TIPS: Waar moet je op letten als je online belegt?

tips veilig online beleggen

TIPS: Waar moet je op letten als je online belegt?

Tips nodig voor online beleggen? Wij  leggen je uit wat een CFD broker is en vertellen je waar je op moet je letten als je online belegt.

tips veilig online beleggen

Wil je voor het eerst online beleggen, maar weet je niet goed waar je zoal op moet letten? Wat zijn de valkuilen en hoe weet je of je bij een betrouwbare partij handelt? In dit artikel vertellen we alles, al dan niet veel, wat je moet weten over online investeren.

Handel bij een betrouwbare broker

Als je besluit online te beleggen, dan kom je al snel bij een broker terecht. Online brokers bieden handelsplatformen aan waar je allerlei financiële producten kunt kopen of verkopen. Deze producten variëren van valuta en edelmetalen tot cryptocurrency en CFD’s.

Het is erg belangrijk dat je bij een betrouwbare broker handelt. Investeer je bij een malafide partij, dan ben je mogelijk je geld kwijt. Maar hoe weet je of je met een betrouwbare broker te maken hebt? Dit kun je eenvoudig controleren. Betrouwbare brokers beschikken namelijk over een licentie bij een vermaarde autoriteit. De belangrijkste vergunningen in de beleggingswereld zijn die van de CySEC en de FCA. Heeft de broker dus een licentie bij een van deze autoriteiten, dan je er goed voor wat betreft veilig online beleggen.

Staat de broker daarnaast ingeschreven bij de AFM, de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten, dan zit het helemaal goed. Je mag dan zeker zijn dat je bij een betrouwbare broker handelt.

Ga niet onvoorbereid te werk

Als je je aan handelen wilt wagen, dan moet je voldoende research doen voordat je aan de slag gaat. Investeren in financiële producten vereist namelijk heel wat opzoekwerk. Neem daarom de tijd om je in te lezen. Op het internet vind je honderden artikelen die je op weg helpen. Lees bijvoorbeeld enkele tips als je wilt beleggen in Bitcoin of raadpleeg een uitleg over wat een CFD broker is voordat je van start gaat.

Maak daarnaast gebruik van de gratis demo accounts van online brokers. Met deze virtuele accounts krijg je de kans om de theorie om te zetten in de praktijk. Zo kun je strategieën toepassen en leer je beleggen zonder dat je geld verliest. Als je onvoorbereid te werk gaat, dan loop je de kans al je geïnvesteerde geld te verliezen.

Wees op je hoede voor oplichters

Op het internet moet je goed uitkijken voor fraudeurs en bedriegers. Ook als je online wilt beleggen, moet je hiervoor op je hoede zijn. Word je aangesproken door iemand die jou gegarandeerde winst belooft? Dan mag je er zeker van zijn dat dit oplichting is. Lijkt een voorstel te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook. Om zeker te zijn, loont het om de website van de AFM te raadplegen. Zij waarschuwen voor dergelijke bedrieglijke praktijken.

Beleg niet met geld dat je niet hebt

Een vierde punt waar je moet op letten als je online belegt, is dat je geen geld gebruikt dat je niet hebt. Investeren in handelsinstrumenten is namelijk niet zonder risico. De beurs is moeilijk te voorspellen en soms kan de koers van een financieel product plots instorten. Investeer dus niet al je spaargeld, want dan raak je het mogelijk allemaal kwijt. Begin daarom dus pas met beleggen als je geld hebt bijeengespaard dat je specifiek voor investeringen wilt gebruiken. Ga ook zeker geen geld lenen om te beleggen.

Beleg niet al je geld in één financieel product

Als je weinig kennis van zaken hebt, dan kan het verleidelijk zijn om al je geld in één handelsinstrument te investeren. Toch raden we je aan dit niet te doen. Keldert de koers van dit product, dan ben je in één klap al je geld kwijt.

Daarom loont het je beleggingen te spreiden. Investeer bijvoorbeeld in verschillende handelsinstrumenten zoals valuta, aandelen of ETF’s. Doet één van je investeringen het minder goed, dan kan dit verlies mogelijk worden gecompenseerd door je andere beleggingen.

Wees je bewust van de kosten van beleggen

Voor niets gaat de zon op. Ook investeren in financiële producten kost geld. Controleer daarom goed de kosten die de broker in rekening brengt voordat je van start gaat. Sommige brokers rekenen commissie aan, terwijl anderen winst maken met spreads. Een spread verwijst naar het minieme verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van een product. Andere brokers brengen dan weer bewaarkosten in rekening. Ga alle kosten van de broker goed na voordat je je eerste positie opent.

Met deze kennis kun je een veilige start maken met online beleggen!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram