SPORTEN: Dit moet je weten over eiwitshakes

Dit moet je weten over eiwitshakes

SPORTEN: Dit moet je weten over eiwitshakes

Ben jij van plan om de proteïne shake toe te voegen aan jouw voeding? Dit moet je weten over eiwitshakes!

Dit moet je weten over eiwitshakes

Mocht je al een tijdje fitnessen bij de lokale sportschool, dan heb je ongetwijfeld ontdekt dat eiwitshakes tot de vaste voeding behoren van de heren die serieus met hun lichaam bezig zijn. Eiwitten zijn niet alleen een vereiste voor de groei en instandhouding van sterke spieren, ze helpen de spieren ook te herstellen na het sporten. Is het dus ook de hoogste tijd voor jou om extra eiwitten tot je te nemen? 

De gemiddelde eiwitshake bevat ongeveer twintig gram eiwit. Iets wat je voor kennisgeving aanneemt. Hoe zit het echter met de toegevoegde waarde van een dergelijke proteïne shake? Is het daadwerkelijk nodig?

Dit moet je weten over eiwitshakes!

Wat is een eiwitshake?

De eiwitshake, ook wel proteïne shake genoemd, bestaat uit eiwitpoeder of shakepoeder, wat je mengt met water of melk. Eiwitten bestaan uit zogeheten aminozuren, en deze zuren vormen de bouwstenen van je spieren. Over het algemeen zijn eiwitpoeders gemaakt van melkeiwitten, te vinden in producten zoals vlees, vis, zuivel en noten.

Eiwitten zijn dus een essentiële bouwstof voor het lichaam, want ze dragen bij aan sterke botten, het herstel van spieren na fysieke inspanningen en de groei van spiermassa. Wil je dus fanatiek sporten en bijvoorbeeld gespierder worden, dan zijn eiwitten een must, en mag je eiwitshakes zo snel mogelijk toevoegen aan jouw voedingsschema.

Wil je lactose-vrije producten? Je vindt plantaardige eiwitpoeders gemaakt van bijvoorbeeld soja-eiwitten op de markt.

Waarom heb je een eiwitshake nodig?

Jouw dieet voorzien van proteïne shakes is zowel verstandig als je via de gebruikelijke voeding niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, als wanneer veel sport en bijvoorbeeld aan kracht- en duursporten doet. Onthoud wel dat eiwitshakes geen vervanging zijn. Zorg er dus voor dat gevarieerde dagelijkse voeding altijd de basis vormt. De shakes zijn een aanvulling en vorm zo een extra onderdeel van eiwitrijk voedingspatroon.

Wanneer neem je een eiwitshake?

De ene sporter neemt de proteïne shake voor het sporten, de ander doet dit het liefst na het trainen. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het eigenlijk niet heel veel uitmaakt wanneer je de eiwitshake tot je neemt. Je kunt het zelfs ook gedurende het sporten nemen, mocht je dit lekker vinden. Uiteindelijk is het meest belangrijk dat je de eiwitten überhaupt binnenkrijgt op die dag.

Hoeveel eiwitshakes per dag mag je nemen?

Het is natuurlijk nooit goed om van iets te veel te nemen. Dit geldt ook voor eiwitshakes. Hoeveel je tot je neemt hangt af van de hoeveelheid eiwitten die het lichaam nodig heeft en hoeveel de gebruikelijke voeding al biedt. Een tekort vul je aan, logisch. Wil je echter extra eiwitten tot je nemen voor het sporten? Lees dan goed de bijsluiter van de eiwittenshake die je hebt gekocht. Het kan daarbij geen kwaad om ook eens te informeren bij fitnesscoaches of ervaren sportschoolgenoten.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram