TRAVEL: Treed in de voetsporen van de Griekse goden en ontdek op reis de Griekse oudheid

griekse oudheid vakantie reis

TRAVEL: Treed in de voetsporen van de Griekse goden en ontdek op reis de Griekse oudheid

Als Griekse god op vakantie naar Griekenland. Wat moet je ontdekken aan de Griekse oudheid, cultuur en haar talloze eilanden?

griekse oudheid

Als we aan Griekenland denken, dan zullen steden zoals Athene, Thessaloniki en Mykonos (en haar heuvels en Elia Beach) zeker opduiken. Ook Ouzo, calamari en de Sirtaki zullen niet ontbreken. Toch is Griekenland meer dan alleen maar prachtige natuur en overheerlijke lokale gerechten.

Griekenland is namelijk ook de bakermat van de mythische goden. Gaande van Zeus tot Demeter en van Hera tot Ares, ze vonden allen hun oorsprong in Griekenland. Hoewel de goden en godinnen al dateren van de Griekse oudheid, zijn er in de 21ste eeuw nog altijd verwijzingen te vinden. Niet alleen gebouwen eren de grootheden, maar ook dankzij de moderne entertainment en bedrijven blijft de Griekse mythologie bestaan. Ga met ons mee op zowel een traditionele en moderne mythologische reis doorheen de fascinerende Griekse oudheid.

Onze traditonele reis van Athene tot Ithaka

We beginnen onze reis in Athene, de hoofdstad van Griekenland. De naam alleen al verwijst naar Athene, een van de belangrijkste godinnen uit de Griekse mythologie. In Athene kun je een bezoekje brengen aan het Parthenon, dat haar naam te danken heeft aan Athena Parthenos, die beschermgodin was van de stad. Goden zoals Apollo, Poseidon en Asclepius zullen dankzij hun eigen tempels altijd een plaats hebben in zowel de Griekse mythologie als in de moderne maatschappij.

Daarna reizen we door naar Kreta en de ruïnes in Knossos. Die zouden de woonplaats geweest zijn van koning Minos en ook de geboorteplaats van Zeus. Volgens de legende zou Kreta ook de plaats geweest zijn van het bekende labyrint en de mythische Minotaurus die er in verbleef. Jammer genoeg was Kreta ook de plaats waar Icarus dodelijk ten val kwam in de zee.

Tijdens onze reis zul je ook meegenomen worden naar Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland, dat haar naam dankt aan Pelops. Hoewel hij de zoon was van Tantalos, is het nog niet zeker wie er nou eigenlijk zijn moeder was. Was het Dione, Euryanassa, of Eurythemista? Een ding is wel zeker: dankzij zijn kracht en strijdvaardigheid kon hij het hele schiereiland onder zijn vleugels nemen.

Nog een bestemming die haar naam dankt aan een Griekse godin? Dan denken we natuurlijk aan het prachtige eiland Rhodos, vernoemd naar de godin Rhode. Haar naam is ook verbonden aan de roos die op het eiland groeit. Rhode’s echtgenoot was Helios, de god van de zon, en haar eiland wordt daarom ook wel eens ‘het eiland van de zon’ genoemd. Op Rhodos krijg je zeker genoeg zon!

Onze reis sluiten we af in Ithaka; een van de Ionische Eilanden die Griekenland te bieden heeft. Volgens de legende en de Odyssee van Homerus was Odysseus de koning van dit eiland. Nadat hij meevocht aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog (en ja, hij was ook de bedenker van het paard van Troje), keerde hij terug naar Ithaka en zijn familie.

Ontdek de Griekse oudheid op moderne wijze

Toch zijn het niet alleen steden die vernoemd zijn naar de Griekse godin en godinnen. Zo zijn er ook een immens aantal films gemaakt over Griekse mythologie. Zeggen dat de regisseurs een voorliefde hebben voor Hercules is echt understatement. Tot op heden zijn er namelijk meer dan dertig films gewijd aan deze Griekse halfgod. De allereerste film was “Hercules” uit 1958. Het was Steve Reeves die toen in de huid van Hercules mocht kruipen en hij mocht zijn rol een jaar later nog eens opvoeren. Vele film grootheden volgden hem op. Gordon Scott kreeg de eer om Hercules twee keer te mogen vertolken en ook Arnold Schwarzenegger kreeg de kans om zijn eigen twist te geven aan Hercules. “Hercules” van regisseur Brett Ratner, met Dwayne Johnson en Rebecca Ferguson in de hoofdrollen, is momenteel de meeste recent live-action film over de halfgod.

De grieke mythologie was ook de inspiratie voor veel televisieseries. Zo pikte BBC One de Britse fantasieserie “Atlantis” op. Hoewel het verhaal zich afspeelt in de moderne tijden, zijn de Griekse goden en godinnen zoals Ariadne, Medusa en Medea nog altijd terug te vinden. Ook Netflix blijkt een voorliefde te hebben voor de Griekse oudheid. De streamingdienst kocht vorig jaar namelijk acht afleveringen van “Gods & Heroes”, de serie over Zeus zijn onwettige zoon.

Neem je net zoals de Griekse goden het liever op in een gevecht op leven en dood? Waag je dan aan een spannend potje schaken. Er zijn talrijke schaakborden te vinden op ubergames.nl en bol.com die gebaseerd zijn op de Griekse mythologie. Ook verschillende online schaakborden staan in het teken van Griekse goden. Er zijn nog meer online spellen te vinden over de Griekse mythologie. Zo is er bijvoorbeeld het Grepolis spel van innogames.com, God of War van Sony, online slots zoals Zeus Ancient Fortunes, en Zeus Master of Olympus van Sierra Entertainment. Je zult direct kunnen testen of jouw strategie een klinkende overwinning zal opleveren.

Ook verschillende bedrijven willen de strijdkracht en het doorzettingsvermogen van de Griekse goden als uithangbord gebruiken, en deze bedrijven zijn niet de minste. Zo is er het alombekende Versace, dat vorig jaar een nieuwe selectie van Medusa-ringen op de mark bracht. Zoals gewoonlijk, werd er gebruik gemaakt van Versace’s kenmerkende Medusa-kop. Ook Nike gebruikt een Grieks figuur in hun logo — je raadt het al — Nike, godin van de overwinning. Jawel, schoenen zoals de Riccardo Tisci x Nike Air Zoom Legend zullen je altijd naar overwinning loodsen, nietwaar?

Er zijn daarnaast tevens befaamde autobedrijven die zich laten inspireren door de Griekse oudheid. Zo is er het Amerikaanse automerk Saturn dat haar naam dankt aan de vader van Zeus. De bedenkers van de Maserati, het Italiaanse merk van sportwagens, gebruiken al jaar en dag de drietand van Zeus als deel van hun logo.

Griekse oudheid is nog lang niet vergeten

Gebouwen, mooie plaatsen, films, televisieseries, spellen, bedrijven, etc. — de sporen van de Griekse mythologie zijn nog lang niet verdwenen. Integendeel. De Griekse oudheid was nog nooit zo levendig als in deze moderne tijd.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram