Er zijn verschillende manieren om je baard te laten groeien en stijlen. Wat voor baard kies jij?

Wat voor baard kies jij

Sinds de barbier the place to be is voor veel baardragers en zelfs is verworden tot een periodiek uitje, staan we zelf veel minder voor de spiegel met mesjes, scharen en tondeuses te klungelen. Maar hoe laat jij je baard bijhouden? Een ZZ Top- slash Merlijn de Tovenaar-baard, of een vierkante baard met krulsnor? Enkele soorten hebben we hier op een rijtje gezet, aan de hand van beroemde voorbeelden.

Zelf aan de slag of barbier?

Sommige mannen kopen een barbiersmes en gaan thuis zelf aan de gang. Dat is alleen niet zonder risico’s omdat die messen vlijmscherp zijn. Zelf weten, maar zorg in ieder geval dat je je zorgverzekering op orde hebt, zullen we maar zeggen. Er gaat echter niets boven de barbier! Je krijgt een drankje, maakt een praatje en blijft op de hoogte van de nieuwste baardtrends.

Eerbetoon aan Dusty

Zonet noemden we al de ZZ Top- of Merlijn de Tovenaar-baard; een lange, liefst grijsblonde verzameling haar die in een punt richting navel wijst. Je ziet ze niet vaak en het vergt natuurlijk wel wat jaartjes geduld, maar dan ben je ook een opvallende verschijning –  en heb je een eerbetoon aan de onlangs overleden rockster Dusty Hill.

Abraham Lincoln

De Amerikaanse president die bijdroeg aan de afschaffing van de slavernij, Abraham Lincoln, verdient minstens zo’n eerbetoon. Zijn baard concentreerde zich meer onder de kaak dan erbovenop, en hij droeg er geen snor bij. In Nederland draagt (of droeg, dat houden wij ook niet bij) Willie Wartaal zijn gezichtsbeharing op die manier. Ook de nodige voetballers zijn fan van deze baarddracht.

De ‘de boel de boel’-baard (met bijpassende haardos)

Je zou denken dat mannen met een wilde baard deze niet verzorgen, maar niets is minder waar. Die nonchalante look (vroeger associeerden we deze met zwervers), gecombineerd met een al even wilde haardos vergt de nodige aandacht. Je wekt de indruk de boel de boel te laten terwijl je er über-cool uitziet. Een voorbeeld is Jeff Bridges in The Big Lebowski.

Kunstenaarssik met (krul)snor

Van De Drie Musketiers tot schrijver Ilja Leonard Pfeiffer, ze dragen een subtiel kunstenaarssikje en een indrukwekkende snor. Als er iets netjes bijgehouden moet worden, is het die (krul)snor, maar de reacties zijn al die moeite waard. Een kunstenaarssikje zonder snor, zoals bijvoorbeeld zanger Tom Waits draagt, is ook stijlvol, maar kun je nauwelijks een baard noemen.

Sean Connery

Tot slot de normale, relatief korte variant, zoals opper-gentleman en wijlen Sean Connery die op latere leeftijd had. Netjes, gesoigneerd, prima bijgehouden. Dit model baard is het meest gangbaar en wanneer de grijze haren erdoorheen beginnen te komen, wordt je enthousiasme erover alleen maar groter. Word je zowaar een echte silver fox!

Deel artikel