HANDIG: Is jouw auto eigenlijk al herfstklaar?

auto herfstklaar tips

HANDIG: Is jouw auto eigenlijk al herfstklaar?

De auto herfstklaar maken? In het meest regenachtige seizoen van het jaar moet de auto goed in orde worden gemaakt om veilig over de weg te rijden.

auto herfstklaar tips

Eerlijk is eerlijk, we hebben weleens betere zomers gehad. Met de herfst aan de poort is het echter niet ondenkbaar dat we bijvoorbeeld nog meer regen kunnen verwachten en rijomstandigheden die ons nopen extra zorg te dragen voor de staat van onze auto. Met andere woorden, de auto dient tijdig herfstklaar te zijn!

Van regen en win tot kou en hagel, de herfst staat bekend om zijn wispelturige karakter, zorgend voor gevaarlijke situaties op de weg. Omdat we zowel ons vege lijf als onze gemotoriseerde ros graag intact houden, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de auto herfstklaar is. Hoe dat moet? Lees maar even mee.

Auto herfstklaar maken

Of je nu al jaren een Suziki Swift rijdt of of enkele weken terug een Lexus UX op de kop hebt getikt, we willen veilig kunnen rijden in een auto die nog wel wat jaartjes meegaat. Het maakt hierbij niet uit of het om een occasion gaat of een nieuwe auto rechtstreeks van de dealer, iedere auto loopt op de weg tegen dezelfde hindernissen aan in de herfst.

Bij het herfstklaar maken van de auto kijken we naar een aantal belangrijke punten:

Autobanden

De regen brengt vaak voldoende regen met zich mee, wat weer zorgt voor een gladder wegdek. Het is daarom zeer belangrijk, we kunnen dit niet hard genoeg benadrukken, dat je autobanden over voldoende grip beschikken. Dit betekent dat er sprake moet zijn van een goede bandenspanning en dat alle banden ook voldoende profiel hebben. Dit zorgt er namelijk allemaal voor dat regenwater goed wordt afgevoerd. Controleer dus frequent zowel het bandprofiel als de spanning van je banden – juist ook als ze koud zijn.

Meer info over het bandprofiel en de bandspanning kun je terugvinden in het instructieboekje of op de sticker aan de binnenkant van je tankklep of porties. Je mag uitgaan van een wettelijke, minimale profieldiepte voor een band van 1,6 mm. Enkele garages hanteren zelfs een advies van 4mm als minimale profieldiepte. Advies vragen bij je garage kan natuurlijk sowieso geen kwaad als je twijfelt.

Ruitenwissers

Als het regent onder het rijden dan wordt het zicht verminderd en kunnen de ruitenwissers aan worden gezet. De nattigheid moet weg en een schone voorruit is essentieel. En net zoals zoveel andere onderdelen in en rondom de auto, hebben ruitenwissers een levensduur. Het kan dus zijn dat ze na de warme zomer minder goed werken en bijvoorbeeld strepen achterlaten of piepen. Is dit het geval? Dan is het tijd om ze te vervangen. Een belangrijk onderdeel van de auto herfstklaar maken!

Verlichting

Als het zicht dan toch al slecht is, door regen of het feit dat de dagen korter en donkerder worden, dan is verlichting enorm belangrijk om het verkeer in te schatten. Het is daarom van belang om ook alle lampen, van het lichtje bij je nummerbord en de koplampen tot de remlichten, mistlampen en knipperlichten, goed te checken. Doen ze het allemaal en zijn ze goed afgesteld? Helemaal goed.

Verwarming & airco

Na de zomer komt de herfst, en dat betekent niet alleen regen, maar ook lagere temperaturen. Logisch dat het dan fijn is om een goed werkende verwarming in de auto te hebben. Toch speelt de airco ook nog een belangrijke rol met het regelen van vochtigheid. Je hebt vast weleens in de auto last gehad van condens, waardoor je juist door vocht aan de binnenkant van het raam weinig tot niks zag. Met de airco verhelp je beslagen ramen en hoef je niet te boenen met een doekje. Een jaarlijkse aircocheck is dus geen overbodige luxe!

Wanneer maak jij de auto herfstklaar?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram