Dieet voor mannen: Met het ketogeen dieet kun je gewoon veel vlees eten

ketogeen dieet afvallen gezond

Dieet voor mannen: Met het ketogeen dieet kun je gewoon veel vlees eten

Op zoek naar een dieet voor mannen? Wat is het ketogeen dieet? Met het ketogeen kun je gewoon veel vlees eten, dus lees snel verder.

ketogeen dieet afvallen gezond

Houd je van vlees? Dan is het ketogeen dieet wellicht echt iets voor jou. Bij dit dieet eet je geen quinoa salades, maar eet je gewoon lekker eieren met spek. En het mooie is dat je er snel mee kunt afvallen. Check snel hoe dat zit.

Natuurlijk zal de exacte werking van ieder dieet per individu verschillen. Uiteindelijk gaat het erom dat je het voor jouw geschikte voedingspatroon vindt, waarbij een dieet een mooie oplossing kan bieden om een gezonder lijf en eetpatroon te creëren. Het ketogeen dieet is zo’n optie die voor jou misschien wel geschikt is. Wij zijn in ieder geval zelf fan van de gedachte dat we gewoon lekker vlees kunnen blijven eten.

Te mooi om waar te zijn?

Het klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn; vlees eten om af te vallen, maar het werkt echt. Het heeft allemaal te maken met het hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat je lichaam aanmaakt als je koolhydraten hebt gegeten. Het zorgt ervoor dat glucose uit je bloed opgenomen kan worden.

Insuline doet echter meer dan glucose uit je bloed opnemen, want dit veelzijdige hormoon zorgt namelijk ook voor de opslag en het vasthouden van vet. Dit gebeurt echter pas als de insulinespiegel boven bepaalde waarden uitkomt. Onthoud, zolang er insuline in je bloed circuleert, stopt je lichaam met het verbranden van vet. Logisch, want er is immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed. Gebeurt dit echter vaak en veel, dan gaat je lichaam het vet gewoon vastzetten.

Bij veel mensen is dit laatste het geval, omdat ons moderne voedingspatroon voornamelijk uit koolhydraten en suikers bestaat. De gemiddelde Nederlander haalt 55% tot 60% van zijn calorieën uit koolhydraten, terwijl de oermens hooguit 35% tot 40% van zijn calorieën uit koolhydraten haalde.

Momenteel heeft ruim 50% van de bevolking overgewicht, wat dan ook te verklaren is door het hoge aandeel koolhydraten in onze moderne voeding. Willen we effectief afvallen dan is het belangrijk om de insulinespiegels laag te houden. Zo schep je de voorwaarden om überhaupt vet te kunnen verbranden. Het principe van lage insulinespiegels is iets wat je bij de meeste succesvolle dieetvormen terugziet.

Het ketogeen dieet is daarin de meest extreme vorm van insuline verlagende diëten. Bij het ketogeen dieet haal je namelijk nog maar 5% van je calorieën uit koolhydraten. En maar liefst 80% van je calorieën zul je uit vetten halen, met de laatste 15% bestaande uit eiwitten.

Ketose

Door het ketogeen dieet te gaan volgen raakt je lichaam in ketose. Ketose is een metabole toestand waarin het lichaam is overgeschakeld op het verbranden van vetten. Normaal gesproken verbrandt je lichaam altijd eerst suikers (koolhydraten) voordat het vetten of eiwitten als brandstof gaat gebruiken. Zodra je lichaam in ketose is wordt het echter erg efficiënt in het verbranden van (lichaams)vet, veel efficiënter dan anders. Hierdoor kun je sneller afvallen. En ook niet geheel onbelangrijk; zonder hongergevoel.

Het eten van vetten zorgt namelijk voor een veel betere verzadiging dan het eten van koolhydraten. Zeker de snelle koolhydraten hebben juist een tegenovergesteld effect. Snelle koolhydraten zijn suikers en eenvoudige koolhydraten die snel omgezet worden in glucose. Als je bijvoorbeeld koek eet (snelle koolhydraten) dan wil je eerder nog een koekje dan dat je wilt stoppen met eten. Het eten van vetten zorgt en juist voor dat er hormonen worden aangemaakt die een gevoel van verzadiging geven. Tegelijkertijd wordt het hongerhormoon onderdrukt. Het grote voordeel hiervan is dat het dieet veel gemakkelijker vol te houden is, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot.

De overstap van suikerverbranding naar vetverbranding is helaas niet zo gemakkelijk. Dit is het meest lastige onderdeel van dit dieet. Je lichaam slaat glucose op in de vorm van glycogeen. Zodra je stopt met het eten van koolhydraten beginnen de voorraden uitgeput te raken. De hoeveelheid energie die je lichaam in de vorm van glycogeen kan opslaan is maar klein, zo zullen deze voorraden binnen een paar dagen volledig uitgeput zijn.

Omdat glycogeen ook vocht vasthoudt zal je met het uitgeput raken van de glycogeenvoorraden ook veel vocht gaan verliezen, hoofdzakelijk via de urine. Met het verliezen van vocht zul je vervolgens een hoop mineralen verliezen. Hierdoor kan het zijn dat je wat hoofdpijnklachten krijgt en je niet helemaal top voelt. Dit wordt de ketogriep genoemd. Het is een fase waar je even doorheen moet. Zodra je lichaam volledig is overgeschakeld op het verbranden van vetten, dan zul jij je weer goed gaan voelen – of eigenlijk zelfs beter dan hiervoor. De symptomen van de ketogriep kun je onderdrukken door voldoende natrium (zout), magnesium en kalium te eten.

Wat mag je eten bij het ketogeen dieet?

Het is de bedoeling dat je zo min mogelijk koolhydraten gaat eten. Helemaal geen koolhydraten eten gaat niet lukken, omdat veel voedingsmiddelen koolhydraten bevatten, ook al is het minimaal.

In plaats van koolhydraten moet je veel vette voeding eten. Dit is dus zeker geen dieet voor vegetariërs of veganisten, omdat je vooral aangewezen bent op voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong. Zo mag je veel vlees, vis, worst, hamburgers, spek, vette vissoorten, kaas en eieren eten.

Het beste eet je bijvoorbeeld harde kaassoorten, want deze bevatten geen melksuikers meer omdat deze zijn afgebroken door de melkzuurculturen. Zachte kaassoorten bevatten vaak nog wat melksuikers. Suikervrije mayonaise, en andere sauzen die op basis hiervan gemaakt zijn, zijn de enige sauzen die je nog mag. Mayonaise is namelijk gemaakt van eieren en olie, en bestaat hoofdzakelijk uit vetten. Andere sauzen, zoals ketchup, BBQ– of currysaus, bevatten erg veel suikers, dus skip die. Verder kun je gerust avocado, olijven, amandelen, walnoten, hazelnoten, pinda’s en oliën eten.

Dan een lastige. Bij het ketogeen dieet kun je beter geen fruit eten, omdat dit te rijk is aan suikers. Het is natuurlijk wel zaak om voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen. Hiervoor kun je groente eten. De meeste groente soorten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, en bevatten maar weinig koolhydraten. Er zijn groentesoorten die wel veel koolhydraten bevatten en deze mag je daarom niet eten. Deze kunnen namelijk je ketose verbreken. Groentesoorten waarin veel koolhydraten zitten zijn bonen, peulvruchten en alle soorten die onder de grond groeien, zoals aardappel, rode biet en pastinaak.

Gezond?

Onderzoeken rondom het ketogeen dieet zorgen voor verschillende interpretaties. Het is bewezen dat het op korte termijn in ieder effect sorteert voor wat betreft het afvallen. Belangrijk is echter wel om als individu balans te vinden als het gaat om zaken als bijvoorbeeld de bloeddruk.

Twijfel je eraan of dit dieet voor jou geschikt is, en hoe je dit het beste vorm kunt geven, raadpleeg dan een voedingsdeskundige of twee.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram