TRAVEL: De beste streetfood van Turkije in één overzicht

TRAVEL: De beste streetfood van Turkije in één overzicht

Wij hebben de beste streetfood van Turkije in één overzicht. Wanneer ga jij op vakantie naar Turkije om te genieten van alle culinaire hoogtepunten?

Lekkerste streetfood van Turkije

Inmiddels heb je ongetwijfeld kennisgemaakt met de Turkse pizza, broodje döner en baklava. Deze Turkse lekkernijen zijn in Nederland niet meer weg te denken en zijn omarmd door velen. Turkije heeft een zeer rijke streetfood-cultuur, waarvan de smaken, die veelal eeuwenoud zijn, zijn gekruid volgens traditie. Wij hebben de lekkerste Turkse streetfood voor je op een rij gezet!

Staat een vakantie naar Turkije misschien op de planning? Of je nu gaat voor de bijna typisch Hollandse all-inclusive aan de kust of een mooie citytrip naar Istanboel, deze smaaksensaties mag je niet missen tijdens een toekomstig bezoek aan het warme land.

Begin maar vast te watertanden, want dit is de beste streetfood van Turkije:

Simit

In het Oxford Engelse woordenboek wordt simit beschreven als ‘een broodrol in de vorm van een ring, afkomstig uit Turkije, bedekt met melasse en ingelegd met sesamzaadjes voor het gebakken wordt.’ Simit is een belangrijk onderdeel van de Turkse eetcultuur en wordt bij bijna alle maaltijden gegeten. Thee, simit en kaas zijn het onmisbare trio van het klassieke Turkse ontbijt en verrijkt iedere maaltijd. Het geheim van de simit, als hoofdbestanddeel van zowel de meest bescheiden als luxe Turkse ontbijten, ligt puur in de smaak.

Lekkerste streetfood van Turkije - simit

Lokma

Ontleend uit de Ottomaanse keuken, wordt dit streetfood dessert gemaakt van gebakken knapperige deeg in stroop. Zoals de naam al doet vermoeden, is lokma (wat ‘hap’ betekent in het Turks) een hapklaar toetje waarbij het gebakken zoete deeg vrijwel meteen uiteenvalt als je een hap neemt. Met kaneel, kokos- of chocoladesaus, is lokma het dessert dat je in Turkije moet proberen en waarvan je er nooit maar één eet.

Lekkerste streetfood van Turkije - lokma

Gevulde mosselen (Midye Dolma)

Een onweerstaanbare smaak uit de Turkse streetfood komt van de gevulde mosselen. Deze delicatesse wordt verkocht in alle kustplaatsen, maar ook in de grote steden aan zee, zoals Istanboel en Izmir. Een essentiële smaak zowel in de zomer als de winter. De mosselen worden gevuld met een mix van traditionele kruiden, uien, rijst en een scheutje citroen. In de steden aan de kust worden er bij de mosselkramen ook eetwedstrijden gehouden, waarbij soms wel honderd mosselen per persoon gegeten worden.

Lekkerste streetfood van Turkije - gevulde mosselen

Döner

Uniek voor Turkije is döner. Het is één van de lekkerste gerechten en wordt overal geserveerd, van chique restaurants tot de kraampjes op straat. Met keuze uit rundvlees of kip, wordt het geserveerd in een pitabroodje, witbrood of gewikkeld in platbrood, met eventueel verse sla, tomaten, paprika’s en diverse kruiden. Het meest populaire drankje dat erbij wordt geserveerd is ayran, een zout yoghurtdrankje.

Lekkerste streetfood van Turkije - doner

Gekookte en geroosterde maïs

Een andere streetfood van Turkije die de hele zomer overal verkrijgbaar is, is maïs. De gekookte versie wordt bereid in grote ketels vol warm water en wordt geserveerd met zout in een maïsblad. Gekookte maïs is in de zomer een van de meest populaire streetfoods op straat, ook aan de kust en op het strand. En smaakt ook lekkerder dan de gekookte versie thuis. De geur en gebrande aroma van vers geroosterde maïs geeft een hele andere smaak, die zeker ook het proberen waard is.

Lekkerste streetfood van Turkije - mais

Gebakken aardappelen (Kumpir)

Grote gebakken aardappelen worden doormidden gesneden en gevuld met boter en gegratineerd met kaas. De rest van de vulling mag je zelf kiezen en de keuze bestaat uit Russische salade, worst, salami, maïs, erwten, wortels, mayonaise, augurken, champignons en olijven. Om het vervolgens af te maken met wat mayonaise of ketchup. Er is zoveel keuze dat mensen vaak terugkomen voor een volgende versie met nieuwe smaken.

Lekkerste streetfood van Turkije - kumpir gevulde aardappel

Tafelzuur

Zuur ingelegde groenten zijn al sinds de 15e eeuw prominent aanwezig in de Ottomaanse keuken. In Turkije is deze delicatesse al eeuwen een bekende streetfood. Gezuurde groenten als augurken, wortelen en paprika’s worden verkocht in een glazen pot met sap, goed voor een zoute en zure smaak. Bij de bereiding wordt zowel azijn als citroen gebruikt en de groenten kunnen tevens warm genuttigd worden.

Lekkerste streetfood van Turkije - tafelzuur

Verse vissandwiches (Balık Ekmek)

Iedereen die van september tot mei langs de kustlijn van de Bosphorus, Karaköy en Eminönü wandelt, wordt verleid door de onweerstaanbare geur van heerlijk gegrilde vis. De geur komt uit de kraampjes waar verse vissandwiches worden bereid. De verse vis van het seizoen wordt rechtstreeks uit de zee op de hete grill gegaard en geserveerd met brood met sla en uien. Hier krijg je nooit genoeg van.

Lekkerste streetfood van Turkije - verse vis sandwich

Geroosterde kastanjes (Kestane)

Als de kraampjes met de geroosterde kastanjes weer in de straten van Turkije tevoorschijn komen, dan weet je dat de winter in aantocht is. De betoverende geur van de geroosterde kastanjes, die verkocht worden in de straten van bijna elke stad, trekt mensen aan. Naast de ongeëvenaarde smaak zijn de kastanjes ook vullend en voedzaam. Ze worden warm geserveerd, waardoor deze lekkernij heel de winter een bestseller is.

Wat is jouw favoriete streetfood van Turkije?

Lekkerste streetfood van Turkije - kastanjes

Via Turkije Toerisme

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram