7 tips & tricks voor een Hollywood smile

7 tips Hollywood smile

7 tips & tricks voor een Hollywood smile

Wat is een Hollywood smile en hoe krijg je het? Lees mee en ontdek onze 7 tips & tricks voor witte tanden en een stralende lach.

7 tips Hollywood smile

Gedurende het tv kijken ben je misschien weleens jaloers geweest op de hagelwitte tanden van BN’ers die voorbij kwamen. Die zogeheten Hollywood smile zou jou ook wel staan! Wat goed is om te weten, is dat alhoewel de kleur van ons gebit grotendeels genetisch is bepaald en met de leeftijd donkerder wordt, we wel degelijk invloed kunnen hebben op de kleur van onze tanden.

De term “Hollywood smile” is natuurlijk te herleiden naar de fameuze Hollywood-sterren met een spetterende lach. In Nederland is deze lach zich inmiddels ook door vele sterren toegeëigend. En dit komt echt niet voor allen alleen aan op genen en onderhoud, maar men investeert soms ook in een ingreep.

Een Hollywood smile bereik je met deze 7 tips

Met onderstaande 7 tips komt een stralend witte glimlach een stukje dichterbij. Het verschilt uiteraard per persoon wat de impact van de handelingen is, maar alle beetjes helpen.

Tanden poetsen

En dan ook echt goed poetsen. Het dagelijkse onderhoud aan het gebit blijft een bepalende factor voor mooie, witte tanden, en teveel mensen leveren half werk. Je doet het voor jezelf! Poets voor een goede mondhygiëne 2 tot 3 keer per dag je tanden met een behoorlijke tandenborstel en goede tandpasta. Op die manier voorkom je dat etensresten het glazuur beschadigen en kun je vergeling door tandsteen vermijden. Twee keer per jaar op controle bij de tandarts kan ook helpen, aangezien je daar eventueel tandsteen direct kunt laten verwijderen en ook om advies kunt vragen.

Consumeer minder gekleurd eten en drinken

We onderschatten regelmatig de impact van gekleurde dranken en voedsel. Thee, koffie, rode wijn en bekende frisdranken hebben vrijwel alleen een sterke kleur die de tanden kan verkleuren. Probeer dit dus met mate te nuttigen. Drink een glaasje water na, als je toch besluit dergelijke dranken te drinken, zodat je enigszins kunt spoelen.

Naast drank heeft ook voedsel grote invloed op de kleur van ons gebit. De felle kleuren, ook van groente, zoals rode biet, wortel en bosbessen, dragen bij aan minder fraai gekleurde tanden. De aardbei staat trouwens niet in dit lijstje, waarover dadelijk meer. Dat trouwens snoepgoed en chocolade dit negatieve effect eveneens met zich meebrengen, dat begrijp je ongetwijfeld. Blijf vooral de gezonde, gekleurde etenswaren tot je nemen, maar drink ook hierna een glaasje water om te spoelen of, nog beter, poets na het diner even de tanden.

Zuivel, groente en fruit

Zojuist noemden we al de aardbei, die met zijn felle, rode kleur geen gevaar vormt voor de witheid van ons gebit. Sterker nog, dankzij het appelzuur in dit fruit worden vlekjes op de tanden juist opgelost. Met andere woorden, eet vooral veel aardbeien. Hetzelfde geldt voor knapperig fruit, zoals zure appels. Met deze soort scrub je zelfs de tanden en voorkom je gele aanslag. Zie het als een natuurlijke tandenborstel! Ander witkleurig fruit, zoals bananen, richten ook geen narigheid aan.

Er zijn overigens ook kruiden die een positieve invloed hebben. Bijvoorbeeld basilicum en salie helpen de tanden witter te houden. En zuivelproducten bevatten calcium, wat ons tandglazuur versterkt en zodoende ook het gebit witter houdt.

Stoppen met roken

Alhoewel deze tip natuurlijk voor lang niet allemaal geldt, willen we er toch de nadruk op leggen richting hen die wel roken. Ja, het schaadt de gezondheid van onder meer de longen, maar het heeft ook invloed op het gebit. De aanslag en verkleuring die het veroorzaakt op de tanden en het tandvlees is noemenswaardig. Daarnaast krijg je er ook een slechte adem van. De kans op nare ziekten in de mond, van tandvleesaandoeningen tot kanker, neemt ook toe.

Tanden bleken

De tandenbleekboeren vind je tegenwoordig goed vertegenwoordigd in vrijwel elke stad. Hier kun je professioneel je tanden laten bleken met een gel en een bleeklamp, uiteraard goedgekeurd door de Nederlandse overheid en in principe dus ook risicovrij. Voordat je een behandeling neemt ga je eerst in gesprek met de aanbieder en bespreek je wat voor jou het beste is. Het gaat hier om korte, achtereenvolgende sessies van tussen de tien en twintig minuten, waarbij je een bitje met gel inkrijgt, waarna er een speciale lamp op je gebit wordt gericht. De meeste mensen krijgen hun gebit inderdaad enkele tinten witter. Let wel, achteraf kan het gebit wat gevoeliger zijn door het bleachen en je moet 24 uur lang oppassen met wat je eet en drinkt aan gekleurde waren.

Facings

Misschien heb je de term weleens gehoord; facings. Deze duurzame optie voor jarenlang witte tanden worden ook wel facetten of veneers genoemd. Dit zijn ultradunne porseleinen of kunsthars ’tanden’, die bovenop de bestaande tanden worden geplaatst. Ze worden volledig op maat gemaakt, verkleuren nooit en brengen je misschien wel het dichtst bij een Hollywood smile.

Alhoewel deze ingreep door meerdere BN’ers is gedaan – denk aan de Roelvinkjes – gaat het dus wel echt om een ingreep. Je eigen tanden worden geslepen, zodat de facings er naadloos overheen passen. Na een jaar of tien kan het zijn dat ze aan vervanging toe zijn, dus houdt hier rekening mee. Deze schildjes van kunsthars of porselein zorgen inderdaad voor een prachtig wit gebit, maar vereisen dus wel dat je vooraf goed nadenkt of je het wilt laten doen. Een aanbieder zal ook altijd een intakegesprek met je houden.

Implantaten

Het kan natuurlijk zo zijn dat je om wat voor reden dan ook een enorm slecht gebit hebt. Niet alleen verkleuring, maar wellicht zelfs ook afgebroken en rotte tanden. Om dan op eigen kracht een fatsoenlijk gebit te bereiken is schier onmogelijk, laat staan een Hollywood smile. In dat geval is het – ook voor de gezondheid – een optie om voor implantaten te gaan. Een implantaat noemen we ook wel ‘kunstwortel’, aangezien deze je eigen tandwortel vervangt. De kunstwortel is een titanium schroefje dat in het kaakbot wordt aangebracht. Op het implantaat kan de tandarts een kroon of brug plaatsen. Op twee of meer implantaten kan een volledige prothese geklikt worden zodat het niet kan schuiven op je kaak. Dit heet een klikgebit of klikprothese.

Deze ingreep is van alle tips de meest ingrijpende, dus ga eerst in gesprek met je tandarts. Die kan je mogelijk doorverwijzen naar een specialist, zodat je ook daar kunt kijken naar de mogelijkheden.

Voor de wat heftigere ingrepen, zoals facings of implantaten adviseren we je tot slot nogmaals eerst fatsoenlijk je huiswerk te doen. Het zijn ingrepen van permanente aard en daarom moet je er goed over nadenken. Daarnaast zijn er de nodige mensen die hun tanden in het buitenland laten bleken, omdat er in Nederland grenzen zijn gesteld aan de hoeveelheid peroxide waarmee gebleekt mag worden. Ja, je tanden worden daar witter, maar de regels zijn er niet voor niets en zodoende hebben we deze tip niet opgenomen in bovenstaande lijst met 7 tips voor een Hollywood smile.

Een mooi, wit gebit maakt gelukkiger, en wie gelukkig is heeft een mooie lach! Zorg dus goed voor je tanden en vergeet bovenstaande tips niet.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram