Restaurant Jansz. in de Amsterdamse Negen Straatjes pakt uit met nieuwe menukaart

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. in de Amsterdamse Negen Straatjes pakt uit met nieuwe menukaart

Restaurant Jansz. in de Amsterdamse Negen Straatjes pakt uit met nieuwe menukaart, gecreëerd door de eveneens nieuwe chef Arnout van der Kolk.

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Afgelopen maand kondigde restaurant Jansz. aan dat er een nieuwe chef aan de leiding zou komen. Het fijn gelegen restaurant op de Negen Straatjes, gevestigd in het Pulitzer Hotel Amsterdam, verwelkomde chef Arnout van de Kolk als nieuwe baas in de keuken. En met zijn komst deed direct een nieuwe menukaart zijn intrede.

Een elegante, maar no-nonsense plek aan de grachten waar gasten ongedwongen kunnen genieten van een casual maaltijd, een cocktail of juist van een hele avond gevuld met verschillende gangen en mooie wijnen. Al sinds Jansz. haar deuren opende in 2016, heeft het ‘buurtrestaurant’ in de Negen Straatjes een speciaal plekje in het hart van de culinaire liefhebber. Anno 2021 is het echter tijd voor een nieuw tijdperk en een liefdevolle ode aan de stad. Hoe dit zich vertaalde naar de nieuwe menukaart van Jansz., zochten wij uit.

Chef Arnout van der Kok verspreidt liefde voor Amsterdam op culinaire wijze

De keuken van Jansz. wordt vanaf heden aangestuurd door de 38-jarige Arnout van der Kolk, die in de afgelopen jaren een fraaie staat van dienst opbouwde. Zo werkte hij onder andere bij Envy, Oud Sluis en was hij Sous Chef bij Ciel Bleu, en afgelopen 5,5 jaar stond hij aan het hoofd bij Restaurant C.

“Alles valt nu samen. Een mooie carrière, mijn liefde voor Amsterdam en een fantastisch hotel als het Pulitzer Amsterdam voor wie het erfgoed van de stad heel belangrijk is. Jansz. en ik delen dezelfde visie, daar waren we al snel achter”, aldus Arnout. Naast zijn werk in de keuken is hij sinds 2019 ambassadeur van North Sea Chefs, een groep chefs die zich inzet voor een gebalanceerde visvangst, en reist hij de wereld over om zich te laten inspireren. Volgens Arnout gaat lekker eten hand in hand met cultuur en mensen samenbrengen: “Voor mij ligt de essentie van lekker eten bij het feit dat je tijd voor je tafelgenoten maakt. En de gerechten moeten die tijd die je samen hebt, complementeren.”

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Nieuw menu, puur Nederlands

Restaurant Jansz. introduceert onder leiding van van der Kolk en zijn keukenbrigade een nieuw menu dat fris, licht en elegant aandoet. Hierop is een hoofdrol weggelegd voor de verschillende seizoenen die kleurrijk worden weergegeven en een groot gedeelte van de gerechten heeft een vegetarische insteek. Zo zijn er op het zomermenu biet met haring, yoghurt en roggebrood en tomatensalade met avocado, gefermenteerde komkommer, bleekselderij en tomatenwater te vinden. Een aanzienlijk deel van de kaart zal gedurende het jaar blijven veranderen, maar echte Jansz. klassiekers zoals gegrilde halve kreeft zijn blijvertjes. Uiteraard deden wij ons tegoed aan dit fraaie gerecht.

De keuken gebruikt, voor zover mogelijk, uitsluitend lokale ingrediënten. Oerbiet, polderhoen, vis uit de Noordzee, Hollands melkrund: allemaal mooie Nederlandse producten die gasten op het menu kunnen tegenkomen.

Voor mij is het belangrijk dat je kijkt wat er om je heen gebeurt, groeit en hoe je dat kunt gebruiken. Zeker in een restaurant als Jansz. willen we lokale gasten, maar natuurlijk ook de internationale gasten, het gevoel van het erfgoed van de stad meegeven. Dat kan in de vorm van producten of technieken, maar ook van specerijen die via onze reislustige historie naar ons land zijn gebracht”, vertelt Arnout.

Naast het menu beschikt Jansz. overigens ook over een mooie wijnkaart, van exclusief tot zeer toegankelijk, waarop voor ieder wat wils te vinden is. Wat dat betreft is het heerlijk om na een middag winkelen in de Negen Straatjes met een wijntje verkoeling te zoeken aan de straatzijde of op het binnenterras van Jansz. Wij weten zeker dat je dan verleid wordt om er ook een culinair hapje bij te bestellen. Wellicht net als wij een half dozijn oesters of de toast met frisse Noordzee-krab en appel?

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. bezoeken

Jansz. is van woensdag t/m zondag geopend voor lunch en diner van 12:00 – 22:00. Een tafel reserveren kan via janszamsterdam.com. Hier is tevens meer informatie over de private dining opties te vinden.

Het restaurant is gevestigd in Pulitzer Amsterdam en opgebouwd uit meerdere grachtenpanden die uitkijken op de Keizersgracht en de gezellige Negen Straatjes. Deze panden vertellen stuk voor stuk het verhaal van een rijke historie. Zo brengt de entree aan de Reestraat een eerbetoon aan de voormalige apotheek met medicijnflessen en potten in de schappen. En de koperen details in de open keuken en de private dining kamers de ‘Copper Rooms’ verwijzen naar de zeventiende-eeuwse koperhandelaar Volkert Jansz., die tijdens de Gouden Eeuw in het bezit was van het pand waarin Jansz. huist. De mosgroene banken, antraciethouten panelen aan de muur en het witte marmer van de tafels geven het restaurant juist weer een eigentijdse touch. De diverse Copper Rooms doen dienst als private dining rooms en zijn te reserveren voor welke viering of bijeenkomst dan ook.

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Restaurant Jansz. recensie amsterdam

Post a Comment

#Volg ons op Instagram