BESPAREN: Wat kun je allemaal gemakkelijk zelf repareren aan je auto?

auto zelf repareren tips

BESPAREN: Wat kun je allemaal gemakkelijk zelf repareren aan je auto?

Wat kun je allemaal zelf repareren aan je auto om geld te besparen? Wij hebben op een rij gezet welke onderdelen van de auto je zelf kunt fixen.

auto zelf repareren tips

Een bezoek aan de garage gaat helaas vaak gepaard met hogere kosten dan waar we aanvankelijk rekening mee houden. Sommige euro’s die je hieraan besteedt blijken achteraf echter onnodig. Dat wil zeggen, enkele reparaties of vervangingen aan de auto had je gemakkelijk zelf kunnen doen om kosten te besparen. Lees maar mee.

Er zijn echt wel autoproblemen die je vrij simpel voor eigen rekening kunt nemen. Bespaar het uurloon van de professionele monteur door zelf enkele minuten uit te trekken, en koop zelf auto onderdelen online om de winstmarge van de garage of dure winkel te vermijden. Zelf repareren loont.

Maar waarmee kun je zoal besparen? En wat kun je makkelijk zelf repareren? Wij hebben een aantal veelvoorkomende zaken opgesomd.

Klussen aan de auto: Zelf repareren

Laten we voorop stellen dat klussen aan je auto niet zomaar overal op straat mag. Dit verschilt per gemeente, dus zoek dit vooraf goed uit. Nu gebeurt het zelden dat je zal worden bekeurd als je voor je huis een uurtje staat te klussen, maar als het officieel niet mag, dan kun je worden beboet. Ditzelfde geldt trouwens ook voor het wassen van je auto. Dit in verband met afvalwater dat in de bodem trekt. Heb je een garage of oprit, dan staat dit alles je vrij.

De meeste reparaties die je zelf kunt uitvoeren zijn klein van stuk en betreffen simpele vervangingen.

Lampjes

Een kleine reparatie als een lampje vervangen moet zelf toch wel lukken. Bij veel auto’s kun je dit gemakkelijk zelf vervangen. Let echter wel op als jouw auto xenonlampen heeft. Dit kun je beter door een vakman laten doen. De lampjes kopen kun je natuurlijk wel zelf doen. Goedkope onderdelen als deze vind je gemakkelijk online.

Banden

Dit zou iedereen zelf moeten kunnen. Immers, als je ergens met een lekke band staat, dan zul je in staat moeten zijn om zelf de reserveband te monteren. Gaat simpel zelf en bespaart de nodige euro’s!

Ruitenwissers

Trekken de ruitenwissers strepen of maken ze geluid? Of is er een ruitenwisser afgeknapt in de wasstraat? Schaf zelf goedkoop vervanging aan en monteer de ruitenwisser zelf binnen no time. Zit je met oxidatie en krijg je e.e.a. niet los, dan kun je beter wel even naar de garage.

Olie, koelvloeistof en remvloeistof

Een kwestie van de olie en vloeistoffen kopen, de motorkap openen, de juiste dop eraf schroeven, hervullen, dop weer erop, en klaar is Kees. Veel simpeler wordt het niet voor zowel de olie, koelvloeistof en remvloeistof, dus geen enkele reden om hiervoor extra te betalen bij een garage.

Let er overigens wel op dat je de juiste olie erin doet. Nieuwere modellen vragen bijvoorbeeld soms om een dunnere olie in verband met de kleppen. Ga wel periodiek naar de monteur voor een nieuw oliefilter.

Bougies

Dit onderdeel zorgt voor de ontstekingsvonk die de auto start. Een bougie kost je een paar euro en per cilinder heb je over het algemeen één exemplaar nodig. De bougie gaat, afhankelijk van het automerk, gemiddeld zo’n 15.000 tot 30.000 kilometer mee.

Luchtfilter

Het luchtfilter dien je frequent te vernieuwen. Lucht die naar de motor wordt gezogen van buitenaf dient namelijk eerst gefilterd te worden. In het boekje van jouw auto staat precies welke maat luchtfilter nodig is.

Remschijven

Misschien niet heel ingewikkeld, maar wel enorm belangrijk voor de veiligheid. Als je besluit dit zelf te doen om de relatief hoge kosten hiervan zoveel mogelijk te besparen, zorg er dan wel voor dat een ervaren persoon meekijkt of alles juist gaat.

Uitlaat

Als de uitlaat aan vernieuwing toe is, dan kun je dit zelf doen, mits handig. Je bespaart dan al snel tot een paar honderd euro. Is de uitlaat oud, dan bestaat de kans dat de bouten verroest zijn en dat je ze doordraait. Het kan dus erg lastig zijn om alles te verwijderen. In dat geval ben je toch overgeleverd aan de vakman.

Welke vervangingen beter niet doen?

Als relatieve leek kun je beter wegblijven bij het zelf repareren en vervangen van onder meer je distributieriem, koppeling, versnellingsbak en dynamo. Laat het grovere werk met betrekking tot de motor over aan de monteur en bespaar nooit op de veiligheid en betrouwbaarheid van je auto.

Afbeelding: Pexels

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram