Meer drugsgebruik tijdens corona: Hoe zit dat?

Meer drugsgebruik tijdens corona - Hoe zit dat?

Meer drugsgebruik tijdens corona: Hoe zit dat?

Is er meer drugsgebruik tijdens corona? Zo ja,  hoe zit dat en welke groepen lijken het meest kwetsbaar tijdens de lockdown en actieve avondklok?

Meer drugsgebruik tijdens corona - Hoe zit dat?

We kampen al bijna een heel jaar met de gevolgen van het coronavirus. In een jaar tijd is ons hele leven veranderd en leven we plotseling in onzekere tijden. Dit heeft invloed op ons allemaal, maar zeker op mensen die al met een zwakkere geestelijke gezondheid leven. Deskundigen verwachten dan ook dat het aantal mensen met een alcoholverslaving en drugsverslaving de komende tijd toe zal nemen. Dit heeft verschillende oorzaken.

De mens kan van nature niet zo goed tegen restricties. Zeker niet wanneer het om beperking van de vrijheid en de sociale contacten gaat. Mensen zijn kuddedieren. Zelfs de meest introverte mensen verlangen in deze tijd naar wat meer sociale activiteiten. Gewoon even je ouders weer zien, een knuffel geven aan vrienden of simpelweg lekker knus tegen elkaar aan gedrukt naar een concert luisteren. Gelukkig zijn er in de digitale wereld verschillende mogelijkheden om nog wel wat contact te onderhouden met de buitenwereld en tijdens de eerste lockdown konden we er nog relatief veel op uit. De tweede lockdown – die inmiddels al maanden duurt – hakt er voor velen dan ook veel harder in.

Thuiswerken, jezelf isoleren, je houden aan een avondklok, geen horeca meer, geen evenementen en slechts één persoon per keer uitnodigen thuis. Het lijkt bijna wel alsof niets meer mag en de situatie lijkt soms uitzichtloos te zijn. Voor sommige mensen is dit helaas dan ook een reden om (weer) drugs te gebruiken. Vooral voor ex-verslaafden ligt een terugval op de loer.

Drugsgebruik onder jongeren door verveling

Er zit vaak een groot verschil in de oorzaak van het gebruik tussen volwassenen en jongeren. Waar volwassenen vaak gebruiken om met de situatie om te gaan, gebruiken jongeren het vaker uit verveling. Ergens is dat ook niet zo vreemd. Vooral voor jongeren ligt de wereld namelijk helemaal stil. Boven de 12 mogen ze niet meer echt afspreken in groepjes, kunnen ze nog lang niet zoals gebruikelijk hun studie volgen en hebben ze soms ook zelfs geen baan meer. Hierdoor zitten ze maar aan huis gekluisterd, zonder zicht op beter.

Verslavingsartsen zien het afgelopen jaar dan ook vooral het gebruik van hallucinerende drugs stijgen. Denk hierbij aan GHB. Iets waar artsen erg bezorgd om zijn, want GHB is zeker geen ongevaarlijke drugs en kan voor verschrikkelijke situaties zorgen. Niet alleen door het gedrag van de persoon in kwestie, maar ook omdat het zeer verslavend werkt. Daarnaast is de kans op overdosering groot. Het lijkt namelijk vaak alsof de GHB snel uit het systeem is, waardoor soms al na twee of drie uur een volgende dosis wordt gebruikt. Wie niet goed uitkijkt, geeft zichzelf zonder dit zelf te weten of te willen een overdosis. Met alle gevolgen van dien. Een zorgelijke situatie.

Ook tijdens corona blijft verslavingszorg mogelijk

Het is in elk geval belangrijk voor omstanders en verslaafden om te weten dat verslavingszorg ook tijdens corona gewoon mogelijk is. Zowel ambulante als klinische behandelingen worden nog steeds aangeboden. Bovendien is er vaak tevens digitaal contact mogelijk voor ex-verslaafden om zo bij terugval snel op de hoogte te worden gesteld.

Ben jij of ken jij iemand die bang is dat hij teveel gebruikt? Schroom je dan niet contact op te nemen met de huisarts of een verslavingsinstelling en het drugsgebruik aan te kaarten. Hoe sneller er gehandeld wordt, hoe beter.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram