KLUSSEN: Wat doe je als doe-het-zelver met je afval?

wat doen met afval klussen bouwafval tips

KLUSSEN: Wat doe je als doe-het-zelver met je afval?

Wat doe je als doe-het-zelver met je afval en waar laat jij dus je puin? Check onze tips voor klussers die sloop- en bouwafval moeten weggooien.

wat doen met afval klussen bouwafval tips

Tijdens de pandemie heeft menig man – en vrouw – de stevige boots, versleten jeans en het vale T-shirt aangetrokken om eens goed in en rondom het huis te klussen. Waar het voor de één beperkt bleef tot een beetje de boel bijwerken, daar kwam er voor de ander een echte verbouwing aan te pas. Prima natuurlijk! Maar wat te doen met het hieruit voortkomende afval? Lees maar even mee!

Zelf klussen of verbouwen is vaak een uitstekende keuze, maar vergeet vooral niet dat je een oplossing moet vinden voor het bouwafval dat ontstaat. We hebben immers rekening te houden met het milieu, en niet al het afval kan zomaar in de container worden gedumpt. Sterker nog, bouwmateriaal kun je vaak het beste hergebruiken, opslaan of zelfs doorverkopen. Vernietig en sloop bruikbare materialen dan ook met beleid. En de onbruikbare materialen? Die kun je op de daarvoor bedoelde plekken inleveren of in enkele gevallen ook laten afhalen voor recycling.

Afval na het klussen? Dit kun je ermee doen!

Aangezien je met heel veel verschillende producten kunt klussen en verbouwen, is het niet zo gek dat bouwafval en sloopafval dan ook uit allerlei materialen kan bestaan. Van hout, steen, kunststof en keramiek tot zand, metaal, beton en zelfs chemisch afval (of zaken als asbest). Het is belangrijk dit afval goed te scheiden, zodat het kan worden ingeleverd bij bijvoorbeeld een gemeentelijke voorziening die hiervoor bedoeld is. Zo draag je tevens direct bij aan recycling.

Sommige materialen zijn gevaarlijk of vervuilend, dus check altijd goed wat in jouw gemeente de opties zijn.

Tips voor bouwafval

1. Zoals gezegd, sommige materialen kunnen een risico dragen. Let voor eigen veiligheid dus op de regelgeving rondom bijzondere materialen, zoals olie, gasflessen, accu’s en asbest.

2. Houd rekening met het hergebruik, verkoop of weggeven van materialen die je niet meer nodig hebt en als afval beschouwd. Wees dus niet te rigoureus met bijvoorbeeld slopen en bedenk of iemand anders – of jij op latere termijn – nog iets ermee kan.

3. Heb je enorm veel bouwafval, dan is het verstandig dit niet in het huis of los buiten op te slaan, laat staan met de eigen auto te vervoeren. Huur daarom bijvoorbeeld een grote afvalcontainer, die vervolgen kan worden opgehaald. Let hierbij wel op dat je alleen in de container gooit wat de verhuurder adviseert.

4. Er is voldoende afval tijdens het klussen en verbouwen wat wèl in de eigen containers mag. Denk aan verpakkingen van bouwmateriaal, zoals plastic, karton en ander papier.

5. Heb je bouwmaterialen over? Dan hopen wij dat je de bon hebt bewaard, want je kunt dit mits gesloten gewoon retourneren bij de winkel. Geen bon? Verkoop het, geef het weg of bewaar het voor in de toekomst.

6. Op de website van jouw gemeente moet je kunnen vinden hoe je het beste om kunt gaan met een kleinere hoeveelheid bouwafval. Je leest hier bijvoorbeeld hoe je alvast per afvalsoort kunt sorteren en hoe je het afval gescheiden moet inleveren.

Let op: Bouwafval is geen grofvuil, dus je kunt niet de gemeentediensten inschakelen om dit op te halen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram