Ga jij je begeven in de crypto-wereld? Dan moet je deze termen kennen

Wat betekent hodl? Wat is blockchain? Wat zijn NFT's? Leer deze crypto termen

Ga jij je begeven in de crypto-wereld? Dan moet je deze termen kennen

Wat betekent hodl? Wat is blockchain? Wat zijn NFT’s? Ga jij je begeven in de wereld van cryptocurrency, leer dan eerst deze belangrijkste crypto termen.

Wat betekent hodl? Wat is blockchain? Wat zijn NFT's? Leer deze crypto termen

Veel hodlers hebben als grootste wens om met diamond hands to the moon te gaan. Maar, gaan ze hierbij voor Bitcoins of Altcoins, en hebben ze last van FOMO? Geen zorgen, wij leggen je een aantal van de belangrijkste termen op het gebied van crypto uit.

Bitcoin: De Bitcoin is een cryptomunt en was de eerste gedecentraliseerde munt die digitaal werkt, zonder tussenkomst van een beheerder of bank. Bitcoin-transacties tussen gebruikers – ofwel peer-to-peer transacties – worden verwerkt en opgeslagen in een database die openbaar is: de blockchain.

Altcoins: De betekenis van dit woord zit verscholen in de naam. Wanneer we spreken van altcoins, spreken we van alle alternatieve tokens en munten op de markt, dus alle cryptomunten behalve Bitcoin.

Altseason: Er is een seizoen of season voor Altcoins. Dit is een periode waarin mensen meer Altcoins aanschaffen dan ze Bitcoin kopen.

Blockchain: Een blockchain is een soort digitaal grootboek waarin alle transacties worden verwerkt en worden bijgehouden. De transacties worden geverifieerd door de zogenaamde miners, waarna ze aan de blockchain worden toegevoegd.

Tokens en coins: De meest nieuwe cryptomunten zijn de tokens. Het grote verschil tussen bekendere munten (zoals ETH) en tokens, is dat tokens geen eigen blockchain hebben. Tokens maken gebruik van blockchains van reeds bestaande cryptovaluta. Een aantal bekende munten (of coins) met een eigen blockchain zijn Bitcoin, Litecoin, Ripple en Ethereum, of afgekort, BTC, LTC, XRP en ETH.

Minen: Minen is simpel gezegd het goedkeuren van transacties die worden uitgevoerd op de blockchain. Het minen wordt gedaan met hardware. Miners zetten hun hardware in om te controleren of de transacties kloppen. Wanneer de miner dit heeft gedaan, ontvangt hij of zij een vergoeding.

ATH: ATH staat voor All Time High. Wanneer een cryptomunt een ATH bereikt, bereikt deze de hoogste prijs per 1 munt ooit (tot nu toe).

Bear Market: We spreken van een bear market wanneer er een dalende trend op te merken is in de cryptomarkt in zijn totaliteit, of wanneer we kijken naar de individuele koers van een cryptomunt. Ook wordt er gesproken van bearish zijn; ook hierbij is er sprake van de dalende trend.

Bull market: Bij een bull market treedt er een tegenovergesteld effect op: hierbij is er sprake van een positieve trend omhoog in de markt in zijn totaliteit, of gelet op de individuele koers van een cryptomunt.

BTD: Staat voor Buy The Dip, ofwel: meer van een bepaalde token of munt aanschaffen op het moment dat de koers van het betreffende item daalt. Zo breng je de gemiddelde inkoopprijs van de cryptovaluta in je portefeuille omlaag, iets wat je ook doet met de Dollar Cost Averaging methode.

NFT’s: Een NFT is een non-fungible token. Dit zijn digitale verzamelproducten die door gebruik te maken van de blockchain-technologie ook uitsluitend digitaal worden verkocht.

Stablecoins: Dit zijn munten die gekoppeld zijn aan een bepaalde waarde, zoals bijvoorbeeld die van de Amerikaanse dollar. Hier is de stablecoin Tether aan gekoppeld.

DeFi: Dit is een afkorting voor decentralized finance. Gedecentraliseerde financiering is een vrij nieuwe wijze van het doen van financiële transacties, zonder tussenkomst van banken of andere derde partijen.

Dex: Staat voor decentralized exchange (gedecentraliseerde beurs). Dergelijke beurzen maken online handel in cryptovaluta onderling – dus peer-to-peer – mogelijk zonder tussenkomst van een centrale derde partij.

DD: staat voor due dilligence, wat inhoudt dat je met de juiste zorgvuldigheid handelt. Men gebruikt hiervoor ook weleens de afkorting DYOR, wat staat voor Do Your Own Research. Doe dus je eigen onderzoek, voordat je je (fiat)geld ergens in investeert. Maak hierbij gebruik van technische en/of fundamentele analyse.

Hardware ledger: dit is een fysieke wallet waarop je jouw cryptomunten kunt bewaren. De Ledger Nano S en X beveilig je met één of meer persoonlijke sleutels.

Buiten bovenstaande begrippen om, worden er ook regelmatig bepaalde woorden, zinnen en uitdrukkingen gebruikt in de crypto-community op bijvoorbeeld fora of social media. Denk aan crypto terrmen zoals:

Diamond hands: wanneer iemand ‘diamons hands’ heeft, is diegene een ‘hodler’. Deze persoon zal zijn of haar crypto niet verkopen, maar behoudt ze voor de lange termijn. Ook wanneer de koers van de cryptovaluta (tijdelijk) daalt.

To the moon: de uitspraak wordt vaak gecombineerd met een emoji van een raket. Investeerders die deze uitspraak doen, verwachten dat de koers/waarde van hun cryptocoin of token in een kort tijdsbestek zeer snel zal gaan stijgen.

Hodler: Hiermee bedoelt men het langdurig vasthouden van de door jou aangeschafte cryptomunten en/of -tokens. De term startte in eerste instantie als een grap, maar is blijven hangen. Iemand bedoelde eigenlijk ‘hold’ te zeggen, maar men gebruikt tot op heden ‘hodl’.

FOMO: is een afkorting voor the Fear of Missing Out; bang zijn om een bepaalde stijging te missen.

Pump and Dump: Wanneer iemand een heel groot aantal munten of tokens aanschaft voor een zeer klein bedrag. Daarna zal de koper de aangeschafte cryptovaluta promoten op social media of fora, zoals Reddit. Wanneer de coin of token vervolgens in waarde gestegen is, wordt het in grote hoeveelheden verkocht. De mensen die het eerst verkopen, behalen dan de beste resultaten. De mensen die hun cryptovaluta vervolgens niet tijdig kunnen verkopen, verliezen een deel van hun investering als ze deze later alsnog verkopen. Wachten ze met de verkoop, dan kunnen zij wachten op een nieuwe prijsstijging (dit komt echter niet vaak voor in Pump & Dump situaties).

Kende jij de meeste crypto terrmen al?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram