TIPS: Hier moet je op letten als je een gebruikte laptop koopt

Hier moet je op letten als je een gebruikte laptop koopt

TIPS: Hier moet je op letten als je een gebruikte laptop koopt

Staat een gebruikte laptop kopen op de planning? Hier moet je op letten als je een gebruikte laptop koopt!

Hier moet je op letten als je een gebruikte laptop koopt 

Terwijl je vroeger voor een paar honderd euro al een heel aardige laptop kon kopen, zijn het tegenwoordig apparaten die al snel een klein vermogen kosten. Wil je goed mee kunnen komen, dan zul je niet snel kiezen voor een budget optie. Het probleem is dus vaak het prijskaartje. Kun je het niet veroorloven om een serieus bedrag neer te leggen voor een goede laptop, dan is er echter ook de mogelijkheid om te kiezen voor een tweedehands exemplaar.

Een gebruikte laptop kopen kan enorm interessant zijn – er zijn buitenkansjes te vinden – maar is niet geheel zonder risico’s. Met onderstaande tips helpen we echter je alvast op weg, zodat bijvoorbeeld je gegevens optimaal zullen worden beschermd bij een gebruikte laptop.

Wat zijn de gevaren van een tweedehands laptop?

Net als bij het beschermen van gadgets in huis, zijn er bij de aanschaf van een gebruikte laptop eigenlijk twee zaken waar je op moet letten. Als eerste de leeftijd van het apparaat. Laten we eerlijk zijn, een laptop die al zes jaar oud is zal je weinig plezier opleveren. Zo kun je die fijne, snelle SSD-disk wel vergeten en ook het geheugen zal vrij beperkt zijn. Niet doen dus.

Ten tweede is het de vraag hoe de eigenaar er mee om is gesprongen. Heeft het apparaat altijd binnen gestaan in de hobbykamer, dan zal er weinig mis mee zijn, maar als het intensief is gebruikt, dan kan dat gevolgen hebben voor de kwaliteit. Ook een laptop heeft immers niet het eeuwige leven.

Let op de veiligheid

Het kopje veiligheid moet niet onderschat worden. Het zal namelijk zelden voorkomen dat de gebruikte laptop die je op het oog hebt ook echt ‘schoon’ is. Zo kan er nog steeds malware op staan of kan de vorige eigenaar juist software hebben geïnstalleerd waardoor hij of zij alsnog bij jouw gegevens kan. Uiteraard hoeft dat niet altijd het geval te zijn, maar het kan geen kwaad om een gebruikte laptop eerst grondig te reinigen voor je er echt mee aan de slag gaat. We zetten de meest voorkomende situaties even op een rij.

  1. Keyloggers

Keyloggers zijn handige tools om te achterhalen wat een ander op je laptop doet. In theorie kan de vorige eigenaar dit hebben geïnstalleerd om te achterhalen wat je allemaal online uitspookt. Zo’n programma verzamelt alles watje intypt en stuurt dit vervolgens door naar de oude eigenaar. Mocht je denken dat dit geen kwaad kan: zo’n keylogger kan dus ook alle wachtwoorden registreren en doorsturen.

Een keylogger is vaak goed verborgen en wordt zeker niet als snelkoppeling op je desktop weergegeven. Goede reden dus om een gebruikte laptop goed na te lopen.

  1. Spionagesoftware

Naast keyloggers kan ook malware achterblijven, ook als de pc volledige is teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Dat hoeft geen bewuste keuze van de vorige eigenaar te zijn, het kan er ook toevallig op zijn geïnstalleerd zonder dat men het in de gaten had. Met name op laptops zonder goede virus- en malwarescanner is de kans groot dat er malware aanwezig is. Dat is overigens niet geheel ongevaarlijk, met behulp van malware kunnen derden bijvoorbeeld ook je webcam besturen zonder dat je er iets van merkt.

  1. Cryptomining software

Crypto is een interessante manier om geld te verdienen en veel mensen die zich bezighouden met digitale munten stellen graag hun laptop beschikbaar om cryptocoins te kunnen minen. Dat klinkt leuk, maar als je toevallig een gebruikte pc koopt, dan bestaat het risico dat er ook software op is geïnstalleerd voor het minen van cryptocoins. Het gevolg is dat je laptop mogelijk minder snel werkt dan je had gehoopt en je onbedoeld de vorige eigenaar alsnog aan een extra inkomen helpt via het minen. Jij verdient er in ieder geval niks aan.

  1. Illegale bestanden

Koop je een gebruikte laptop dan is de kans erg groot dat je niet weet wat de vorige eigenaar ermee heeft gedaan. Als hij of zij enkel naar YouTube of Netflix heeft gekeken is er niks aan de hand, maar het is niet uit te sluiten dat men gebruik heeft gemaakt van nieuwsgroepen of torrent om films en muziek te downloaden. Het verwijderen van de torrents en de bijbehorende bestanden is vaak niet genoeg. In veel gevallen blijven er juist in het register meldingen achter van de gedownloade bestanden. Met een beetje kennis zijn de bestanden dan zo weer te herstellen en heb je onbewust een laptop met illegale bestanden in huis.

  1. Virussen

Naast alle gemelde situaties kun je ook te maken krijgen met een virus wat nog steeds aanwezig is op de laptop. Sterker nog, in een enkel geval installeert zo’n virus zich in de bios en is het zelfs met de beste antivirussoftware lastig om het echt te verwijderen. Alle reden dus om het schoonmaken van zo’n laptop serieus te nemen.

Hier moet je op letten als je een gebruikte laptop koopt

Het reinigen van een gebruikte laptop

De aanschaf van een gebruikte laptop is dus niet zonder risico. Het goede nieuws is dat je niet bang hoeft te zijn voor een miskoop. Door even de tijd te nemen en de laptop echt grondig schoon te maken kun je rustig gebruik maken van je tweedehands laptop en er waarschijnlijk nog lang van genieten.

  1. Maak gebruik van een VPN-verbinding

Een VPN installeren is een hele logische stap om uit te voeren. Het zorgt ervoor dat een ander niet zo snel kan ‘meekijken’, bovendien voorkom je dat jouw provider kan zien wat je online uitspookt, je kan dus privé surfen op het web. Ook kan je het gebruiken om op afstand in te loggen bij je bedrijfsnetwerk. Op die manier is de verbinding extra beveiligd en is de kans dat jouw gegevens en dataverkeer wordt gecompromitteerd minimaal. Zo is het mogelijk om de digitale criminaliteit beperkt te houden.

  1. Vervang de harde schijf

Wil je de zaken echt grondig aanpakken, kies er dan voor om je laptop te voorzien van een nieuwe harde schijf. Het voordeel is dat je zeker weet dat er geen rommel meer op staat. Er is echter ook een belangrijk nadeel: je zult zelf een nieuw besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows of een Linux distributie moeten installeren. Laatstgenoemde kun je overigens ook gebruiken om de harde schijf te formateren. In dat geval dien je wel een live versie op een usb-stick te hebben.

  1. Flash het BIOS

De bios is de startmotor van de laptop en een slimme jongen (of meid) zal daarom ook de bios willen flashen. Dit is eigenlijk niks meer dan het updaten van de bios, maar is absoluut aan te raden. Zoek welk moederbord de laptop heeft, bezoek de site van de fabrikant en download de meest recente update.

Met deze tips zorg jij ervoor dat een nieuwe, gebruikte, laptop helemaal safe is. Op deze manier heb je altijd de controle en bepaal jij wat wel of juist geen toegang heeft tot jouw laptop. Nu kun je met een gerust hart surfen op het web.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram