Samenwonen met je partner? Dit moet je zeker even regelen

samenwonen regelen financiele zaken

Samenwonen met je partner? Dit moet je zeker even regelen

Samenwonen met je partner brengt een aantal belangrijke zaken met zich mee. Wat ga je allemaal delen? Dit moet je in ieder geval regelen.

samenwonen regelen financiele zaken

Ga je binnenkort samenwonen? Spannend! Natuurlijk is het hartstikke leuk om met je geliefde samen te gaan wonen. Samen nieuw meubilair uitzoeken, een mooie vloer laten leggen en een fris likje verf op de muur. Allemaal top, maar naast de leuke dingen zijn er ook een aantal financiële zaken die je goed moet regelen als je partner bij je intrekt of andersom.

Bespreek geldzaken

Wanneer je samen gaat wonen, is dit een goed moment om de geldzaken op een rij te zetten. Waarschijnlijk willen jullie een gezamenlijke rekening openen om de huur of hypotheek van te betalen, waardoor het wel zo handig is om te weten welke inkomsten en bezittingen jullie samen hebben. Wees hierbij open en eerlijk, ook over eventuele schulden. Zet alle bezittingen en schulden samen in een overzicht en werk vervolgens aan een overzicht van inkomsten en uitgaven. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een online huishoudboekje gebruiken. Op deze manier kunnen jullie afspraken maken over het bestedingspatroon en bepalen hoe de vaste lasten verdeeld worden. Dit kan naar draagkracht, maar bijvoorbeeld ook 50/50. Hier maak je zelf de afspraken over.

Samenlevingsovereenkomst, ja of nee?

Of een samenlevingscontract nodig is, hangt af van de omstandigheden. Wanneer jullie samen een huis kopen en niet getrouwd zijn is een samenlevingscontract vaak verplicht. Daarnaast staat er in het samenlevingscontract dat de ander in het huis kan blijven wonen in het geval van overlijden. Niet iets waar je graag aan denkt, maar het is wel noodzakelijk om dit goed geregeld te hebben.

Ook levert een samenlevingsovereenkomst fiscale voordelen op omdat je hierdoor direct fiscale partners bent geworden. Dit is belangrijk om de hypotheekrente zo gunstig mogelijk fiscaal aftrekbaar te maken. Ook regel je in het contract hoe jullie de andere lasten verdelen, zoals de kosten voor het huishouden, verzekeringen zoals de inboedelverzekering en andere vaste lasten. Wanneer je samen een huis gaat huren kun je er ook voor kiezen om een samenlevingsovereenkomst op te stellen.

Verzekeringen en abonnementen bij samenwonen

Wanneer je gaat samenwonen en een overzicht maakt van alle gemeenschappelijke inkomsten en uitgaven, is dit een uitgelezen moment om eens alle verzekeringen en abonnementen te bekijken. Misschien hebben jullie wel allebei een Netflix en Spotify abonnement, wat zonde is als je daar nu gezamenlijk gebruik van gaat maken. Zeg sowieso de dubbele abonnementen op voordat jullie samen gaan wonen, zeker als je bijvoorbeeld allebei eenzelfde krantenabonnement hebben. Zonde van al het papier en natuurlijk de centen.

Ook kun je veel verzekeringen delen als je elkaars fiscale partner bent. Breng alle verzekeringen in kaart, bespreek welke jullie gezamenlijk af gaan sluiten en zeg de rest op om onnodige kosten te voorkomen. Het kan je flink wat geld schelen om alles bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Hierdoor houden jullie misschien een mooi potje over om het huis in te richten naar jullie wensen en er echt een gezamenlijke plek van te maken. Als man heb jij jouw gereedschappen natuurlijk al in huis, dus maak er iets moois van.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram