REVIEW: Cortina’s luxe E-Silento Pro is Tesla onder de e-bikes

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

REVIEW: Cortina’s luxe E-Silento Pro is Tesla onder de e-bikes

De nieuwe Cortina E-Silento Pro is de Tesla onder de e-bikes en is misschien wel de beste elektrische fiets van dit moment. Wij bekeken de herenfiets!

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Je hebt e-bikes en je hebt é-bikes. Mocht je nu op zoek zijn naar de beste elektrische fiets, dan hebben wij een absolute parel ontdekt. Cortina presenteerde onlangs namelijk de nieuwe E-Silente Pro, een prachtig vormgegeven elektrische herenfiets – ook verkrijgbaar in damesvariant trouwens – die eigenlijk alle boxjes aantikt die belangrijk zijn. Wij testten de fiets en zijn zeer blij verrast!

De e-bike viert momenteel hoogtijdagen en dat is niet voor niks. De moderne elektrische fiets heeft het 60-plusser-imago inmiddels terecht en goed van zich afgeschud, en velen onder ons hebben hun scooter of zelfs hun (tweede) auto ervoor ingeruild. Zowel voor privé gebruik als zakelijk verkeer is de elektrische fiets een verademing. Hij brengt je met flinke tegenwind zonder problemen soepel ‘van A naar Z’ en is in bijvoorbeeld druk stedelijk gebied veel handiger en schoner ten opzichte van een auto. Nooit meer in de file of zoeken naar een parkeerplek!

De e-bike is milieuvriendelijk, goedkoop in gebruik en onderhoud, en bijzonder innovatief qua technologie. Veel mensen waarderen bovendien ook het feit dat je gelijk aan enige beweging toekomt, waarbij je het fietsen zo intensief kunt maken als je zelf wilt.

Misschien wel de beste elektrische herenfiets van dit moment

 

Als je zoekt naar een geschikte e-bike, dan hopen wij inmiddels oprecht dat je de Cortina E-Silento Pro tegenkomt. Met zijn strakke design en krachtige accu is deze high-end elektrische fiets werkelijk de Tesla onder de e-bikes. De fiets won zelfs al de GIO-award, waarbij de jury van Designlink de nieuwste e-bike van Cortina een erkenning als Goed Industrieel Ontwerp (GIO) gaf.

Beschikbaar in blauw en matzwart, hebben wij de laatste uitvoering grondig bekeken en uitgeprobeerd. Een eerste blik verraadt dat Cortina geen detail ongemoeid heeft gelaten. Wie verder kijkt dan het verrukkelijke frame-werk, waarbij de accu messcherp is geïntegreerd in de verrassend slanke downtube, ontdekt al snel dat dit niet zomaar een e-bike is.

De elektrische fiets is voorzien van 7 versnellingen, hydraulische schijfremmen, een hoogwaardige Shimano Steps E6100 middenmotor, een Gates CDX beltdrive en hij wordt standaard geleverd met een 504Wh accu. En hoe je de luxe fiets aanzet? Met de simpele druk op een gecamoufleerd knopje in het frame.

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Shimano Stept E6100 middenmotor

Dit zeer veelzijdige systeem is gebouwd met de nieuwste technologieën en is zodoende bestand tegen de meest pittige fietsomstandigheden. Zo maakt de krachtige 60Nm motor deze elektrische fiets bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor heuvel op fietsen en ontspannen doortrappen als je fikse wind tegen hebt. Het comfortabele fietsgevoel dat we ervaren komt omdat de motor niet het wiel, maar de pedalen aandrijft. Hoe hard dit gaat ligt aan jou. Als bestuurder van de fiets kun je kiezen uit verschillende standen ter ondersteuning; Walk, Eco, Normal en High.

Ben je in een sportieve bui, dan kun je de elektrische ondersteuning terugschakelen naar Eco, maar ook deactiveren. Wat extra hulp nodig? Schakel door naar de hoogste stand en je levert zelf minimale inspanning om zomaar 25 km/u te fietsen. We fietsen comfortabel door de grote, drukke stad, maar kunnen ook gerust kilometers maken in het rustgevende groen van de provincie. Welke stand we ook gebruiken, de ondersteuning verloopt soepel en precies zoals je zou verwachten van de standkeuze in kwestie.

Zetten we de motor uit en fietsen we zonder ondersteuning, dan ervaren we nog steeds een bijzonder fijn fietsmoment. Soepel, snel en comfortabel zijn absoluut sleutelwoorden. Dit is mede te danken aan de prettige zithouding, van zadel naar stuur, en natuurlijk de beltdrive.

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Gates CDX beltdrive

Met de E-Silento Pro zul je niet te maken krijgen met een fietsketting die eraf vliegt. De luxe e-bike beschikt namelijk over een riemaandrijving in de vorm van de Gates CDX beltdrive. Deze kwalitatief geweldige aandrijfriem gaat viermaal langer mee dan een ketting, is onderhoudsarm, rijdt extra soepel en is verrassend stil. Daarnaast tilt de beltdrive in combinatie met de verende voorvork comfortabel fietsen naar een nieuw niveau.

Fiets je zonder gebruik te maken van de middenmotor, dan kan het zijn dat je even twijfelt over of deze daadwerkelijk uitstaat. We fietsen ook op eigen kracht namelijk zo ongelooflijk soepel over de weg. Ook ‘heuvel op’ lijkt het alsof we stiekem toch een klein beetje elektrische hulp krijgen. Niet te vergelijken met een reguliere fietsketting!

Standaard geleverd met een 504Wh accu

De E-Silento is in principe speciaal op de markt gekomen voor forenzen. Lange afstanden maken is met Cortina’s nieuwe e-bike derhalve geen probleem en is zelfs één van de belangrijkste pijlers binnen het pakket aan eigenschappen waar dit model over beschikt.

De sportieve elektrische fiets wordt standaard geleverd met een behoorlijke 504Wh accu, die zoals eerder gezegd prachtig is geïntegreerd in het aluminium frame. Als de E-Silento Pro voorbij sjeest heb je niet eens in de gaten dat het om een e-bike gaat, zo strak is het geheel afgewerkt. De accu is overigens zelfs zo goed ingebouwd, dat hij zorgt voor een optimale gewichtsverdeling. Dit laatste is bij de ouderwetse elektrische fiets wel anders, waar de accu met het volle gewicht achterop te vinden is. Cortina heeft duidelijk geluisterd naar wat de consument wil.

Het hangt vanzelfsprekend af van in welke stand van ondersteuning je fietst, maar met de E-Silento Pro fietsen we zo afstanden van 70 tot 100 kilometer op een volle lading. De actieradius bij gemiddelde ondersteuning is 90 km, maar fietsen we met minder ondersteuning, dan halen we tot wel maximaal 110 á 120 km. Wij vonden het stiekem wel erg prettig om in de hoogste stand te fietsen. Op die manier halen we de 120 kilometer niet, maar dat is logisch.

Simpel de accu opladen

Het opladen van de accu is werkelijk peanuts en kan op twee manieren. We kunnen de fietsaccu allereerst eenvoudig opladen met behulp van een stopcontact en het koppelen van de acculader aan onze fiets. Dit is een hele prettige toevoeging voor ons, want zo kunnen wij de accu dus gerust in de fiets laten zitten, en verbinden we louter de kabels met de fiets. Alsof je een smartphone oplaadt.

Is er geen stopcontact in de buurt van de fiets? Verwijder gemakkelijk de kap van het frame met behulp van je fietssleutel, haal de accu eruit en plaats hem thuis of op werk in de bijgeleverde mobiele accuoplader. Volledig opladen duurt zo’n 8 tot 9 uur, en vanaf leegstand opladen tot ongeveer de helft van het accuvermogen duurt bij ons zo’n 4 uur.

Smart e-bike met slim display en smartphone app

Aan het brede stuur van de Cortina E-Silento Pro vinden we niet alleen de fietsbel en schakelaar om de elektrische herenfiets in de verschillende standen ondersteuning voort te stuwen, maar ook een schermpje. Op dit Shimano SC-E7000 display kun je niet alleen de fietssnelheid zien, maar tevens de accustand, stand van ondersteuning en de totaal afgelegde afstand. Ook kun je met de eerder genoemde schakelaar in combinatie met het display o.a. de verlichting bedienen.

Maar dat is niet alles. Je kunt namelijk ook kiezen voor een draadloze verbinding met je telefoon, voor een eigen dispay lay-out op je E-tube ride app. Zo kun je op jouw smartphone persoonlijke voorkeuren instellen m.b.t. de fiets en allerlei bevindingen checken. Je kunt zelfs diagnoses via de E-tube app uitvoeren. Voor ons als reguliere fietser een mooie extra, maar voor de ‘meten is weten’-fietsers een zeer waardevolle add-on!

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Andere belangrijke eigenschappen van de E-Silento Pro

Met bovengenoemde kenmerken heb je al een heel fatsoenlijk beeld van Cortina’s nieuwste elektrische fiets. Er is echter nóg meer. Hieronder benoemen we kort de eigenschappen op het gebied van comfort, gemak en veiligheid, die niet mogen ontbreken.

Als het gaat om comfort dan zijn o.a. de besproken middenmotor en de accu sleutelelementen. Eveneens belangrijk zijn daarbij de verende voorvork van Suntour, de Schwalbe Big Ben Performance Line brede banden die zorgen voor meer demping, het Selle Royal Life zadel, de Herrmans Luna Lock handgrepen en tot slot de Shimano Nexus 7 versnellingen. Fietsen op een wolk klinkt wat afgezaagd, maar het komt aardig in de buurt dankzij al deze onderdelen.

Kijken we naar gemak, dan zijn de eerder benoemde feiten, zoals de fiets opladen zonder de accu te verwijderen, de duurzame aandrijfriem in plaats van een fietsketting, en de handige display met e-eigenschappen, prachtige kenmerken. Wat echter ook bijdraagt aan het gebruikersgemak van de Cortina E-Silento Pro e-bike zijn de verstelbare Zoom a-head stuurpen, de sportieve en supersterke achterdrager – low carrier – met geïntegreerd verlichting van Spanninga Pimento, en simpele aan-uit-knop te vinden in de downtube van het frame.

Tot slot is veiligheid van belang. Cortina heeft hier duidelijk niet op bespaard, want er is gekozen voor krachtige hydraulische schijfremmen van Shimano, een Herrmans MR8-koplamp goed voor 180 lumen lichtopbrengst en niet te vergeten supersterke dubbelwandige spatborden waar nota bene de kabels door worden geleid.

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Conclusie recensie Cortina E-Silento Pro herenfiets

 

Met de almaar drukker wordende steden zijn mobiliteit, veiligheid en schoon verkeer steeds belangrijker. We leveren echter niet graag in op comfort, gemak en stijl. Cortina heeft gedurende de ontwikkeling van de E-Silento Pro overduidelijk rekening gehouden met al deze facetten, en heeft ervoor gezorgd dat de uiteindelijke elektrische fiets zowel stedelijk als landelijk gebied de baas is. Zowel met als zonder de elektrische motor geactiveerd fietst deze elektrische herenfiets als een zonnetje.

De nieuwste e-bike van het merk is daarnaast werkelijk voorzien van alle essentiële gemakken (met zelfs een smartphone app), fietst razendsnel en ziet er bovenal fantastisch uit. Wat ons betreft de Tesla onder de elektrische fietsen.

Zoek je een nieuwe elektrische herenfiets? Denk dan nadrukkelijk aan de Cortina E-Silente Pro!

Cortina E-Silento Pro elektrische herenfiets kopen

 

Cortina’s nieuwste e-bike is sinds heden verkrijgbaar met een framehoogte van 53 of 61, en heeft een adviesprijs van € 3.499,-. Er zijn wellicht enkele aanbieders waar je de fiets iets goedkoper kunt oppikken, dus kijk vooral even online rond. Voor meer info en het aanschaffen van deze heerlijke e-bike ga je nu naar Cortina’s website.

Ga jij voor de Cortina E-Silento Pro in Deep Indigo Blue Matt of ‘onze’ Eclips Black Matt? Ontdek hieronder alle fraaie details van de elektrische fiets!

Fotocredits: By Percy Fotografie
Website/Instagram

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Cortina E-Silento Pro e-bike elektrische fiets recensie herenfiets

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram