HANDIG: Welke manieren zijn er om een auto te financieren?

5 Manieren om een auto te financieren

HANDIG: Welke manieren zijn er om een auto te financieren?

Ben je van plan een auto te kopen en zoek je naar manieren om een auto te financieren? Wij hebben de opties voor je op een rij gezet.

5 Manieren om een auto te financieren

Kort door de bocht genomen zijn er vijf opties om de aanschaf van een auto te financieren. Als je maandelijks behoorlijke inkomsten hebt, dan kun je een auto cash kopen en kan er direct een grote strik om de nieuwe wagen. Heb je niet de luxe om een dergelijke aankoop direct en zonder financieel plan af te handelen, dan ben je in principe overgeleverd aan een lening, private lease, een lease-auto van de baas of spaargeld. Heel normaal, er kan alsnog een strik omheen, maar je moet wel kiezen wat bij jouw situatie past.

De enige optie die je in principe geen extra geld kost, naast de directe aanschaf, is natuurlijk sparen voor een auto. Voor de andere mogelijkheden – consumptief krediet of lease – betaal je altijd ergens extra, of het nu voor service is of rente.

1. Lening om een auto te financieren

Geld lenen is voor veel mensen die op zoek zijn naar een nieuw auto een interessante optie. En als je hierbij moet kiezen tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet, dan is het wat betreft de aanschaf van een auto verstandig om te kiezen voor een persoonlijke lening. Dit is een zogeheten consumptieve lening die volledig op jouw situatie – in dit geval de aanschaf van een specifieke auto – is afgestemd. Je spreekt dan een looptijd af, waarna je gedurende die periode een vast bedrag per maand afbetaalt. Je weet dus in deze opzet precies wanneer je lening is afbetaald.

Let hierbij overigens wel op dat de looptijd van de lening korter is dan de geplande jaren dat je de auto wilt rijden. Immers, het is vervelend als je de auto verkoopt, maar nog wel vastzit aan die lening. Daarnaast moet je goed bekijken wat het voor de lening betekent op het moment dat de auto kapot gaat of je er vanaf wil middels verkoop.

Doorlopend krediet betekent dat je zelf bepaalt wanneer en hoeveel je opneemt – tot de maximale kredietlimiet – en zelfs afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen. Maar let op, de rente is variabel, dus gedurende de leningsperiode kan deze dalen, maar zeker ook stijgen.

2. Private Lease

Bij privé een auto leasen is er in feite geen sprake van een lening, maar van een huurovereenkomst. Als het contract afloopt ben je bij private lease namelijk niet direct de eigenaar, tenzij je de auto zou willen overkopen van de leasemaatschappij.

Het grote voordeel van private lease is dat je een vast bedrag per maand betaalt en verder geen omkijken hebt naar de autoverzekering, wegenbelasting of het onderhoud. Alleen de tankkosten komen extra bovenop het maandelijkse bedrag.

Toch zijn er wel enkele zaken waar je op moet letten bij het aangaan van een dergelijke overeenkomst. Bekijk goed wat wel en niet inbegrepen is; wat er gebeurt als de auto kapot gaat gedurende de contractperiode; wat de mogelijkheden en kosten zijn als je tussentijds van de auto af wil – zowel contractopzegging of inruil; en kijk tot slot of de maandbedragen overal gelijk zijn en er wel of niet sprake is van een (hogere) slottermijnbetaling.

Tot slot is het zo dat alhoewel private leasebedrijven officieel geen lening bieden, zij een private lease-contract wel – voor 65% procent van het bedrag – aanmelden bij het Bureau Krediet Registratie, ofwel BKR.

5 Manieren om een auto te financieren

3. Lease-auto van de baas

Deze optie is lang niet voor iedereen weggelegd, maar brengt een hoop voordelen met zich mee. Immers, een lease-auto van de baas ontvangen scheelt een hoop kosten als het gaat om de aanschaf van een auto. Desalniettemin zitten er wel enkele haken en ogen aan. De auto is namelijk bedoeld voor woon-werkverkeer. Op het moment dat je de wagen ook privé gebruikt, wat in principe heel gebruikelijk is, wordt dit als loon gezien en betaal je direct extra belasting. Dit wordt berekend door een percentage van de catalogusprijs van de auto te nemen. Hoe hoger deze prijs, hoe duurder de auto wordt voor jou.

Tip: Kies voor een energiezuinige auto, zoals elektrisch, zodat je kunt profiteren van lagere bijtellingen.

4. Spaargeld

Als er maandelijks niet voldoende binnenstroomt om direct een auto aan te schaffen, wat natuurlijk voor het gros van de bevolking geldt, en je toch niet wilt beginnen aan een lening of andere constructie met derden, dan kun je ouderwets sparen om een auto te financieren. Zet net zo lang maandelijks geld opzij totdat je de aanschaf van de door jouw gewenste auto zelf kunt realiseren. Je bent niemand iets verschuldigd en maakt geen extra kosten.

Welke manier om een auto te financieren spreekt jou het meest aan?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram