan altijd goed en ga vooraf in gesprek met experts. Check bijvoorbeeld Paddoskopen.nl voor meer info.


Wij raden illegaal drugsgebruik ten strengste af en adviseren direct contact op te nemen met de huisarts bij drugsgerelateerde problemen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram