Veilig online aan het werk: Dit moet je weten over VPN als ZZP’er

Veilig online werken met VPN ZZP'er

Veilig online aan het werk: Dit moet je weten over VPN als ZZP’er

Op kantoor of thuis veilig online aan het werk? Dit moet je weten over VPN als ZZP’ers zijnde.

Veilig online werken met VPN ZZP'er

De Nederlandse wetgeving vereist dat bedrijven – en dus ook zzp’ers – voorzichtig om moeten gaan met klantgegevens. Wanneer een datalek voorkomt, moet je dat melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en kan er een boete volgen. Daarnaast loopt de reputatie van je bedrijf een grote deuk op door een datalek. Zaak dus om de boel goed op orde te hebben, zodat je veilig online werkzaamheden kunt verrichten.

Ben jij al bekend met VPN?

Aan de slag met een VPN

De meest eenvoudige manier om veiliger te werken is om gebruik te maken van een VPN. Dat is een Virtual Private Network. Zie het als een soort tunnel tussen jouw apparaat en het wereldwijde web. Alle data die door de tunnel wordt gestuurd, wordt versleuteld, waardoor de verbinding niet kan worden afgetapt en gegevens niet kunnen worden gelezen.

Een ander voordeel van een VPN is dat je het IP-adres krijgt van de server waarmee je verbinding maakt. Die is vaak in het buitenland, met als gevolg dat je hierdoor moeilijker gevolgd kunt worden. Een IP-adres wordt namelijk vaak gebruikt om de locatie van de gebruiker te achterhalen.

Inloggen op een lokaal bedrijfsnetwerk

Zzp’ers kunnen niet altijd fysiek aanwezig zijn op de locatie van de opdrachtgever. Sommige opdrachtgevers zullen dan vragen in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Een VPN helpt je om een veilige verbinding op te zetten. Je kunt als freelancer dan alle diensten en apps gebruiken die het bedrijf beschikbaar stelt. Ook is de verbinding extra beveiligd, waardoor data niet onderschept kan worden.

VPN’s zijn ooit uitgevonden om zakelijk te gebruiken. Services die niet beschikbaar zijn voor buitenstaanders, worden zo toch op een veilige manier beschikbaar gemaakt. De opdrachtgever overlegt meestal gegevens waarmee je een VPN-verbinding kunt opzetten.

Veilig online aan de slag vanuit huis

Ga je aan de slag vanuit huis? Veel zzp’ers denken dat vanuit huis werken misschien nog wel het veiligst is. Toch is niets minder waar. Thuis zijn er namelijk behoorlijk wat apparaten die toegang hebben tot hetzelfde netwerk en daardoor kwetsbaar zijn. Denk aan een slimme thermostaat, een beveiligingscamera, de smartphones van je kinderen of je eigen computer. Het zijn voor cybercriminelen allemaal manieren om toegang te kunnen verschaffen tot het netwerk.

Op datzelfde netwerk is de zzp’er bezig met klantgegevens, opdrachten voor klanten en met facturen. Cybercriminelen kunnen de gegevens dan onderscheppen, wat een datalek veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om ook thuis de juiste maatregelen te nemen.

Met een VPN beveilig je je verbinding beter en hebben cybercriminelen geen toegang tot waardevolle gegevens. Hiermee houd je pottenkijkers buiten de deur en kun je een stuk veiliger werken.

Openbare netwerken beveiligen

Als zzp’er ben je vaak onderweg naar mogelijke opdrachtgevers en naar belangrijke afspraken. De kans is groot dat je dan gebruik moet maken van openbare netwerken. Soms noemen we ze ook wel ‘gratis hotspots’ of ‘gratis wifi-punten’. Het gebruik van deze netwerken is niet veilig, omdat er standaard geen versleuteling plaatsvindt.

Dat houdt in dat iedereen die met het netwerk verbonden is, elkaars data kan bekijken en zelfs kan aanpassen. Erg handig voor gehaaide cybercriminelen die er met waardevolle gegevens vandoor willen gaan, zonder dat je als zzp’er iets doorhebt.

Een VPN zorgt ervoor dat er een extra netwerk wordt opgezet, dat wel beveiligd is. Er vindt een versleuteling plaats. Daardoor kunnen anderen niet meekijken met wat je aan het doen bent. Zo kun je toch op een veilige manier openbare netwerken gebruiken.

Kortom: het gebruiken van een VPN geeft je als ondernemer veel vrijheid en voordelen ten opzichte van veiling online werken. Het is die kleine investering van een paar euro per maand dan ook zeker waard.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram