GIDS: 7 Tips om te besparen op internet en tv

besparen op internet en tv

GIDS: 7 Tips om te besparen op internet en tv

Mocht je op zoek zijn naar een nieuw abonnement, dan hebben wij 7 tips om te besparen op internet en tv. Informeer jezelf en kies het beste pakket voor jou.

besparen op internet en tv

Welke abonnementen voor internet en tv het meest geschikt zijn voor jouw huishouden is afhankelijk van een aantal factoren. De prijzen kunnen snel uiteenlopen en het is daarom belangrijk om, voordat je een overeenkomst aangaat, jezelf te informeren over hoe dit aan te pakken. Wij helpen je met een serie tips.

Alles draait zoals je ongetwijfeld al begreep om vergelijken. Je moet voor jezelf inzichtelijk maken welke abonnementen bij jou passen en welke bij voorbaat al afvallen. Doe je dit goed, dan kan het al tientallen tot soms honderden euro’s per jaar schelen. Hoe je dit bewerkstelligt? Lees maar even mee.

Besparen op internet en tv: Het juiste abonnement bij jouw gedrag

Geen idee welk abonnement het best aansluit bij jouw surf- en kijkgedrag? Er zijn een aantal punten die je kunnen helpen om een zo voordelig en doeltreffend mogelijk abonnement af te sluiten. Besparen op internet en tv vergt wat denkwerk, maar is helemaal niet complex.

1. Breng internet en televisie onder bij één provider

Ongeacht hoe jouw abonnement qua uitgebreidheid en snelheid is ingevuld, loont het om internet en tv in pakketvorm af te nemen. Over het algemeen is dit voordeliger dan je abonnementen los bij verschillende providers, en bovendien is het handig omdat je maar eenmaal aansluitkosten betaalt en je kosten in een enkel overzicht krijgt. Een dergelijk pakket is er eventueel aangevuld met vaste telefonie.

2. Hoe uitgebreid heb je het nodig?

Vrijwel alle aanbieders bieden hun tv-pakketten in diverse soorten en maten aan. Wil je alle zenders, zoals voetbalzenders of filmkanalen, dan heb je extra zenderpakketten nodig. Heb je voldoende aan de basiszenders, dan kun je een lichtere en dus goedkopere variant kiezen.

Hetzelfde geldt in zekere zin voor je internetverbinding. Ben je een recreatief gebruiker en heb je aan een standaard verbinding voldoende, of heb je te maken met grote downloads en moet je zakelijk of voor games de snelst mogelijke verbinding hebben?

Bedenk goed hoe jouw tv- en online gedrag in elkaar steken, en bepaal op basis daarvan jouw behoeften. Dit vertaal je vervolgens gemakkelijk naar de invulling van het abonnement dat jij nodig hebt. Besparen op internet en tv begint echt met je eigen gedrag te definiëren.

3. Glasvezel, ADSL, kabel of VDSL

Glasvezel, ADSL, kabel en VDSL zijn de momenteel beschikbare internetverbindingen in Nederland, met de kleine voetnoot dat het aan jouw locatie ligt of ze alle vier mogelijk zijn bij jou thuis. Dit kun je online met een postcodecheck uitzoeken of navragen bij de aanbieder van het pakket waar jij interesse in hebt.

Deze vier verbindingslijnen zorgen er tegenwoordig overigens niet alleen voor dat jij online kunt surfen met je laptop of tablet, maar verzorgen tevens de verbinding die nodig is om tv te kijken – en in sommige gevallen ook bellen, afhankelijk van jouw pakket.

Welke verbinding jij kiest bepaalt grotendeels de prijs en snelheid. Glasvezel is de snelste verbinding, maar is nog niet overal in Nederland beschikbaar. ADSL is over het algemeen het goedkoopst, maar niet overal even snel. Kabel is iets duurder, maar altijd betrouwbaar. VDSL is de opvolger van ADSL, is in principe sneller, maar kent wel een iets hoger tarief. Bovendien zijn voor deze laatste verbinding nog niet heel veel aanbieders.

4. Hoeveel Mb/s internetsnelheid heb je nu echt nodig?

Een internetverbinding zoals hierboven beschreven bepaalt welke snelheden mogelijk zijn. Echter, je bespreekt vooraf met de aanbieder wel hoeveel snelheid je op deze verbindingslijn verwacht nodig te hebben. Ofwel, hoeveel Mb/s aan internetsnelheid wil je beschikbaar hebben? Hoe sneller je jouw internet wil hebben, hoe meer Mb/s nodig is.

Het is dus van belang goed na te denken – en te meten – hoeveel internetsnelheid aansluit bij jouw gedrag. Gebruik je internet louter voor mailtjes versturen, documenten opmaken en social media, ga dan voor een lichtere variant pakket. Speel je zware games of stream je films, ga dan voor hogere snelheden.

Wees je er ook van bewust dat de hoeveelheid apparaten die gebruik maken van jouw internet eveneens invloed zal hebben op de internetsnelheid. Ben je een gemiddelde gebruiker, maar zitten er meerdere mensen op dezelfde verbinding, dan is een zwaarder pakket logisch. Bekijk dus het gedrag en bijbehorende behoeften van het complete huishouden, met alle apparaten in acht genomen, om zo de gewenste snelheid te bepalen.

5. Kijk naar je tv-gedrag

Een uitgebreid zenderpakket terwijl je amper televisie kijkt slaat natuurlijk nergens op. Ook al kost het je slechts een aantal euro extra in de maand, tel het bij elkaar op en op jaarbasis gooi je eigenlijk geld weg. Tegenwoordig zijn tv-abonnementen zeer flexibel en kun je het zo inrichten dat je alleen de zender krijgt – en betaalt – die je echt bekijkt.

6. Neem vast bellen erbij en bespaar

Maak je nog gebruik van vaste telefonie, dan kan het lonen om ook dit onderdeel bij dezelfde aanbieder af te nemen. Dit doe je uiteraard in pakketvorm, bij je tv- en internet abonnement. Omdat dit in totaal voordeliger is dan alle abonnementen los, ga je al snel besparen op internet en tv, èn bellen. Kijk wel even goed of je wilt betalen voor het losse gebruik of dat onbeperkt bellen slimmer is.

7. Vergelijken leidt tot besparen

Het is een beetje een open deur, maar vergelijk! Vergelijk de diverse aanbieders, de verschillende abonnementsvormen en ook de websites die vergelijkingen aanbieden. Het kan zomaar zijn dat een specifieke aanbieder met alles ietsje duurder is dan de concurrent, maar precies jouw gewenste pakket voordeliger aanbiedt.

Tot slot adviseren we je ook recensies op te zoeken. Op kwaliteit wil je immers niet besparen met internet en tv..

 

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram