Xiaomi Poco X3 smartphone heeft misschien wel de beste prijs-kwaliteitverhouding van 2020

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

Xiaomi Poco X3 smartphone heeft misschien wel de beste prijs-kwaliteitverhouding van 2020

De Xiaomi Poco X3 NFC is een nieuwe smartphone met misschien wel de beste prijs-kwaliteitverhouding van 2020. Ontdek bijvoorbeeld de geweldige camera.

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

Xiaomi lanceerde kort geleden zijn nieuwste smartphone, de Poco X3 NFC. Wij bekeken de slimme telefoon met eigen ogen en ontdekten de mogelijkheden van het toestel in de praktijk. En wat blijkt? Met een prijskaartje van slechts € 229, krijg je met de Poxo X3 wel heel veel smartphone voor relatief weinig.

Als het om prijs-kwaliteitverhouding gaat, dan kan Xiaomi zomaar het beste toestel van het jaar hebben geïntroduceerd. De nieuwe midrange smartphone beschikt over een aantal high-end eigenschappen, variërend van een vloeiend lcd-scherm tot aan een indrukwekkend quad camera met AI.

Xiaomi Poco X3 NFC review: smartphone van formaat

Alhoewel de Poco X3 een relatief laag prijskaartje draagt, voelt hij zeker niet goedkoop. Met een metalen frame, Gorilla Glass 5 op het scherm en een plastic achterzijde, voelt het toestel stevig aan en oogt het vrij luxe. Het formaat is daarbij behoorlijk, met afmetingen van 165,3 x 76,8 x 9,4 mm.

De plastic achterzijde blijkt in de praktijk trouwens stevig en is minder krasgevoelig dan glas. Wat opvalt is het grote logo onderaan de achterkant, met erboven de opvallend vormgegeven camera. Men zou kunnen stellen dat het design niet bepaald minimalistisch of strak is, maar wij hebben daar zeker geen moeite mee.

Zichtbaar aan de buitenzijde, is dat de Poco X3 NFC tevens beschikt over een koptelefoonaansluiting, micro-sd- en dualsim-ondersteuning, bluetooth 5.1, stereospeakers, infraroodsensor om de telefoon als afstandsbediening te gebruiken, en NFC, zoals de naam al verraadt. NFC staat voor Near Field Communication, waarmee contactloos betalen mogelijk is.

De vingerafdrukscanner van de Poco X3 NFC vinden we aan de rechter zijde, bij de aan/uit-knop. Deze plek is handig voor de scanner en in de praktijk werkt deze ontgrendelmethode soepel. De vingerafdrukscanner is snel en precies, en werkt tot heden altijd.

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

120Hz-scherm voor onder de € 250

Daar waar de meeste goedkope telefoons een 60Hz-scherm hebben, daar komt Xiaomi’s Poco X3 NFC met een 120Hz-scherm. Dankzij deze hoge ververssnelheid ziet alles op het lcd-beeldscherm er veel vloeiender uit, en voelt de smartphone dus veel sneller aan. Een 120Hz-display vind je normaal gesproken alleen terug op premium smartphones met Android, dus het is spraakmakend dat Xiaomi het scherm heeft ingepast bij een midrange toestel.

Met een grootte van 6,67″, heeft het lcd-scherm een resolutie van 2400 x 1080 pixels. Het display verzorgt scherpe beelden en is goed helder. Is het scherm dan helemaal perfect? Niet helemaal, want we zien sporen van backlight bleeding bij de camera en aan de onderkant van het scherm. Dit is echter marginaal en vormt met dit prijskaartje absoluut geen reden om voor iets anders te kiezen.

Vlot gebruik dankzij prima hardware

Waar het lcd-scherm midrange ontstijgt, daar is de mobiele hardware wel typisch voor een middenklasse toestel. De Snapdragon 732G-chip komt met 6GB aan werkgeheugen en 64/128GB aan opslagruimte, en zit hiermee wel aan de bovenkant van het midrange segment. De prestaties zijn dan ook prima, met snel startende apps, vloeiend werkend apps en geen grote haperingen.

Wel zijn er zo nu en dan kleinere haperingen, waaraan je eigenlijk niet ontkomt bij een middenklasse smartphone. Denk bijvoorbeeld aan het switchen tussen grote apps, waarbij het soms niet helemaal soepel oogt. Het is echter zo minimaal en zelfs subtiel, dat je voor deze prijs deze eigenschappen snel voor lief neemt.

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

MIUI 12 software: advertenties

Een nieuwe Poco X3 NFC loopt op Android 10 met MIUI 12-software, ontwikkeld door Xiaomi zelf. Deze skin voegt de nodige functies toe aan de Android-skin en dit is visueel ook goed zichtbaar. Je moet misschien even wennen, maar al snel zul je ontdekken dat de indeling eigenlijk goed doordacht is.

Xiaomi’s nieuwste smartphone lijkt een deel van het geheim achter zijn lage prijskaartje prijs te geven in de software. Hierin vinden we namelijk de advertenties. In de praktijk zien we bijvoorbeeld reclame tijdens het installeren van apps in de Play Store, maar ook in de apps van de van oorsprong Chinese smartphone-fabrikant. Het is gering, maar het zit er wel. Xiaomi verdient aan deze geïmplementeerde advertenties, wat er ongetwijfeld toe heeft geleid dat de adviesprijs van de Poco X3 NFC zo laag kan blijven.

Uitstekende slimme camera

De camera-opzet van de Poco X3 zal voor heel veel mensen extra reden zijn om de lage vraagprijs te respecteren. Achterop zijn namelijk maar liefst vier camera’s geplaatst, met allereerst een 64 megapixel-camera. Daarnaast zien we een 13 megapixel-groothoeklens, 2 megapixel-macrocamera en 2 megapixel-dieptesensor.

De primaire 64 megapixel-camera is goed voor scherpe foto’s bij daglicht, met uitstekende kleuren en veel details. Ditzelfde geldt voor de 13 megapixel-groothoeklens, die eveneens fraaie foto’s schiet, alhoewel iets minder lichtsterk. De 2 megapixel-macrocamera is een leuke bonus-camera, maar kent een beperkte resolutie.

Dat waren de camera’s bij daglicht. Hoe dan in het donker? De Poco X3 NFC levert bij minder licht foto’s die iets fletser ogen – zowel de 64MP als de groothoeklens. De nachtmodus levert zeker verschil in kwaliteit, maar nadert niet de kwaliteit die duurdere premium smartphones leveren met diens camera’s. Opnieuw echter iets waar we mee kunnen leven, gezien de prijs-kwaliteitverhouding.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

Op snelheid opladen

In theorie gaat de grote 5160 mAh accu van de Poco X3 NFC lang mee. In de praktijk blijkt dit gelukkig het geval te zijn, want ook met onze vele gebruik is de smartphone op een volle accu goed voor anderhalve dag. Gebruik je de smartphone sporadisch, dan is twee dagen op een volle lading reëel.

Met de 33 Watt-oplader laad je het toestel in 30 minuten tijd op tot meer dan 60 procent. Volledig opladen duurt ongeveer een uur, en dit is uitstekend voor een midrange smartphone.

Xiaomi Poco X3 NFC kopen

Met een groot 120Hz-lcd-scherm, een snelle processor, uitstekende camera, lange accuduur, koptelefoonaansluiting en stereospeakers, is de Poco X3 een absolute krachtpatser binnen dit smartphonesegment. De prijs-kwaliteitverhouding is ongeëvenaard, waarmee het zonder twijfel een van de beste smartphones van 2020 is voor diens prijs.

De Xiaomi Poco X3 NFC is nu verkrijgbaar in de officiële Nederlandse webstore. De variant met 64GB kost € 229, terwijl de 128 GB-variant € 269 kost. Klik hier voor meer info en aanbiedingen.

Xiaomi Poco X3 NFC recensie

Post a Comment

#Volg ons op Instagram