HANDIG: 5 Tips om op notariskosten te besparen

besparen op notariskosten tips

HANDIG: 5 Tips om op notariskosten te besparen

Heb je een notaris nodig voor je een koopakte, hypotheek, leveringsakte of testament? Met deze 5 tips kun je besparen op notariskosten.

besparen op notariskosten tips

Het is vrijwel onvermijdelijk dat je in het leven een keer een notaris dient in te schakelen. Met een beetje geluk heb je iemand in de familie of vriendenkring die je – voordelig – kan helpen, maar de meesten zullen toch echt een notaris moeten zoeken en benaderen voor het afhandelen van formele documentatie, zoals aktes. Dit kan al snel veel geld kosten, dus het loont om te kijken hoe je kunt besparen op deze notariskosten.

Wij hebben 5 tips om te besparen op notariskosten voor je op een rij gezet. Alhoewel enkele misschien voor de hand liggend zijn, zijn ze belangrijk om nog eens te benadrukken. Zo kun je besparen op mogelijke kosten of zelfs kosten volledig voorkomen. Lees maar mee!

1. Meten is weten: Vergelijken

Ga niet in zee met de eerste de beste notaris, maar doe goed je huiswerk en vergelijk de diverse opties. Zelfs als je al klant bent geweest bij een notaris voor iets anders, dan kan het geen kwaad om goed te kijken wat anderen vragen voor de dienstverlening die jij nodig hebt. Vraag vooraf altijd duidelijk wat iets moet kosten. Voorheen waren er vaste tarieven voor bepaalde notarishandelingen, maar tegenwoordig staat deze tariefbepaling vrij. Veel kosten vind je niet op de website van een notaris, dus dat maakt het extra belangrijk om hen gewoon even te vragen wat ze rekenen. Hoe fijn ze jou op dat moment te woord staan vertelt direct iets over hun serviceverlening.

Online vind je diverse platforms voor het bekijken van recensies, tarieven en het opvragen van offertes. Op die manier is het gemakkelijker om de goedkoopste notaris te vinden die geschikt is voor jouw aanvraag.

2. Package deals: Koop meer en ontvang korting

Heb je niet alleen hulp van de notaris nodig voor een koopakte of hypotheek, maar ook voor een testament opstellen? Vraag dan aan de potentiële notaris of je korting krijgt als je beide opdrachten bij hem of haar neerlegt. Over het algemeen geven veel notarissen namelijk een combi-korting. Je kunt al snel besparen op notariskosten tot 25%!

3. Heb je wel een notaris nodig?

Vergis je niet, er zijn anno heden een aantal zaken waar helemaal geen notaris – meer – voor nodig is. Zo kun je de volgende zaken regelen zonder het inschakelen van een notaris:

  • Wilsverklaring
  • Klein testament
  • Eigen geld in jouw huis stoppen
  • Erfenis regelen zonder executeur
  • Verklaring van erfrecht
  • Huwelijkse voorwaarden overbodig
  • Gratis partnerschap
  • Volmacht voor je gezondheid
  • Voogd benoemen

Check vooraf dus goed of een notaris echt vereist is, want dit kan een boel kosten schelen.

4. Extra notariskosten die je kunt vermijden

We zijn allen bekend met offertes waarbij de kosten in de praktijk hoger uitvallen. Zonde! En vaak een gevolg van iets wat misgaat bij het aanvragen van de offerte. Het is belangrijk om eerst te bellen of een fysieke afspraak te maken met een notaris, eer je een online offerte opvraagt en blind uitgaat van de genoemde kosten.

Veel geziene onhandigheden:

  • Afspraak maken voor testament; erachter komen dat je als echtpaar twee testamenten nodig hebt, waardoor kosten verdubbelen.
  • Recent gescheiden en offerte aangevraagd voor hypotheek; na geven opdracht blijkt dat het huis nog niet is verdeeld en dat de kosten verdrievoudigen.
  • Offerte aanvragen voor testament zodat kroost bankzaken kan regelen bij overlijden of ziekte; tijdens gesprek met notaris blijkt dat dit niet in dezelfde akte kan en dus meer kosten met zich meebrengt.
  • Huis verkopen zonder makelaar en offerte aanvragen voor notariskosten van leveringsakte en hypotheek. Na akkoord offerte blijkt dat een koopakte hier niet bij in zit.
  • Net samenwonen met vriend/vriendin en offerte aanvragen voor testament; bij de notaris blijkt dat een testament zonder samenlevingsovereenkomst weinig zin heeft.

Een online offerte is handig, maar om dit soort onhandigheden te voorkomen, adviseren we je altijd even persoonlijk met een notaris te overleggen. Zo krijg je de meest nauwkeurige offerte, die je dus ook weer goed kunt vergelijken met die van andere notarissen.

5. Aftrekbare notariskosten bestaan

Check tot slot of je kunt besparen op notariskosten dankzij aftrekbare posten. Zo kan het zijn dat je een korting ontvangt, omdat de belastingdienst feitelijk mee betaalt aan bijvoorbeeld een akte.

Zo zijn er notariskosten aftrekbaar bij het oversluiten van een hypotheek of bij verkoop van je huis, maar zijn er ook voor ondernemers kosten van de oprichting van een BV aftrekbaar. Bespreek dit dus ook met de notaris, mocht hij of zij er niet zelf over beginnen.

Besparen op notariskosten is dus goed mogelijk, dus wees vooral grondig en neem, met bovenstaande tips in acht genomen, de tijd om de juiste notaris uit te zoeken.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram