HANDIG: Alles wat je moet weten over het gebruik van domeinnamen

Alles wat je moet weten over het gebruik van domeinnamen

HANDIG: Alles wat je moet weten over het gebruik van domeinnamen

Wil je een nieuwe website voor jouw onderneming of voor andere doeleinden? Ontdek eerst alles wat je moet weten over het gebruik van domeinnamen.

Alles wat je moet weten over het gebruik van domeinnamen

Het maken en beheren van een eigen website, trap je af met het aanmaken van een domeinnaam. Hiermee maak je een unieke digitale aanduiding, en het opzetten van dit unieke internetadres is de eerste stap naar online succes. Daarom is het goed om je hier even in te verdiepen voordat je keuzes gaat maken. Wij helpen je een handje door alles wat je moet weten over het gebruik van domeinnamen met je te delen. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een term waarmee een internetadres wordt aangegeven. Je gebruikt een domeinnaam voor alle internetdiensten zoals een URL van een website of een e-mailadres. Je kunt een domeinnaam goed vergelijken met een telefoonnummer. Iedereen heeft immers een uniek telefoonnummer. Dit is ook letterlijk op het internet het geval.

Op de digitale snelweg wordt er gebruik gemaakt van nummers (iedere gebruiker krijgt een uniek nummer), maar in dit geval vindt er een dubbele vertaalslag plaats. Omdat woorden makkelijker te onthouden zijn, is ervoor gekozen om de nummers te vertalen naar namen. Als een gebruiker een domeinnaam ingeeft in de zoekmachine, wordt dit automatisch vertaald naar een IP-adres, wat dus bestaat uit een reeks cijfers.

Verschillende soorten domeinnamen

Er zijn diverse soorten domeinnamen waaruit je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken om voor een domeinnaam te gaan waarbij je meteen omschrijft wat je business doet, zoals “GroenteboerUtrecht.nl”. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de waarde van een domeinnaam géén key factor meer is met betrekking tot optimalisatie. Deze keuze biedt echter wel een bepaalde duidelijkheid aan je bezoeker én de zoekmachine. Een andere keuze die je kunt maken is om een domeinnaam als merknaam te gebruiken, zoals “Groentebaas.nl”. Dit is een mogelijkheid als je een merknaam of jouw eigen naam wilt branden, dus het doel hebt om hier meer bekendheid aan te geven.

Belangrijkste eisen aan het gebruik van een domeinnaam

  • Kies voor een domeinnaam die duidelijk en makkelijk te onthouden is
  • Kies voor een domeinnaam die eenvoudig te schrijven is, gebruik hier bijvoorbeeld geen streepjes tussen
  • Maak geen creatieve mix van cijfers en letters (imhere4you2.com), dit is lastig te onthouden

Keuze voor de extensie als je een website gaat maken met een eigen domeinnaam

De keuze voor een extensie is de volgende stap bij een website maken met eigen domeinnaam. Een extensie is de toevoeging achter je domeinnaam, zoals .nl, .com, .de. Hierbij is het van belang dat je de keuze maakt die logisch is. Gebruik bijvoorbeeld een “.nl” extensie voor een Nederlandstalige website (een .nl website scoort ook automatisch ook in België), een “.com” voor een Engelstalige website en een “.de” voor een Duitstalige website. Het is goed om hierbij rekening te houden dat je een domeinnaam registreert voor één specifieke domeinextensie. De andere benaming met extensie kan dus nog beschikbaar zijn. Heb je de ambitie om ooit internationaal te gaan met jouw merk, registreer dan ook alvast andere extensies.

Mogelijkheden om een domeinnaam te verhuizen

Je hebt volop mogelijkheden om een domeinnaam te verhuizen als je besloten hebt om van een andere hostingprovider gebruik te maken. Een domeinnaam verhuizen doe je met behulp van een verhuiscode. Deze code wordt ook wel een EPP-code, een authenticatiecode of een verhuiscode genoemd. Met deze code bewijs je dat je de rechtmatige eigenaar bent van het domein. Deze verhuiscode vraag je op bij je hostingprovider.

De tijdsduur van een domeinverhuizing verschilt per provider. Nederlandse domeinnamen worden vaak binnen een kort tijdsbestek verhuisd. Bij .com extensies kan hier wat meer tijd overheen gaan.

Succes!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram