KLUSSEN: Dit is underlayment en zo leg je het in jouw woning

wat is underlayment plaatmateriaal

KLUSSEN: Dit is underlayment en zo leg je het in jouw woning

Wat is underlayment? Wij leggen uit wat dit bekende plaatmateriaal precies is en vertellen je gelijk hoe je het legt in jouw woning.

wat is underlayment plaatmateriaal

Niet iedereen zal zich er in herkennen, maar velen onder ons hebben in deze gekke periode opeens een zee aan vrije tijd. Wat te doen? Een mooie optie om je tijd nuttig te besteden is thuis klussen. En mocht je binnen jouw klusproject uitkomen bij de vraag “wat is underlayment?” en “wat kun je ermee?”, dan hebben wij vandaag jouw back.

Underlayment is om te beginnen één van de bekendste plaatsoorten en is afkomstig uit Amerika, waar het plaatmateriaal voor de skeletbouw van huizen werd gebruikt.. Het is een multiplex-variant die vaak als onderlaag wordt gebruikt, maar die anno nu ook steeds frequenter aan het oppervlak zichtbaar wordt. Het materiaal mag dus worden gezien. Echter, het is bovenal een zeer bruikbaar type plaat, dankzij de hoge mate van bewerkbaarheid. Ideaal voor verschillende constructieve doeleinden binnen jouw huisproject!

Wat is underlayment nou precies?

Underlayment louter omschrijven als bekend plaatmateriaal en multiplex-variant is inderdaad wat te beknopt, want het is in feite een multiplexplaat met tong en groef. Dit laatste is een belangrijk detail, want dankzij deze eigenschappen kunnen platen enorm strak tegen elkaar aan worden geplaatst, waardoor ze bijzonder eenvoudig te verwerken zijn. Dit fijn te gebruiken plaatmateriaal bestaat uit een specifieke verlijming van kruislingse, oneven fineerplaten, zorgend voor een eindproduct dat amper krimpt of uitzet onder de invloed van vocht en temperatuurwisselingen. Het materiaal is bovendien scheur- en barstproof.

Binnen talloze bouwprojecten zie je het gebruik van duurzaam underlayment, waarbij het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld plafonds, wanden, vloeren en zelfs als dakbeschot. Omdat je dankzij de tong en groef de platen enorm eenvoudig in elkaar kunt schuiven, is het geschikt voor diverse ruimtes en projecten binnen een woning. Bijvoorbeeld als je een etage bij wilt bouwen en dus een zoldervloer nodig hebt. Underlayment is hier erg voor geschikt, want je bevestigt het gemakkelijk aan de balklaag.

Verschillende soorten underlayment

wat is underlaymentAlhoewel underlayment in de basis hetzelfde is, zijn er wel degelijk meerdere typen van dit plaatmateriaal, met elk hun eigen producteigenschappen op het gebied van kwaliteit en zichtzijden. Ook zijn er diverse diktes, van 9mm en 12mm tot 18mm en 21mm, en verschillende afmetingen, zoals 61x244cm of 122x244cm.

Specifieke combinaties van dikte en grootte bepalen waarvoor het plaatmateriaal goed voor geschikt is. Om terug te komen op de eerder genoemde zoldervloer, gebruik hier bijvoorbeeld een underlayment van 18mm dik voor. En zoals gebruikelijk, je krijgt waar je voor betaalt. Prijziger Fins Vuren underlayment is bijvoorbeeld van betere kwaliteit, en gemakkelijker te leggen en bewerken, dan goedkoper Elliottis Pine underlayment.

Hoe leg je underlayment plaatmateriaal?

Tot slot is het van belang om de basisregels te kennen met betrekking tot het leggen van underlayment. Als je de platen plaatst, zorg er dan allereerst voor dat de balklaag mooi vlak en egaal is. Doe je dit niet, dan krijg je problemen als het hout door wisselende weersomstandigheden of vocht gaat werken. Het moet allemaal goed aansluiten. Bovendien krijg je de vloer niet waterpas als de balklaag ongelijk is.

De laatste basisregel is een minsten zo belangrijke. Draag er zorg voor dat de underlaymentplaten nooit en te nimmer vast worden geplaatst tegen een muur. Zitten ze wel strak tegen de muur, zonder speling, dan heb je een groot probleem als ze gaan werken. Omdat het plaatmateriaal door bijvoorbeeld vocht geen kant op kan, gaat het bol staan. Geloof ons, dat probleem wil je niet hebben.

Weet jij al waar je de underlayment voor gaat gebruiken in jouw woning? Check hieronder hoe het plaatmateriaal er precies uitziet en heel veel succes!

wat is underlayment

wat is underlayment

Post a Comment

#Volg ons op Instagram