ELEKTRISCH RIJDEN: Een mobiele thuislader of vaste laadpaal?

mobiele thuislader of vaste laadpaal voordelen nadelen

ELEKTRISCH RIJDEN: Een mobiele thuislader of vaste laadpaal?

Elektrisch rijden betekent dat je de elektrische auto moet opladen  Ga je dan voor een mobiele thuislader of vaste laadpaal?

mobiele thuislader of vaste laadpaal voordelen nadelen

Ben jij van plan elektrische te rijden of beschik je al over een hybride of elektrische auto, dan kom je voor een vraagstuk te staan: gaan we voor de mobiele thuisoplader of vaste laadpaal voor het opladen van de hybride- of elektromotor onder de motorkap van de auto. Er zijn diverse verschillen, voordelen en nadelen voor beide opties, en wij hebben ze op een rij gezet.

Net als de gewone auto die rijdt op brandstof, dient de hybride en elektrische auto te worden voorzien van nieuwe energie; in dit geval elektriciteit. In Nederland hoeven we op de weg over het algemeen niet zo bang te zijn dat er geen oplaadpunt in de buurt is, mocht het nodig zijn. Daarbij, met elektrisch rijden kun je beschikken over je eigen oplaadpunt. Een eigen ’tankstation’ thuis is natuurlijk ideaal, toch?

We kunnen wat betreft dit lokale oplaadpunt kiezen voor een mobiele thuislader of vaste laadpaal. Maar wat is nu het beste voor jou?

Mobiele thuislader of vaste laadpaal kiezen?

Wat is een mobiele thuislader?

Een elektrische auto opladen via het normale stopcontact? Met de mobiele thuislader is het mogelijk om via het stroomnet (220-230), dus via het standaard Schuko-stopcontact, de auto op te laden. Twee mobiele laders zijn hiervoor verkrijgbaar, met Type 1 en Type 2. De eerste variant heeft aan één kant een stekker voor het normale stopcontact en aan de andere zijde een gelijksoortige stekker die past op auto’s met een Type 1-aansluiting. Een mobiel laadstation Type 2 is exact hetzelfde opgebouwd, maar beschikt aan één van de zijdes over een aansluiting bedoeld voor auto’s met een Type 2-aansluiting. Heel simpel dus.

Een hybride of elektrische auto thuis opladen met behulp van het normale stopcontact opladen is zeer praktisch en wordt door menigeen gedaan. Mede ook omdat bijvoorbeeld auto’s met een iets kleinere accu en range vaak snel genoeg opladen op deze manier. De combinatie van een 230V stopcontact met de mobiele lader zorgt ervoor dat de bolide binnen een nacht weer op oorlogssterkte komt. Sluit de auto dus aan voordat je naar bed gaat, en de volgende dag rijd je zo weg. Goed om te weten hierbij, is dat mobiele laders beveiligd zijn tegen onder- en overspanning, en tegen overladen. Geen zorgen dus dat de batterij overbelast raakt.

De mobiele thuislader is overigens wel een investering en bestaat niet louter uit een kabel tussen stopcontact en auto. Om de elektrische auto goed op te laden maakt een elektronisch kastje onderdeel uit van de lader. Dit innovatieve kastje regelt feitelijk alles tussen de laadapparatuur van auto en de stroombox. Hiermee is het daadwerkelijk een goede vervanger van een vast laadstation.

Wat is een vaste laadpaal?

Alhoewel het antwoord op deze vraag redelijk voor zich spreekt, is het goed om jezelf af te vragen of het laden van de hybride of elektrische auto met 1 x 16A voldoet. Is dit het geval? Dan is 16A met de mobiele lader en het reguliere 220-230V stopcontact opwekken voldoende, en is de laadpaal of het laadstation laten installeren niet noodzakelijk.

Tip: Zorg altijd voor een aparte elektriciteitsgroep, zodat de stoppen niet doorslaan.

Maar is een vaste laadpaal dan helemaal overbodig? Zeker niet! Allereerst oogt een vaste laadpaal of laadbox een stuk verzorgder dan een kabel die van een losse mobiele lader naar het stopcontact garage of woning loopt. De kabel is immers essentieel en kun je niet wegdenken. Bovendien zul je bemerken dat een laadstation veel gebruiksvriendelijker is. Ook zijn veel vaste laadpalen voorzien van een kWh-meter. Dit is natuurlijk zakelijk ideaal, want voor de boekhouding heb je zo veel beter inzicht in het stroomverbruik van de elektrische auto.

Beschik je niet over een stopcontact dat geschikt is om de auto aan vast te leggen met de oplaadkabel, dan is het vraagstuk ‘mobiele thuislader of vaste laadpaal’ überhaupt geen discussie. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een appartementencomplex wonen en niet over een garage beschikken. Een kabel van auto naar balkon is immers ook zo gek.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram