Een nieuwe boot kopen: Hier moet je op letten

boot kopen tips amsterdam

Een nieuwe boot kopen: Hier moet je op letten

Staat een nieuwe boot kopen op de planning? Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten voordat je akkoord gaat.

boot kopen amsterdam

Dat we in Nederland gek zijn op varen is een understatement. Als het lekker weer is gaan we er graag op uit en bedwingen we massaal in sloepjes en andere vaartuigen de grachten, meren, kanalen en rivieren. Veelal huurt men een bootje, maar minstens zo vaak koopt men een eigen exemplaar. Waar moet je echter op letten bij het aanschaffen van een boot?

Als we zeggen dat minstens een miljoen mensen in ons land weleens hebben gevaren, dan zitten we waarschijnlijk aan de lage kant. Onze eeuwenoude liefde voor het water is niet alleen terug te herleiden naar ons waternetwerk met talloze vaarroutes en jachthavens, maar juist ook naar al die verschillende boten in alle soorten en maten. Met name als de zon schijnt gaan we direct het water op.

Alhoewel ze in een grote variëteit aan prijsklassen verkrijgbaar zijn, kan en wil niet iedereen een boot bekostigen. Een bootje huren voor een of meerdere dagen biedt dan soelaas. Echter zijn er zat mensen die graag hun eigen vaartuig hebben, zodat ze, wanneer ze willen, kunnen genieten van het water. Maar waar moet je op letten als je met een recreatief motief een eigen boot wil kopen?

Een boot kopen vereist oplettendheid

Net zoals bij de aanschaf van een auto, zijn er een serie zaken waar je op moet letten. Je moet immers de juiste keuze te maken, omdat varen ter ontspanning dient en niet moet zorgen voor grijze haren.

Van lokaal tot internationaal

Als je een boot wil kopen dan mag je rekening houden met een aantal aspecten, eigenlijk vraagstukken in het beginsel. Allereerst moet je jezelf afvragen waar je de boot voor wil gebruiken. Tochtjes op het lokale meer? Varen van stad naar stad? Of heb je zelfs de intentie om de boot te gebruiken voor vakantiedoeleinden? Neem deze vragen serieus en bespreek het antwoord hierop altijd goed met een verkoper.

Van relaxt tot sportief

Als je de doeleinden voor jouw bootgebruik hebt bepaald, dan is het van belang om te definiëren hoe jij van plan bent te varen. Ga je rustig toeren met familie en vrienden of zie jij het vooral zitten om sportief de golven te bedwingen? Er zijn boten die best of both worlds bieden, dus laat je ook wat dit betreft goed informeren.

Van binnen naar buiten

Het ligt natuurlijk volledig aan de bootkeuze die je voor ogen hebt, maar veel kleinere instapboten – denk aan sloepen en tenders – zijn er in varianten met een binnenboordmotor of buitenboordmotor. De laatste is over het algemeen voordeliger, maar vereist een andere manier van varen. Waar ligt jouw voorkeur? Wil jij lekker achter het wiel zitten in een bootstoel of zit jij prima met het buitenboordmotorstuurhendel in je hand?

Daarbij is het zo dat over hoe meer vermogen een boot beschikt, hoe sneller hij vaart. Let wel, heb je een zware boot, dan zul je meer vermogen nodig hebben om net zo snel te varen als een lichtere boot met minder vermogen.

boot kopen tips amsterdam

Nieuw of tweedehands

In een land waar boten populair zijn is tevens sprake van een uitgebreide tweedehandsmarkt. Gebruikte boten zijn populair, omdat een nieuwe boot net als een nieuwe auto enige waarde verliest zodra hij wegvaart bij de dealer. Dat neemt niet overigens weg dat je bij tweedehandsboten – helemaal aangekocht bij een particulier – meer risico’s loopt als het gaat om bijvoorbeeld garantie.

De voordelen van het kopen van een nieuwe boot zijn:

 • Naar smaak jouw custom boot bestellen; denk hierbij aan interieur, kleur, etc.
 • Weinig tot geen onderhoud vereist
 • Fabrieksgarantie van toepassing

De voordelen van het kopen van een tweedehands boot zijn:

 • Goedkoper in aanschaf en lage afschrijving
 • Besteed jouw budget aan een hogere klasse boot

De nadelen van het kopen van een nieuwe boot zijn:

 • Duurder in aanschaf
 • Hogere verzekeringspremie
 • Hoge afschrijving

De nadelen van het kopen van een tweedehands boot zijn:

 • Beperkte of geen garantie
 • Geen customize mogelijkheden

Moetjes en weetjes

Een aantal relevante punten die niet mogen worden vergeten zijn:

 • Als jouw boot harder kan varen dan 20 km/u, dan is er sprake van verplicht registreren.
 • Als jouw boot langer is dan 15 meter en harder kan varen dan 20 km/u, dan is een vaarbewijs verplicht.
 • Een bootverzekering is niet bij wet verplicht, maar is raadzaam. Verzeker jezelf tegen diefstal en schade –> WA + Casco.

Een boot kopen betekent tot slot ook dat je dient te checken of er sprake is van correcte CE-keuring. Hiermee ben je er namelijk zeker van dat de boot voldoet aan de Europese eisen ten aanzien van pleziervaartuigen.

CE-keuring is onderverdeeld in vier categorieën:

A: Oceaan
B: Zee (bijvoorbeeld Noordzee)
C: kust, kustwateren, baaien, riviermondingen, meren en rivieren
D: kleine meren, rivieren en kanalen

Wanneer ga jij een boot kopen?

Post a Comment

#Volg ons op Instagram