HANDIG: Zo kies je als bouwer voor de juiste werkschoenen

Hoe kies je de juiste werkschoenen?

HANDIG: Zo kies je als bouwer voor de juiste werkschoenen

Hoe kies je de juiste werkschoenen? Van zware veiligheidsschoenen tot werkschoenen sneakers, het is belangrijk om de juiste soort te kiezen.

Hoe kies je de juiste werkschoenen?

Net als het kiezen van de juiste loopschoenen, voetbalschoenen of dagelijkse sneakers, is het uitkiezen van de juiste werkschoenen, ook bekend als veiligheidsschoenen, iets waar je even de tijd voor dient te nemen. Zit jouw schoeisel aan het einde van de dag bijvoorbeeld niet langer prettig, dan is de kans aanwezig dat je niet de juiste werkschoenen draagt. Wat is van belang?

Veel mensen lopen op de verkeerde veiligheidsschoenen rond, of het nu stevige boots zijn of werkschoenen sneakers. Het simpele idee dat je met het kiezen van een hoge klasse binnen de diverse schoensoorten helemaal goed zit is een veelvoorkomende misvatting. Mensen die met de beste bedoelingen te zware veiligheidsschoenen kopen voor het werk dat moet worden gedaan, denk aan bijvoorbeeld S3-klasse, kunnen te maken krijgen met fysieke klachten en zelfs gevaar. Het is dus enorm belangrijk om de juiste keuze te maken qua werkschoenen.

Het probleem: verkeerde werkschoenen

Heel veel mensen dragen verkeerde werkschoenen door in het beginsel te kiezen voor, jawel, té goede werkschoenen. Dit betekent niets anders dan dat het schoeisel gewoon niet aansluit bij de situatie waarin zij werken.

De eerdere genoemde veiligheidsschoenen uit klasse S3 hebben bijvoorbeeld een betrouwbare reputatie, wat ze aantrekkelijk maakt, maar ze beschermen in het bijzonder goed tegen water en natte voeten, waarmee ze dus feitelijk erg goed geschikt zijn voor buitengebruik. Draag je de S3 werkschoenen echter binnen, dan zijn warme voeten, maar ook zweetvoeten een logisch gevolg. Je hebt op dat moment echt een foute inschatting gemaakt en je zit opgescheept met een probleem. Sommigen kiezen er vervolgens voor om de schoen iets losser te dragen – door bijvoorbeeld de veters los te maken – ten behoeve van verkoeling. Hiermee schiet je het doel van veiligheid echter volledig voorbij.

goede werkschoenen kiezen

De oplossing: de juiste veiligheidsklasse kiezen

De oplossing is natuurlijk simpel. Zoek goed uit welke klasse en type veiligheidsschoenen passen bij de context. Met andere woorden, om wat voor werkschoenen vraagt jouw werksituatie.

Veiligheidsschoeisel is zoals je reeds begrijpt opgedeeld in diverse klassen. Naast veiligheidsklasse S3, bedoeld voor gebruik buiten en een stuk zwaarder dan andere klassen, zijn er ook schoenen die zicht richten op binnengebruik, zoals klasse S1p en S2. Deze zijn zo gemaakt dat ze eigenschappen hebben die ze optimaal geschikt maken voor een specifieke werksituatie binnen.

Overigens zul je bemerken dat veel verschillende werkschoenen en -klassen met of zonder hak beschikbaar zijn. Voor wat kies je dan? Ook hierbij kijk je naar de werksituatie. Werk je bijvoorbeeld met een ladder, dan kies je eerder voor een hak, zodat je niet wegglijdt. Werk je ergens binnen waar het glad kan zijn, ga dan voor een platte zool, wat een meer anti-slip-effect met zich meebrengt.

Naast het kiezen van de juiste veiligheidsklasse is het vanzelfsprekend ook essentieel dat de schoenen comfortabel zitten. Succes!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram