Apple onthult nieuwste Mac-line-up met nieuw M1 Silicon

nieuwe Apple Mac-line-up met M1 Silicon

Apple onthult nieuwste Mac-line-up met nieuw M1 Silicon

De nieuwe Apple Mac-line-up met M1 Silicon is onthuld. Maak kennis met de nieuwe MacBook Air, Mac Mini en 13″ MacBook Pro M1.

nieuwe Apple Mac-line-up met M1 Silicon

Apple hield gisteren zijn “One More Thing”-evenement en onthulde zijn nieuwste technologische project: een intern ontwikkelde en beheerde chipset met de naam Apple M1. De CPU, die in juni werd geteased en genoemd tijdens WWDC 2020, is het antwoord van Apple op het verwijderen van de door Intel geleverde CPU’s die in het verleden in de Mac-computers zaten.

De eerste hardware-eenheid die werd aangekondigd, de 2020 MacBook Air, zal de M1-chip bevatten, waarvan het basismodel over acht CPU-kernen, zeven GPU-kernen en 16 neurale motorkernen zal beschikken. De behuizing benadrukt een stil ontwerp zonder ventilator, maar biedt een vertrouwd chassis van de vorige MacBook Air. Tijdens het event werden stroomupgradecijfers genoemd die 3,5x CPU-prestaties claimen ten opzichte van de vorige generatie, samen met 5x grafische snelheden. De 13-inch MacBook Air heeft ook configuraties met maximaal 16 GB geheugen, 2 TB SSD-opslag en een batterijduur tot 18 uur. Het basismodel begint bij €1.129 en heeft 8 GB RAM en een 256 GB SSD.

nieuwe Apple Mac-line-up met M1 Silicon

Ten tweede onthulde Apple de Mac Mini-desktopcomputer, met M1-verbeteringen voor thuis. De nieuwe M1-architectuur geeft de Mac Mini een vermeende 3x snellere CPU en 6x snellere GPU-prestaties dan zijn voorganger. Hoewel het chassis ook ongewijzigd blijft voor de 2020-editie, beweerde Apple’s evenement dat de koele en stille werking te danken is aan de efficiëntie van de M1-chipset, wat resulteert in een vrijwel stil dagelijks gebruik. Het basismodel M1 Mac Mini zal 8 GB “verenigd geheugen” en 256 GB SSD-opslag bevatten, ondersteuning voor Apple’s onlangs uitgebrachte 6K Pro Display XDR en meer. Je koopt het apparaat vanaf € 799.

nieuwe Apple Mac-line-up met M1 Silicon

Ten slotte, op een echte Apple-manier, kondigde het evenement de M1-compatibele MacBook Pro aan, met een aanschafprijs vanaf € 1.449. Het 13-inch model krijgt een vergelijkbare behandeling als de MacBook Air, maar met prestatiecijfers die passen bij de Pro-status. De M1 arriveert op de Pro met acht verwerkingskernen en 16 neurale motorkernen. Het event had het schrappen van een discrete grafische chip genoemd omwille van de efficiëntie, vandaar dat de MacBook Pro 13″ geïntegreerde grafische kaart zal hebben, zij het verwerkt via acht cores. Het chassis blijft opnieuw ongewijzigd, en bevat een actief koelsysteem dat 2,8x snellere CPU-verwerking en tot 5x snellere grafische weergave mogelijk maakt. Misschien wel het meest indrukwekkend is de batterijduur, aangezien Apple beweert dat de M1 MacBook Pro tot 20 uur video-afspeelprestaties mogelijk maakt, 10 uur meer dan de vorige generatie.

nieuwe Apple Mac-line-up met M1 Silicon

Met M1 heeft Apple over het algemeen nieuwe mogelijkheden aangekondigd die allemaal samenvallen met de release van zijn nieuwste Mac OS, Big Sur. Met het nieuwste besturingssysteem kunnen iPhone- en iPad-apps native worden uitgevoerd op desktop-/laptophardware. Software die Intel-chipset-afhankelijk blijft, kan worden uitgevoerd via Rosetta 2, een overgangsapp die Intel-naar-M1-bediening mogelijk maakt, totdat ze volledig zijn omgezet naar M1.

De M1 MacBook Air, Mac Mini en MacBook Pro 13″ zijn nu allemaal beschikbaar om te bestellen, met levering vanaf 17 november. Mac OS Big Sur komt op 12 november uit.

 

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram