ONDERNEMEN: Wat is een tankpas en wat zijn de voordelen?

wat is een tankpas voordelen

ONDERNEMEN: Wat is een tankpas en wat zijn de voordelen?

Wat is een tankpas en wat zijn de voordelen? Lees over de verschillende soorten tankpassen en welke ideaal is voor ondernemers.

wat is een tankpas voordelen

Je hebt vast weleens gehoord van de tankpas, ook wel brandstofpas, tankkaart of tank card genoemd. Met deze pas kun je brandstof afrekenen bij een tankstation, maar dat is lang niet alles. De kaart komt namelijk met een aantal bijzonder aantrekkelijke voordelen, waarvan vooral ondernemers mooi profiteren.

Stel je voor dat je als ondernemer nooit meer je tankbonnetjes hoeft te bewaren, maar toch altijd een sluitende administratie van de autokosten hebt.  Één verzamelfactuur van je tankkosten en betaalde – en dus terug te vorderen – btw, en bovendien soms korting aan de pomp. Een tankpas goed voor dit alles en is daarom voor velen een absolute aanwinst.

Verschillende soorten tankpassen

De tankpas is voor ieder type gebruiker beschikbaar. Of je nu een particulier, werknemer of ondernemer bent, of misschien wel iemand van een vereniging of stichting, een tankkaart kan voor jou een welkome aanvulling zijn.

Welke voordelen specifiek van toepassing zijn, hangt echter af van het soort gebruiker. Ondernemers, die de auto op naam van de onderneming hebben staan, moet denken aan belastingtechnische voordelen. Brandstofkosten zijn onderdeel van de autokosten en daarom fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke tankkaart is dus ook aftrekbaar en dat scheelt aanzienlijk in de uiteindelijk gemaakte kosten. Per tankbeurt betaal je gemiddeld € 15 aan btw-kosten en die kun je als btw-plichtige organisatie allemaal terugvragen.

Dat de pas in Nederland het meest wordt gebruikt door kleine ondernemers (ZZP, VOF) en middelgrote ondernemers (MKB) is dus niet gek. Zij ontvangen van hun tankpasaanbieder, bijvoorbeeld Travelcard, periodiek een verzamelfactuur met hierop alle gemaakte kosten en de betaalde btw gespecificeerd. Dit scheelt een hoop administratieve rompslomp.

Overigens profiteren ook stichtingen en verenigingen die ingeschreven staan bij het KvK van deze fiscaal aftrekbare autokosten.

Voor de gewone consument of particulier is een tankkaart interessant in verband met spaarsystemen die korting op brandstof opleveren. Dit scheelt al snel tientallen euro’s per jaar. Werknemers die een leaseauto en tankpas hebben ontvangen van hun werkgever, hebben de luxe dat zij – al dan niet gelimiteerd – mogen tanken op kosten van de zaak.

wat is een tankpas voordelen

Universele tankpas of merkgebonden tankpas

De ene tankpas is de andere niet. Zo is er de merkgebonden tankpas, waarmee je slechts een of een aantal merken brandstof kunt tanken. Denk aan Shell of Esso. Tevens kun je met dit type brandstofpas minder diensten afrekenen dan met een universele variant.

De universele tankpas dekt landelijk en zelfs internationaal veel meer brandstofmerken. Bovendien kun je extra diensten betalen met de pas, zoals bijvoorbeeld parkeergarages, de autowasstraat, klein onderhoud bij garages, pechhulp, taxi’s en zelfs het OV.

Welke tankpas is het meest geschikt voor jou?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram