Organiseer dit weekend je eigen bierproeverij met deze tips

bierproeverij tips

Organiseer dit weekend je eigen bierproeverij met deze tips

Tijd om weer gezellig met je vrienden te borrelen? Organiseer dit weekend je eigen bierproeverij met deze tips en doe het uiteraard veilig.

bierproeverij tips

Zijn jij en je vrienden echte bierliefhebbers? En wil je eens iets anders doen met je vriendengroep? Organiseer dan een eigen bierproeverij bij jou thuis – of doe dit digitaal zolang de intelligente lockdown van kracht is. Dit is niet alleen gezellig, maar je leert ook je eigen voorkeuren een stuk beter kennen.

Met deze 5 praktische tips zet jij een gezellige en geslaagde bierproeverij neer.

Bierproeverij in thema

Voordat je aan de slag gaat en blind bier gaat kopen is het leuk om een thema aan de bierproeverij te hangen. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker om de verschillende biersoorten uit te kiezen en ook kun je op zoek naar anekdoten en feitjes achter de bieren. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlanders steeds meer speciaalbier drinken?

Doe bijvoorbeeld een reeks van bierproeverijen (iedere vrijdag in plaats van de vrijmibo?) waarbij je iedere week een andere bierstel uitzoekt. Als het lekker weer is proeven jullie witbiertjes, een volgende keer IPA en dan weer oud bruin bier. Ook kun je bijvoorbeeld bieren per land uitzoeken of iedereens persoonlijke favoriet includeren.

De volgorde bepalen

Wanneer je weet welke bieren jullie gaan proeven is het tijd om de juiste volgorde te bepalen. Het valt aan te raden om te beginnen met de lichtere bieren qua alcoholpercentage en dit vervolgens op te bouwen naar de bieren die wat zwaarder vallen. Hou hierbij ook rekening met de kleur en bitterheid van het bier. Wanneer je begint met te zwaar bier blijft de smaak namelijk in je mond hangen, waardoor je lichtere bieren minder goed proeft.

De juiste glazen

De bieren zijn ingeslagen, de volgorde is bepaald en het is tijd om in te schenken. Bij iedere bierstijl past een specifiek glas maar die heb je waarschijnlijk niet allemaal thuis in de kast staan. Kies dan voor een speciaal bierproefglas. Deze zijn onderaan breed en lopen dan wat naar binnen, waardoor je het bier goed kunt proeven omdat het bierglas de aroma’s vasthoudt.

Biertjes beoordelen

Nu komt het allerleukste deel, het daadwerkelijk proeven! Beoordeel alle bieren op dezelfde manier om nauwkeurig je conclusie te trekken. Schrijf je bevindingen ook op zodat jullie deze aan het eind van de avond met elkaar kunnen delen. Eerst kijk je naar het bier. Hoe ziet de kleur eruit, is het bier helder of juist troebel, wat doet het koolzuur en hoe ziet het schuim eruit? Dan ruik je aan het bier. Hoe is de geur? Ruik je veel hop of juist iets zoets? Neem een grote slok en sta stil bij wat je proeft. Welke smaakassociaties heb jij bij het proeven en welke ingrediënten kun je plaatsen? Zorg dat je ook wat lekkere hapjes bij het bier serveert.

bierproeverij tips

Kies een winnaar

Samen bepalen jullie de winnaar van de avond. Deze mag vaker op tafel staan! Robin Loeff van ADVIESJAGERS is een echte wijn- en bierconnaisseur. Hij raadt aan om een biertap aan te schaffen voor thuis als je vaak gezellig met je vrienden afspreekt om van een fris biertje te genieten. “Bier dat je schenkt uit een biertap heeft vaak een mooie schuimlaag en sommige helpen zelfs om het bier op een specifieke temperatuur te houden. Zo kun je makkelijk en snel een professioneel biertje tappen. Je vrienden weten dit zeker te waarderen en je bespaart jezelf ook veel rommel, want al die lege flesjes moet je steeds weer opruimen en terug naar de supermarkt brengen.”

Alvast cheers voor komend weekend en stay safe!

 

Post a Comment

#Volg ons op Instagram