Waarom zou je kiezen voor een refurbished smartphone?

voordelen refurbished smartphone

Waarom zou je kiezen voor een refurbished smartphone?

Waarom zou je kiezen voor een refurbished smartphone? Wij hebben de grootste voordelen van een refurbished telefoon nog eens op een rij gezet.

voordelen refurbished smartphone

Heb jij weleens een refurbished smartphone overwogen? Er lijken nagenoeg alleen maar voordelen te zitten aan deze gereviseerde telefoons. Welke dit zijn? We vertellen je er hieronder meer over.

Wat is refurbished precies?

Allereerst is het goed om te weten wat refurbished nu precies betekent. De letterlijke vertaling vanuit het Engels is ‘gereviseerd’. Het gaat hierbij om een smartphone, tablet of laptop die om uiteenlopende redenen terug is gestuurd naar de fabrikant. Hier wordt de apparatuur grondig nagekeken conform een lijst met een aantal vaste punten. Is er iets niet meer helemaal in orde? Dan wordt dit gerepareerd of vervangen door gloednieuwe onderdelen. Zo kan een refurbished telefoon bijvoorbeeld een gloednieuwe accu hebben. Het is dus een gebruikt apparaat, maar wel volledig opgelapt.

Refurbished producten zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Steeds meer mensen omarmen het fenomeen en aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo is bijvoorbeeld een refurbished telefoon kopen enorm populair.

Het voordeel ten opzichte van tweedehands

Hoewel een refurbished smartphone net als een tweedehands exemplaar al eerder gebruikt is, zijn er dus wel degelijk forse verschillen. Een tweedehands smartphone wordt niet nagekeken en waar nodig opgeknapt, dus weet je nooit helemaal zeker wat voor kwaliteit je in huis haalt. Iets wat er aan de buitenkant nog piekfijn uitziet kan aan de binnenkant alsnog gebreken hebben. En dan heb je meestal gewoon pech, want tweedehands toestellen hebben zelden garantie. Iets wat een refurbished smartphone wél heeft.

Tot slot wordt de software van een refurbished telefoon meestal geüpdatet naar de laatste versie en mag je er een oplaadkabel bij verwachten.

Vaak garantie op refurbished smartphones

Ondanks het feit dat refurbished smartphones uitvoerig worden gecontroleerd en eventueel hersteld, zit er over het algemeen alsnog garantie op. Mocht een onderdeel dus onverhoopt toch niet helemaal naar behoren werken, dan wordt dit kosteloos voor je gefikst. Let er wel op dat het enigszins per aanbieder kan verschillen. Waar je bij de ene website één jaar garantie krijgt, kan dit bij een ander weer twee jaar zijn. Als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, doe je er goed aan om vooraf de garantievoorwaarden door te lezen. Zo weet je precies wat er wel of niet onder valt.

Een fijn prijskaartje

Het allergrootste voordeel van een refurbished smartphone is het prijskaartje. Een refurbished smartphone scheelt enorm in de portemonnee ten opzichte van een fonkelnieuwe telefoon. De prijs komt meer in de buurt van een tweedehands smartphone, terwijl de kwaliteit op die van een nieuwe telefoon lijkt. Het daadwerkelijke prijsverschil hangt enorm af van het merk, het type en de conditie van het refurbished exemplaar, maar het kan oplopen tot honderden euro’s.

Kies je voor refurbished, dan kun je meestal niet het allernieuwste model iPhone scoren. Een toestel moet tenslotte eerst zijn gebruikt voordat we het refurbished mogen noemen. Maar de laatste jaren lijkt het in het bezit zijn van de allernieuwste smartphone allesbehalve een noodzaak meer. Hoewel er nog elk jaar een reeks nieuwe smartphones wordt gelanceerd, hebben deze weinig baanbrekende verbeteringen ten opzichte van oudere modellen.

Het fijne aan refurbished is dat je tot op zekere hoogte zelf kunt bepalen wat je eraan wilt uitgeven. Uiteraard heb je allereerst de keuze uit het merk en het type, net als bij nieuwere smartphones. Een iPhone is nu eenmaal vaak duurder dan een Huawei. Daarnaast is er ook onderscheid in de conditie: zo goed als nieuw, licht gebruikt of zichtbaar gebruikt. Zit je echt krap bij kas? Dan kun je voor een oudere smartphone gaan die duidelijk gebruikt is. Zo’n toestel is voor een prikkie verkrijgbaar. Wil je toch liever een nieuwer model waarvan de conditie beter is, dan betaal je iets meer. Je bespaart echter alsnog ten opzichte van een nieuw toestel.

Geen BKR-registratie

Als je voor een volledig nieuw toestel kiest, sluit je daar meestal een abonnement bij af. Sinds 1 mei 2017 geldt dit echter als een lening en krijg je een BKR-registratie als de smartphone duurder is dan €250. En dat kan zelfs gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Omdat je een refurbished smartphone los koopt, is een BKR-registratie geen issue.

Het is duurzaam

Een zeker niet onbelangrijk pluspunt van refurbished smartphones is dat het ook nog eens duurzaam is. Oude smartphones worden tenslotte niet weggegooid, maar krijgen een tweede leven. Wie een oude telefoon weggooit en een nieuwe koopt draagt onverminderd bij aan de constant groter wordende berg plastic. Daarnaast kost de productie van smartphones behoorlijk veel energie.

Foto: Unsplash

Post a Comment

#Volg ons op Instagram