16 Tips voor de ultieme reis naar Sri Lanka: Van visum tot safari

16 tips reis naar Sri Lanka

16 Tips voor de ultieme reis naar Sri Lanka: Van visum tot safari

Op zoek naar tips voor jouw vakantie naar Sri Lanka? Wij hebben 16 tips voor de ultieme reis naar Sri Lanka, van visum tot safari.

16 tips reis naar Sri Lanka

Sri Lanka is typisch zo’n reisbestemming waarbij je jezelf afvraagt waarom je niet eerder bent gegaan. Mocht je in de toekomst graag naar Azië op reis willen, dan moet je dit smaragdgroene eiland in de Indische Oceaan absoluut bezoeken. En wil je goed voorbereid zijn op jouw vakantie naar Sri Lanka, check dan onderstaande tips.

Ook wel het Wonder van Azië genoemd, staat Sri Lanka bekend om zijn prachtige flora en fauna, imponerende dierenkoninkrijk en enorm hartelijke mensen. Een reis naar Sri Lanka is een absolute must, maar zoals elke bestemming, zijn een aantal waardevolle tips altijd interessant.

Hieronder hebben wij een serie Sri Lanka tips voor jullie verzameld, waarbij de ene helft draait om praktische zaken, zoals een visum voor Sri Lanka aanvragen, en de andere helft om must visit trekpleisters op het eiland, zoals de schitterende stranden en dieren.

Op reis naar Sri Lanka: Hier moet je heen

1. Op Safari in Sri Lanka

Van olifanten tot jachtluipaarden, Sri Lanka heeft een animal kingdom waar je ‘u’ tegen zegt. Bijvoorbeeld Minneriya is een prachtige plek om dieren te spotten en te genieten van enkele van de meest indrukwekkende levende wezens op onze aardbol.

2. De culturele driehoek van Sri Lanka

De culturele driehoek van Sri Lanka is in feite het gebied tussen de oude (hoofd)steden Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa. Deze klassieke steden moet je bezoeker, wat je kunt doen met een chauffeur of per trein – over beiden later meer – waarna je er voor kunt kiezen om in elke stad te blijven overnachten. Binnen de steden zelf is het lekker avontuurlijk om voor de fiets te kiezen als transport, maar ook de tuktuk is uitstekend.

Anuradhapura is de antieke koningsstad en de meest heilige stad van Sri Lanka. Je vindt hier resten van paleizen, koninklijke baden en eeuwenoude dagoba’s. Talloze pelgrims bidden en offeren hier dagelijks, en er vinden vele ceremonies plaats die je kunt bijwonen. Ten noorden van de stad vind je overigens Mihintale, de plek in Sri Lanka waar het boeddhisme begin. Bezoek de tempel, heilige boom en heilige rots, terwijl je wordt omring door aapjes. Vanaf de hoogste rots is het uitzicht imposant.

16 tips reis naar Sri Lanka

Dambulla staat bekend om zijn uitgehakte rotstempels met honderden Boeddhabeelden. De hoorbare gebeden, geur van wierook en bloemen, en door kaarsen verlichte tempels hebben een mysterieuze sfeer. Bedwing de vele trappen, terwijl de talloze gebedsvlaggetjes vredig in de wind wapperen. Ten noorden van deze stad vind je overigens Sigiriya, beroemd om de grote, roodachtige Leeuwenrots.

Polonnaruwa kent eveneens een geschiedenis als koningsstad, dus ook hier vind je de resten van oude paleizen, koninklijke baden en dagoba’s. Ontdek de klassieke stad met de fiets, maar pas op. De apen zijn enorm leuk om te zien, maar ze stelen alles wat los en vast zit. Berg alles dus veilig op in je rugzak.

3. Toeren met de trein

Reizen met de trein in Sri Lanka is een avontuur op zich. Het kost bijna niks en er valt veel te beleven. Je kunt dit vervoersmiddel gebruiken om te reizen tussen bestemmingen, maar stiekem ook puur voor het uitzicht. Het treintraject tussen Haputale en Ella staat bijvoorbeeld bekend als één van de mooiste treinreizen ter wereld. Je kijkt uit op heuvelachtige landschappen en theeplantages tot aan de horizon.

4. Kom de dag door met thee

Theeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sri Lanka. Verse thee van de theeplantages kun je proeven bij de vele theefabrieken. Een bijna culinaire ervaring die we iedereen aanraden. Bezoek bijvoorbeeld eens de theeregio Ella, een vakantie op zich waard.

Net als Ella liggen Haputale en Nuwara Eliya in de relatief koele Hill Country. Deze regio’s zijn zodoende bij uitstek geschikt voor outdoor avonturen in Sri Lanka. Wandelen door de groene theevelden en langs de specerijen of Adam’s Peak, Ella’s Rock of World’s End beklimmen, je komt de mooiste ansichtkaartachtige beelden tegen.

16 tips reis naar Sri Lanka

5. Zonvakantie in Sri Lanka

Als je een aantal drukke dagen achter de rug hebt, is het heerlijk om je rust te pakken op de mooie stranden van het eiland. Ga bijvoorbeeld naar Jaffna voor rust of naar Trincomale om walvissen te spotten. En heb je nog energie over, dan kun je naar Arugam Bay om te surfen. Zit je zuidelijk? Ga dan naar Galle en Mirissa.

6.  Het water op bij de mangroves bij Negombo

Mangroves hebben vaak een sprookjesachtige sfeer. Overhangende takken, een variatie aan dierengeluiden en met een beetje geluk een aantal bijzondere beesten die je kunt fotograferen. Velen die afreizen naar Sri Lanka bezoeken Negombo. Hier kun je op pad met een tuktuk, maar zeker ook met een bootje. Vaar langs de mangroves en ontdek vogels, apen en koloniale historie.

7. De tand van Boeddha in Kandy

De Tempel van de Tand is een van de meest belangrijke tempels binnen het boeddhisme ter wereld. Gelegen in Kandy, ligt hier, je raadt het al, een tand van Boeddha. Het is feitelijk één van de drie bewaarde tanden van Boeddha, en daarmee een absoluut bedevaartsoord voor pelgrims. In de zomermaanden juli en augustus zul je hier het festival Perahera vinden, dat ter ere van de tand is.

8. Powernappen in een klooster

Nee, als je in het klooster even je ogen rust dan wordt dit niet als heiligschennis gezien. Net als de monniken ter plekke kun jij hier mediteren op een mat. Val je hierbij in slaap? Geen enkel probleem!

Welke bestemmingen gaan op jouw lijstje voor de reis naar Sri Lanka?

16 tips reis naar Sri Lanka

Goed voorbereid op een vakantie naar Sri Lanka

1. Regel je visum

Voordat je op reis kunt naar Sri Lanka zijn een aantal zaken vereist. Allereerst zul je een visum moeten hebben, want zonder kom je het land niet in. De visumvoorwaarden voor een reis naar Sri Lanka zijn hierbij belangrijk om door te nemen, want je komt pas in aanmerking voor het reisdocument als alles klopt. Normaal gesproken zullen zowel toeristen als zakelijke reizigers hier snel aan voldoen, maar gaat het toch mis, dan heb je een probleem.

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, dan mag je met behulp van een visum Sri Lanka (ETA) – dat online is aangevraagd – naar het land afreizen:

De reiziger heeft de Nederlandse, Belgische of deze nationaliteit; is géén journalist of diplomaat; werkt niet met of voor een NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie); maakt geen professionele mediaproducties – ook niet in het thuisland.

Naast voorwaarden voor wat betreft de reiziger als persoon, zijn er ook voorwaarden gekoppeld aan de reis zelf. Alleen reizen die aan de volgende voorwaarden voldoen kunnen – met behulp van een online aangevraagd visum- worden gemaakt:

Het verblijf in Sri Lanka duurt niet langer dan 30 dagen, of hooguit 90 dagen op het moment dat verlenging wordt toegekend; de reis heeft een toeristisch of zakelijk doel, vrienden- en familiebezoek valt hier ook onder; in dienst treden bij een organisatie die is gevestigd in Sri Lanka is verboden; betaald of onbetaald vrijwilligerswerk is verboden; politieke bijeenkomsten bijwonen is verboden; journalistieke evenementen bijwonen is verboden.

Bij aankomst in Sri Lanka dien je een vliegticket te kunnen laten zien voor de terugvlucht of doorvlucht naar een ander land. Reis je door naar een land waar een visumplicht geldt? Ook het visum voor dit land moet je kunnen tonen. Bij aankomst zul je tevens moeten kunnen bewijzen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om het verblijf in Sri Lanka te kunnen bekostigen. Maak je hierover echter weinig zorgen, want je hoeft aantoonbaar te beschikken over het minimumbedrag van slechts $15 per dag.

Zorg er tot slot voor dat je alles goed invult, want na het indienen en betalen van het visum kun je niks meer aanpassen. Ook de betaling terugdraaien is geen optie, hoe goed jouw reden ook moge zijn.

16 tips reis naar Sri Lanka

2. Wel of geen inentingen

Een reis naar Sri Lanka vereist in principe geen inentingen, tenzij je recent in een land met gele koorts bent geweest. Alhoewel niet verplicht, is een aantal inentingen wel verstandig, namelijk DTF, buiktyfus en hepatitus A. Voor meer info over je eigen inentingenhistorie en Sri Lanka neem je contact op met de GGD.

3. Moessonperiode

Een reis boeken naar Sri Lanka als de moessonperiode* geldt kan uitstekend, want het is dan dan minder heet dan in de vaak 30 graden van het hoogseizoen. Neem echter wel een paraplu en regenjas mee, want ondanks dat de regenbuien kort zijn, ze zijn vaak wel heftig.

*In het noordoosten van het eiland is de moessonperiode van november tot en met februari en in het zuidwesten van mei tot en met september.

4. Anti-mug

Is het warm en vochtig, dan is de mug op zijn sterkt. En aangezien malaria de muggen hier niet vreemd is, is het raadzaam om je goed tegen deze irritante insecten te beschermen. Denk hierbij aan bedekkende kleding – waarover zo meer – en DEET. Smeer je overdag en ‘s nachts in met dit spul. Slapen met een lange broek is niet onverstandig.

5. Bedekkende kleding

Voldoende bedekkende, doch luchtige, kleding meenemen is niet alleen met oog op muggen, maar ook om andere redenen. Allereerst kan de zon heftig branden, waarbij lange broeken, mouwen en zelfs sjaal erg nuttig zijn. Kies hierbij voor luchtige stoffen, zoals linnen. Daarnaast komt je natuurlijk naar Sri Lanka voor de prachtige cultuur, waarvan de boeddhistische tempels een belangrijk onderdeel zijn. Zonder bedekkende kleding kom je hier echter niet binnen en houdt het voor jou op aan de poort. Blote benen en armen worden hier niet getolereerd.

6. Veilig eten en drinken

Tijdens jouw reis naar Sri Lanka kun je heerlijk eten. Van roti tot curry, het eiland biedt culinaire reizigers voldoende aanbod. Toch moet je wel voorzichtig zijn, want bijvoorbeeld kraanwater is er niet drinkbaar. Groenten, rauwe producten en ander voedsel in dit water is gewassen kun je beter overslaan. Evenals de ijsklontjes bij sommige plekken. Belangrijk: Heb altijd voldoende fleswater bij je!

7. Algehele veiligheid

Elk land kent zijn onveilige plekken, maar een reis naar Sri Lanka staat niet bekend als onveilig. Het volk is vriendelijk en gastvrij, en altijd in voor een praatje. Je moet het meest oppassen voor de handtastelijke aapjes.

8. Huur een chauffeur in

Alhoewel we eerder benadrukten dat een trein ideaal is voor het reizen tussen de verschillende steden in Sri Lanka, en een tuktuk of zelfs fiets uitstekend is voor ín de stad, is het helemaal geen slecht idee om een privéchauffeur in te huren. Al voor 50 euro per dag boek je iemand die je rondrijdt naar waar jij wil. Het verkeer is behoorlijk gevaarlijk en zelf door deze chaos manoeuvreren is tricky.

Als je de reis hebt geboekt, jouw visum voor Sri Lanka hebt geregeld en je klaar bent voor de grote reis, dan breekt het grote genieten aan. Hoe ga je jouw reis binnen het land plannen en welke Sri Lanka tips neem je mee?

16 tips reis naar Sri Lanka

16 tips reis naar Sri Lanka

16 tips reis naar Sri Lanka

Foto’s: Pixabay

Post a Comment

#Volg ons op Instagram