GIDS: Met deze zonnebrilstijlen kom je altijd goed voor de dag

Zonnebrillen voor mannen zonnebrilstijlen

GIDS: Met deze zonnebrilstijlen kom je altijd goed voor de dag

Welke zonnebrillen voor mannen werken altijd? Met deze rij aan populaire zonnebrilstijlen kom je sowieso goed voor de dag.

Zonnebrillen voor mannen zonnebrilstijlen

Een zonnebril biedt niet alleen de nodige bescherming tegen de stralen van de zon, het voegt ook een uniek stukje stijl toe aan een outfit. De zonnebril als herenaccessoire is al sinds de jaren 60 niet meer uit het modebeeld weg te denken, maar dat betekent niet dat elke zonnebril geschikt is voor jou. Welke modellen zijn dit dan wel?

Hoe maak je als man de juiste keuze qua model zonnebril? Hier helpen we je met een overzicht van de ultieme klassiekers onder de zonnebrillen voor mannen.

Zonnebrillen voor mannen: Stijlen die altijd werken

Pilotenbril (aviator)

Dit is wellicht wel het meest iconische model. De pilotenbril heeft ook historisch gezien een interessante achtergrond. De bril is oorspronkelijk door Bausch + Lomb ontwikkelt, een bedrijf dat zich op producten voor de ooggezondheid richtte, met de bedoeling om een bril voor piloten te creëren. De Tweede Wereldoorlog was in aantocht, en een zonnebril die de felle zonnestralen hoog in de atmosfeer konden dempen was zeer welkom voor piloten in het leger.

Door vooral effectieve sluikreclame in films is de pilotenbril later als fashion item ontzettend populair geworden. Iedereen kan zich wel Robert de Niro in Taxi Driver (1976) voor de geest halen, of de jonge Tom Cruise in Top Gun (1986). Het aviator model heeft nog steeds niets aan stijl afgedaan en mag dan ook niet in de mannengarderobe ontbreken. Je wilt deze bril echter niet zomaar te pas en te onpas dragen.

Zorg dat je de pilotenbril smaakvol combineert met de rest van je kleding. Met een outfit die er te kostuum-achtig uitziet, of teveel aan de jaren 70 doet denken, staat de bril al snel overdreven. Bij een simpel shirt-chino combinatie, of een ripped jeans met bont overhemd met korte mouwen, geeft de aviator een zomerse outfit een stijlvolle casual touch.

zonnebrillen voor mannen stijlen aviator

Wayfarer

Nog een klassieker, evenals de pilotenbril afkomstig uit de koker van Ray-Ban. De Wayfarer heeft eveneens de popcultuur te danken voor zijn iconische status. Qua look nog veelzijdiger zelfs dan de pilotenbril, duikt de Wayfarer al snel overal in Hollywood op. Tussen 1982 en 1987 is de bril doelmatig verschenen in maar liefst 60 films, van Risky Business tot The Breakfast Club. En met groot succes, want na de première van elk van deze bioscoopkaskrakers steeg de verkoop van het model significant.

Waar de afgeronde glazen van de aviator het net iets beter doen op meer rechthoekige gezichtsvormen, is de Wayfarer er juist voor heren met een meer rond of ovaal gezicht. Door het simpele frame staat de Wayfarer echter al snel goed bij iedereen, en bij verschillende outfits. Mocht je dus voor maar één enkel paar zonnebril willen gaan, kies dan een Wayfarer model.

zonnebrillen voor mannen stijlen wayfarer

Clubmaster

Ook wel een Browline zonnebril genoemd, wordt de Clubmaster gekenmerkt door de dikke bovenrand en de afgeronde glazen. Je kunt de Clubmaster zien als een soort chique retro versie van de Wayfarer, die toch ook net zo veelzijdig is. Helemaal klassiek is het model als de bovenrand een hoorn-patroon heeft, voor een natuurlijke look.

Onze favoriete verschijning van de Clubmaster is in de tamelijk bizarre film Ferris Bueller’s Day Off, maar je ziet ze vaker verschijnen, en ook al veel eerder. Het model is al sinds de jaren 50 totaal acceptabel, zoals de serie Mad Men wel getuigd, en nog steeds kom je er, ook in 2020, goed mee voor de dag. Zeker voor mannelijke gezichten met een meer vierkante kaaklijn is dit model goed geschikt.

zonnebrillen voor mannen stijlen clubmaster

Ronde glazen

Nog een stijl zonnebril die het goed doet bij rechthoekige gezichten is een bril met ronde glazen. Wanneer je een ronder gezicht hebt zullen ronde zonnebril glazen deze eigenschap dikwijls te veel uitvergroten. Doe je het toch, zorg er dan voor dat het geheel breed genoeg is.

Ook wel een John Lennon zonnebril genoemd, is dit model inderdaad onlosmakelijk verbonden met deze iconische Beatle. Ronde glazen zijn ideaal wanneer je een hippe maar ook vintage stijl wilt creëren. Echter is het wel een redelijk in het oog springende stijl, zeker wanneer je voor opvallende gekleurde glazen of een kekke frame tint gaat. Voor degene die liever een wat subtiele zonnebril hebben, zijn er de neutrale tonen, voor zowel glazen als brilrand.

Ray-Ban heeft ook een variant, die het ronde net iets ovaler trekt, voor een modernere look.

zonnebrillen voor mannen stijlen ronde glazen

Sportbril

Tot slot een wat meer praktisch model, de sportbril. Ook tijdens je actieve vrije tijd wil je er goed bijlopen, maar bij dit type bril is vooral functie erg belangrijk. In plaats van naar de stijl kun je hier dus meer naar de specificaties van de zonnebril kijken, zoals de manier waarop de bril zich op je gezicht aansluit en de mate van UV-bescherming die de glazen bieden.

Kijk eens naar gepolariseerde glazen, voor beter zicht tijdens bijvoorbeeld een lange rit. Bij gepolariseerde glazen worden met name de horizontale lichtstralen geblokkeerd, stralen die door weerkaatsing op onder andere sneeuw, het water of het wegdek ontstaan. Ideaal dus voor allerlei soorten sporten. Ga voor een sportzonnebril die comfortabel zit, goede bescherming biedt en wellicht als bonus ook nog eens goed staat.

Welk van deze zonnebrillen voor mannen zie jij qua stijl wel zitten?

zonnebrillen voor mannen stijlen sport

Fotocredits: Ray-Ban / Pexels

Post a Comment

#Volg ons op Instagram