HANDIG: Let op deze weetjes bij het kopen van een wijnklimaatkast

tips wijnklimaatkast kopen

HANDIG: Let op deze weetjes bij het kopen van een wijnklimaatkast

Wil je een wijnklimaatkast kopen? Wij hebben een aantal handige weetjes voor je op een rij gezet zodat jij binnenkort optimaal geniet van jouw wijnen.

tips wijnklimaatkast kopen

Of je nu een koud wit wijntje wilt serveren tijdens de zomermaanden of een mooie fles rood een aantal jaren wilt opslaan, voor iedere gelegenheid is er een zogeheten wijnklimaatkast. Maar waar let je op bij de aanschaf van een wijnkast en welke soorten zijn? Trek een wijntje open en lees maar even mee.

De opslag van flessen wijn is niet iets dat we willen onderschatten. In het bijzonder niet als het om een speciale fles gaat. Mooie flessen verdienen fatsoenlijke opslag, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft en we optimaal ervan kunnen genieten zodra die kurk eruit is geschroefd.

Wijnklimaatkast kopen: de 3 soorten wijnkasten op een rij

De wijnkasten zijn in principe onder te scheiden in een drietal variaties. Er is de wijnkoelkast, de wijnbewaarkast en tot slot de wijnklimaatkast. Deze verschillende soorten wijnkasten komen uiteraard in verschillende designs, van luxe tot zeer luxe ogend, waarbij ook diverse formaten beschikbaar zijn. Je hebt wijnkasten voor minder dan 25 flessen, maar ook kasten die plaats bieden aan meer dan 200 flessen.

Wijnkoelkast

Zoals de naam al verraadt, is de wijnkoelkast er om de wijn te koelen. Dit is ideaal met oog op visite en feestjes, want zo krijg je jouw favoriete wijnen op de beste temperatuur. Het mooie van een goede wijnkoelkast, is dat hij beschikt over meerdere temperatuurzones. Zo kun je wijn op verschillende serveertemperaturen koelen, om vervolgens perfect uit te schenken.

Wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast beschikt in tegenstelling tot de wijnkoelkast niet over meerdere temperatuurzones, maar is iets meer langetermijngericht. Sla je wijn met een gerust hart op in een koele en kalme omgeving op voor langere periode, zodat je maanden, misschien wel jaren, later kunt genieten van dat prachtige jaar. Wie wat bewaart, die heeft wat!

Wijnklimaatkast

Ook de wijnklimaatkast is voorzien van meerdere temperatuurzones, waarmee hij automatisch ook geschikt is voor het direct uitserveren van flessen wijn op de juiste temperatuur. Dit type wijnkast leent zich behalve voor korte termijn echter ook voor langere opslagperioden. Sterker nog, deze wijnklimaatkast is ideaal geschikt om welke wijnsoort dan ook voor jaren op te slaan en dus ook te laten rijpen. Dankzij de verschillende temperatuurzones biedt de wijnklimaatkast echt best of both worlds: bewaren en koelen.

Een wijnklimaatkast kopen is niet heel complex, maar bepaal van te voren goed met welk doel je dit doet. Wil je simpel gesteld een extra koelkast voor je wijn of ben je van plan flessen op te slaan voor lange termijn?

Wat is de beste serveertemperatuur per wijn?

Tot slot nog dit handige overzicht van beste temperaturen om wijn uit te serveren. Kende jij alle serveertemperaturen reeds?

Witte wijn

 • Weelderige, zoete witte wijnen: 10-12°C
 • Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen: 8-10°C
 • Fruitige, frisse, halfdroge witte wijnen: 7-9°C
 • Volle, aromatische, droge witte wijnen: 10-12°C
 • Zeer volle, complexe, droge witte wijnen: ± 12°C
 • Champagne en mousserend: 8-10°C
 • Roséwijnen: 8-10°C

Rode wijn

 • Weelderige, zoete rode wijnen: 16-18°C
 • Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen: 14-16°C
 • Volle, kruidige, vrij complexe wijnen: 16-18°C
 • Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen: 16-18°C

tips wijnklimaatkast kopen

Post a Comment

#Volg ons op Instagram