Amsterdam Museum presenteert met tentoonstelling “Bier – Amsterdam, stad van bier en brouwers” bruisend dagje uit

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers

Amsterdam Museum presenteert met tentoonstelling “Bier – Amsterdam, stad van bier en brouwers” bruisend dagje uit

Het Amsterdam Museum presenteert met de nieuwe tentoonstelling Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers een bruisend dagje uit.

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers

Het was eigenlijk de bedoeling dat Amsterdam Museum de tentoonstelling Bier. Amsterdam, stad van bieren en brouwers in april zou openen, maar dit was helaas door bekende redenen niet mogelijk. We hebben nu echter goed nieuws, want sinds 10 juli tot 6 september kunnen fans van bier en andere geïnteresseerden de tentoonstelling gewoon bezoeken en alles te weten te komen over de lange weg die Amsterdams bier door de geschiedenis afgelegde om in jouw glas terecht te komen.

Dat Amsterdam een echte bierstad is mag geen geheim weten. Al sinds de 14e eeuw, toen de stad samen met Medemblik werd aangewezen als enige invoerhavens voor bier uit Duitsland, heeft onze hoofdstad een innige relatie met bier. Dat de huidige wereldmarktleider Heineken hier is opgericht mag dan ook geen toeval heten. Anno nu telt Amsterdam zelfs meer dan 45 brouwerijen, waarmee de stad veruit de meeste brouwers van Nederland telt.

Een tentoonstelling over Amsterdam en bier

Het is gezien onze nationale geschiedenis niet gek dat het Amsterdam Museum nu heeft gekozen voor een tentoonstelling over deze al eeuwen geliefde drank. Als bezoeker zul je vanuit het heden naar het verleden worden geleid. Je begint bijvoorbeeld in de recente craftbeer-revolutie van kleine brouwerijen en gaat via de opmars van pils eind 19e eeuw naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier in de 14e eeuw.

Uiteraard besteedt de tentoonstelling veel aandacht aan Amsterdamse brouwers van nu. Zo fungeert De Prael als sociale werkplaats en zet Troost restafval om in brood of elektriciteit. Het is geweldig om kennis te maken met de vele brouwers die de stad huisvest.

Bier was overigens ècht eeuwenlang volksdrank nummer één. Omdat water niet schoon was en wijn te duur dronk iedereen het, zelfs kinderen. Maar meer dan vroeger worden nu vraagtekens gezet bij de productie en consumptie van bier. Daarom wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan de ecologische footprint van brouwerijen, het macho-imago dat bier lange tijd had, en de sociale en medische gevolgen van alcoholgebruik.

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers - Amsterdam Musem

Afsluiten met een biertje

In 1806 telde Amsterdam al 1793 bierhuizen en tapperijen, en ook vandaag de dag vind je er talloze kroegen. Het is stiekem cultuur. De biertentoonstelling moet dus passend worden afgesloten met een café, waarbij je de New England IPA van Brouwerij Troost zult tegenkomen. Voordat we het daar echter over hebben is het echter ook leuk om te benadrukken dat bij die cafécultuur ook sporen zijn achtergelaten van kunst. Van Gabriël Metsu’s 17e-eeuwse portret van een oude drinker tot Gijs Assmanns hedendaagse vanitas-sculpturen met bierflesjes. Een 17e-eeuws stilleven met een met bier gevuld pasglas van Janz. Van de Velde is voor de tentoonstelling gereconstrueerd met archeologische vondsten uit Amsterdamse bodem.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is de New England IPA van Brouwerij Troost omgedoopt tot hét bier van het Amsterdam Museum. Dit zomerse biertje valt door zijn toegankelijkheid trouwens ook in de smaak bij minder fanatieke bierdrinkers Er is tevens een alcoholarm (<0.5%) bier met het Amsterdam Museum-label. Hiervoor selecteerde het museum de Virgin IPA van Brouwerij Troost. Beide bieren zijn verkrijgbaar in museumcafé Mokum en in de museumshop. Het bier wordt aangeboden in een limited edition blik, want bier in blik is duurzamer én blijft langer goed.

Tentoonstelling Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers bezoeken

De tentoonstelling Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers kan van 10 juli tot 6 september worden bezocht bij het Amsterdam Museum. Samengesteld door gastcuratoren Irma Enklaar en Edo Dijksterhuis, kun je nu online tickets boeken. Kaarten kosten € 15,- voor volwassenen en kinderen tot 17 jaar en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Ben je student, dan krijg je korting en betaal je slechts € 12,50.

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers - Amsterdam Musem

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers - Amsterdam Musem

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers - Amsterdam Musem

Post a Comment

#Volg ons op Instagram