HANDIG: Het kopen van een scooter en bijkomende zaken

waar op letten bij kopen van een scooter

HANDIG: Het kopen van een scooter en bijkomende zaken

Staat een scooter kopen op de planning? Dit moet je weten over het kopen van een scooter en bijkomende zaken .

waar op letten bij kopen van een scooter

Voor sommigen is het gevoel alweer even geleden, maar voor anderen klinkt is het heel actueel. Je hebt er vele kilometers op die afgetrapte omafiets op zitten en ziet vrienden dezelfde afstand afleggen, alleen een stuk sneller. Rood omcirkeld op je wensenlijstje staat het magische woord dat slechts bestaat uit zeven letters: scooter.

Een bezoek aan de plaatselijke scootershop. Glimlachend neem je in gedachten afscheid van je good old fiets. Het was een mooi huwelijk, al wisselde het rijwiel tussendoor soms van eigenaar. Uiteindelijk wisten jullie elkaar altijd weer terug te vinden. Bedankt nog daarvoor, oom agent.

Eenmaal bij de winkel aangekomen is het een lastige keuze, er is ondanks het vooraf bepaalde budget zoveel keuze. Welke gaat er mee naar huis? Tja, dat hangt van een aantal zaken af. Hoewel we in de enigszins geromantiseerde inleiding gemakshalve uit gaan van een fonkelnieuw exemplaar, zijn er ook motorvoertuigen te vinden op bijvoorbeeld veilingwebsites. In dit artikel laten we weten waar je op moet letten voordat je een scooter aanschaft.

Erkend handelaar geniet de voorkeur – en hoe zit het met een verzekering en kentekenregistratie?

Net als een nieuw mannenkapsel uitzoeken bij een gespecialiseerde coiffeur, is een scooter kopen bij een erkende handelaar erg verstandig. Niet in de eerste plaats omdat eventuele reparaties die buiten de schuld van de eigenaar zijn ontstaan binnen de garantieperiode (24 maanden/6.000 kilometer) voor rekening van de verkoper komen. Daarnaast is er een geringe kans dat er zich moeilijkheden voordoen met kentekenregistratie en verzekering.

Het verschil tussen een verzekering voor fietsen zonder hulpmotor, die je kunt afsluiten bij bijvoorbeeld Lemonade, en een scooterverzekering, is dat die laatste verplicht is voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je toebrengt aan anderen. Je hebt overigens de mogelijkheid je verzekering uit de breiden naar WA+ of allrisk.

Onverzekerd rondrijden kan je in het beste geval een boete opleveren van 370 euro. De RDW (Rijksdienst Wegverkeer) checkt minstens eenmaal per jaar alle geregistreerde voertuigen.

Scooters dienen te zijn voorzien van een kenteken. De registratie hiervan verloopt ook via de RDW. Dit is enorm belangrijk in bijvoorbeeld het geval van diefstal, omdat zo kan worden nagegaan wie de eigenaar is van de scooter.

Rijden zonder rijbewijs is een absolute no go

Je kunt officieel niet rijden op een scooter als je niet in het bezit bent van een rijbewijs. De boetes zijn niet mals en als je schade aanricht aan goederen en/of personen, zijn de rapen helemaal gaar. Datzelfde geldt trouwens voor het illegaal opvoeren van de toegestane maximumsnelheid.

Om op een scooter te mogen rijden dien je in het bezit te zijn van een bromfietsrijbewijs, dat je bij het CBR kunt behalen. Hiervoor zijn zowel een theorie- als praktijkexamen vereist. Heb je een autorijbewijs, dan kun je gerust op een scooter stappen.

Tweedehands scooter kopen? Vraag naar de historie

Een aantal mensen wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, logisch. Maar stel dat je een gering budget hebt en een kijkje neemt op pakweg Marktplaats, waar het broeit van de scooters. Hoe vis je er dan de meest geschikte uit?

Bekijk, net als wanneer je bijvoorbeeld een Playstation zoekt, allereerst de foto’s en vraag eveneens naar de historie. Zijn er in het verleden bijvoorbeeld ongelukken gebeurd, of is er schade geweest? Wanneer je zelf niet zo thuis bent in deze wereld, raden we aan je te vergezellen van iemand die wel de knowhow heeft en weet waar hij/zij over praat. Je met een kluitje het riet in laten sturen kan op den duur de nodige discussies opleveren met de voormalige eigenaar en dat is simpelweg niet wat je wil.

Verschillende typen

Heb je enig idee hoeveel verschillende scooters er op de wereld zijn? Wil je bijvoorbeeld graag een elektrische of liever een exemplaar dat je moet voltanken met benzine? Over de snelheid kunnen we in ieder geval kort zijn:

  • Met een voertuig met een blauw kenteken, de zogenaamde snorscooter, kun je onaangetast maximaal 25 kilometer per uur rijden.
  • Heeft je scooter een geel kenteken? Dan haal je snelheden tot maximaal 45 kilometer per uur.

Alles valt en staat dus met je wensen. Ben je niet zo’n snelheidsduivel of gebruik je het rijwiel enkel voor korte afstanden? Dan kun je voor de snorscooter gaan. Qua veiligheid beschouwen we het niet echt als een voordeel, maar bij dit type is het dragen van een helm niet verplicht gesteld.

Dat is wel het geval bij scooters met een geel kenteken. Heb je geen helm? Dat kost je 95 euro en als je een jaar of 16 bent is dat een hoop geld.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram