Stofzuigen verleden tijd dankzij robotstofzuiger?

robootstofzuiger versus stofzuiger

Stofzuigen verleden tijd dankzij robotstofzuiger?

Is zelf stofzuigen verleden tijd dankzij de robotstofzuiger? Lees snel meer over deze handige schoonmaakgadget.

robootstofzuiger versus stofzuiger

Stofzuigen is voor menigeen niet bepaald een hobby. Ondanks vernieuwde technieken en de opkomst van de handige steelstofzuiger, worden nog steeds veel mensen niet enthousiast bij de gedachte van stofzuigen. Wist je echter dat je dit klusje tegenwoordig volledig kunt uitbesteden aan de robotzuiger. Maar is de robotzuiger dusdanig goed dat je je oude stofzuiger de deur uit kunt doen?

Hoe werkt een robotzuiger?

Een robotstofzuiger beweegt zichzelf door de kamer om te stofzuigen, waarbij er in principe geen mensenhanden meer aan te pas komen. Hiervoor dient de robotzuiger wel goed te zijn opgeladen.

Tijdens het stofzuigen kunnen sommige modellen objecten op de vloer herkennen, terwijl andere modellen zijn ingesteld om een afgebakend gebied te stofzuigen. Over het algemeen is de zuigkracht van een robotzuiger minder dan de conventionele stofzuigers. Afhankelijk van het model, kan de robotzuiger moeite hebben om vuil van bepaalde vloeroppervlaktes te verwijderen. Op een gladde vloer zal dit meestal geen problemen geven, maar wel op bijvoorbeeld een tapijt.

Hoe navigeert een robotstofzuiger?

Het bijzondere van de robotzuiger is dat deze zelf door de kamer navigeert en ook kan herkennen welke stukken hij gehad heeft. Er zijn hier diverse methodes voor, afhankelijk van het model. De goedkopere modellen zijn uitgerust met minder sensoren en zullen meestal willekeurig de kamer stofzuigen. Wanneer er een object in de weg staat, zal hij omdraaien en een andere richting opgaan. Duurdere modellen zijn uitgerust met meerdere sensoren of andere technieken en kunnen zelfs zelflerend zijn. Deze robotzuigers zullen de kamer heel structureel afgaan.

Alles wordt uit de kast getrokken om de robotzuiger zo intelligent mogelijk te maken, zoals het inpassen van camera’s, laser en optische en akoestische sensoren. Niet bij alle robotzuigers is dit echter het geval, want er zijn tevens modellen waar je zelf een ruimte moet afbakenen. Je plaatst dan een kastje in de ruimte dat een signaal afgeeft. Dit signaal zal als een soort van virtuele muur fungeren, zodat de robotzuiger weet dan dat hij niet verder mag gaan.

Accu

De beste manier om optimaal van het voordeel van een robotzuiger te genieten is door hem dagelijks te laten stofzuigen. Dit kun je zelf programmeren, dus ook als je niet thuis bent. Je hoeft de robotzuiger overigens niet zelf op te laden, want het basisstation van de robotzuiger doet tevens dienst als oplaadpunt. Als het tijd is om te stofzuigen verlaat hij het laadstation. Als onderweg blijkt dat de accu leeg raakt, zoekt hij de snelste weg terug naar het laadstation om op te laden. Zo hoef je zelf nooit te controleren of de accu nog vol is. En geen zorgen, je hoeft niet direct een andere energieleverancier te zoeken. Al verbruikt hij bij dagelijks gebruik natuurlijk wel meer energie van de huidige energieleverancier.

Je oude stofzuiger weg doen?

Doe je oude stofzuiger nog niet weg. Omdat de zuigkracht van de robotzuiger over het algemeen momenteel nog minder is, en daarmee bijvoorbeeld minder geschikt om tapijten te stofzuigen, is het wel handig om zelf af en toe te stofzuigen. Dit hoeft dan niet zoveel werk meer te zijn, want als je robotzuiger dagelijks stofzuigt is het verder al stofvrij. Het is vooral de bedoeling dat je het tapijt en andere voor de robotzuiger lastig te bereiken hoeken en nissen stofzuigt.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram