Ardbeg lanceerde tweede batch 19 Years Old Traigh Bhan

Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan tweede batch

Ardbeg lanceerde tweede batch 19 Years Old Traigh Bhan

Een tweede batch van de Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan-serie is gelanceerd. Ga jij de nieuwe whisky van de Islay distillerderij kopen?

Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan tweede batch

Met de lancering van de tweede batch Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan deze maand, hebben liefhebbers van malt whisky de kans om een zeldzame, gerijpte Ardbeg aan de drankenkast toe te voegen. Staat deze nieuwe whisky op jouw verlanglijstje?

Deze voortreffelijke whisky is geïnspireerd door de prachtige stranden van Traigh Bhan (uitgesproken als ‘Tri-Van’) op Islay. Lokaal bekend als The Singing Sands. Waar het strand onder je voeten neuriet, schuilt het gevaar in het kristalheldere en ogenschijnlijk kalme water, omdat grillige vulkanische stenen de branding langs de kust doorboren. Deze plek, net als de whisky zelf, is waar de kalmte en de storm elkaar ontmoeten.

Zachte rijping

Gerijpt op Amerikaans eiken en Oloroso sherryvaten, is de tweede batch subtiel veranderd ten opzichte van de eerste Traigh Ban. Deze keer neemt deze 19 jaar oude whisky een meer zijdezacht karakter aan, dankzij een hoger percentage ‘first fill’ bourbon vaten, in combinatie met ‘refills’ en sherryvaten.

In de praktijk

Deze sublieme dram is het toonbeeld van een gerijpte Ardbeg. Zachte rimpelingen van zoethout, rook en lichtzure crème fraîche in de neus lopen moeiteloos over in gedurfde tonen van hartige venkel, knolselderij en geroosterde theebladeren. Een intens zout mondgevoel verandert als het getij in rustgevende medicinale tonen, gevolgd door brosse gezouten pinda’s, gerookte ananas en limoensap. Anijs golft over het gehemelte, voordat de rijke smaken van toffee, berkenteer en turfrook zich erop storten.

Het smaakprofiel is niet het enige dat elk jaar verandert. Elke Traigh Bhan whisky draagt zijn eigen unieke batch code, symbool en handtekening van een van de bekende gezichten werkend bij  de distilleerderij. Dit jaar is dat Jackie Thompson, de ‘visitor centre manager’.

Jackie zegt hierover: “Ik ben heel blij dat mijn naam op deze botteling staat, de tweede batch van de 19 jaar oude serie. Het is een aromatische, uitgebalanceerde whisky en één waar ik echt van hou. Niet alleen is deze dram ongelofelijk zeldzaam en zacht, maar de kleine eigenaardigheden van de fles zelf maken het een zeer gewild verzamelobject – iets waarvan we weten dat onze Ardbeg fans zullen houden.’

Ardbeg’s Whisky Creator, Dr Bill Lumsden zegt: “Voor mij is deze whisky de belichaming van een gerijpte Ardbeg. Het slaagt er op de één of andere manier in om het complexe met het klassieke in evenwicht te brengen. Het is echt een unieke botteling en we hopen dat Ardbeggians overal ernaar uitkijken om deze Traigh Ban te vergelijken met de vorige batch! Ik weet dat ik dat gedaan heb!”

Voor meer informatie over de specifieke smaaknotities van de Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan kunnen liefhebbers van rokerige single malts kijken op ardbeg.com.

Ardbeg 19 Years Old Traigh Bhan tweede batch

Geen 18? Geen alcohol! Drink met mate.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram