4 Simpele recepten voor frisse lente-gerechten

4 simpele recepten frisse lente-gerechten

4 Simpele recepten voor frisse lente-gerechten

We hebben 4 simpele recepten voor frisse lente-gerechten voor je op een rij gezet. Deze gezonde gerechten maak je snel en gemakkelijk thuis.

4 simpele recepten frisse lente-gerechten

Mocht je momenteel veel vrije tijd genieten, dan kan het leuk zijn om net iets meer aandacht te besteden aan datgene wat je eet. En lekker eten hoeft niet te betekenen dat het moeilijk is of veel tijd kost om het gerecht te maken. Wij hebben nu het zonnetje lekker schijnt een aantal mooie recepten voor lente-gerechten voor je verzameld!

Nu de restaurants gesloten zijn is de tijd toch echt aangebroken om onze innerlijke topchef te ontwikkelen. Het lentezonnetje schijnt – op dit moment – volop en dat vraagt eigenlijk om een aantal lichte en gezonde gerechten. Wij hebben een viertal recepten voor je op een rij gezet, waarmee de gemiddelde en zelfs de mindere keukenprinsen prima uit de voeten kunnen.

Lente-gerechten: 4 simpele recepten

Toegegeven, heel warm is het ondanks het heerlijke zonnetje nog niet, dus een meer winters gerecht zou het nu ook nog prima doen. Heb je een mooi stoofgerecht recept liggen, dan kun je ook zeker hiermee aan de slag. Wat ons betreft is de lentezon in deze periode van gezondheidsperikelen echter een welkome gast. En daar past het beste een fris en gezonde dish bij, die bovendien gemakkelijk is te bereiden.

4 simpele recepten frisse lente-gerechten

Caprese salade met perzik

Lunch
30 min
2 personen

De Italiaanse salata caprese met tomaat en mozzarella is een echte klassieker en behoort zeker ook tot de meer simpele recepten. Je kunt de salade als de zon schijnt echter voorzien van een exotisch tintje. Met gekarameliseerde perzik in plaats van tomaat en rucola voeg je een nieuwe dimensie toe aan deze favoriet en verras je jezelf en jouw gasten.

Ingrediënten

  • 3 perziken, in plakken gesneden
  • 2 eetlepels honing
  • 2 bollen mozzarella, in plakken gesneden
  • Eetlepel pijnboompitten
  • Volle hand rucola
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • Snuf zeezout

Bijzondere benodigdheden

  • Bakplaat met bakpapier bekleed

Bereiding

De oven verwarm je voor op 200 graden. Halveer de perziken, verwijder de pitten en snijd ze in evenredige plakjes. Bestrijk de perzikplakjes vervolgens met honing en leg ze op de bakplaat met bakpapier. De perziken laat je in ongeveer 20 minuten goudbruin worden in de oven.

De mozzarella snijd je ook in plakjes. De salade maak je op door de plakken perzik en mozzarella als dakpannen in een cirkel op een bord te plaatsen, met de rucola eromheen. Je caprese salade besprenkel je vervolgens met wat balsamico azijn, een klein beetje zeezout en pijnboompitten.

4 simpele recepten frisse lente-gerechten

Poké bowl met zalm

Lunch
35-40 min
2 personen

Oorspronkelijk afkomstig uit Hawaï, is de poké bowl snel immens populair geworden in Nederland. Gezond en veelzijdig, kun je deze bowl heerlijk als lunch gebruiken, maar eigenlijk ook wel als avondeten, mits voldoende gevuld. Hieronder vind je een van de meer klassieke poké bowl recepten.

Ingrediënten

  • 125 gram zalm, in blokjes gesneden
  • 125 gram sushi rijst
  • 1 avocado, in blokjes gesneden
  • 75 gram peen julienne
  • 100 gram zeewiersalade
  • 100 gram edamame bonen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel rijstazijn
  • Halve theelepel gemberpoeder
  • Sesamzaad
  • Chilipeper
  • Verse peterselie

Bijzondere benodigdheden

Bereiding

Je begint met het koken van de rijst en maakt deze klaar volgens de bereidingswijze. Het geheel laat je hierna goed afkoelen. Ondertussen maak je de marinade voor de zalm. De sojasaus, rijstazijn en gemberpoeder vermeng je in een schaal. Snijd vervolgens de zalm in blokjes en laat ze 10 minuten marineren in de marinade. De avocado snijd je hierna in plakjes. Pak vervolgens twee kommen en verdeel hier de rijst over. Over de rijst gaan, netjes verdeeld, de zalm, edamame, zeewiersalade, avocado en peen julienne. Besprenkel de poké bowl tot slot met sesamzaadjes, chilipeper en verse peterselie.

4 simpele recepten frisse lente-gerechten

Stamppot met gerookte kip, radijs en sla

Hoofdgerecht
20-25 min
4 personen

Natuurlijk, een zware stamppot past veel beter bij en strenge winter. Daarom is dit ook een lekker, lichte stamppot, perfect als lente-gerecht. Fris en gezond, is dit ook een van de simpele recepten voor dit voorjaar.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 gerookte kipfilet, in blokjes gesneden
  • 100 ml halfvolle melk
  • 50 g roomboter
  • 1 kropsla
  • 1 bos radijsjes
  • Bosje peterselie, fijngehakt
  • 4 eieren, hardgekookt en gehalveerd

Bijzondere benodigdheden

  • Pepermolen & zoutmolen

Bereiding

De aardappelen schil je, waarna je ze halveert en circa 20 minuten kookt in licht gezouten kokend water. Ondertussen kun je de kropsla verdelen in mooie bladeren, waarna je ze wast en droog dept met keukenrolpapier. Hierna snijd je de sla in smalle reepjes. De radijsjes was je eveneens en hak je grof. Giet de inmiddels zachte aardappelen vervolgens af en plaats ze terug op laag vuur. Om er puree van te maken voeg je melk en boter toe en stamp je totdat het een smeuïge substantie is. Met zout en peper breng je de puree vervolgens op smaak.

Terwijl de aardappelen koken en je bezig bent met de groenten, zet je ook eieren op het vuur ter kook en bak je de kip, die je al gesneden hebt, gaar in de koekenpan. De kip mag je uiteraard ook roken met een BBQ, en kun je kruiden met bijvoorbeeld kipkruiden of louter peper en zout. De kip, sla, radijsjes, peterselie en ei roer je als alles gereed is door de puree. En voilà!

4 simpele recepten frisse lente-gerechten

Tartaar van mango en avocado

Voorgerecht
25 min
2 personen

Frisser dan dit vegetarische voorgerecht wordt het niet. Exotische mango, romige avocado en zachte mozzarella. Dit voorgerecht schreeuwt erom om te worden gegeten in de zon.

Ingrediënten

  • 2 avocado’s, gesneden in blokjes
  • 1 mango, gesneden in blokjes
  • 2 bollen mozzarella, gesneden in blokjes
  • Kleine hand rucola
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 2 eetlepels limoensap (dressing)
  • 3 eetlepels olijfolie (dressing)
  • Snuf peper (dressing)
  • Snuf zout (dressing)
  • Snuf chilivlokken (dressing)

 

Bijzondere benodigdheden

  • +- 8 cm kookringen

 

Bereiding

Meng de limoensap, olijfolie, snufjes peper & zout, en chilivlokken goed totdat je een mooie dressing hebt. De mango, avocado en mozzarella snijd je in kleine blokjes. Om verkleuring van de avocado te voorkomen, kun je beetje limoen of citroensap eroverheen sprenkelen. Vervolgens leg je een kookring op een bord en plaats je daarin ongeveer de helft van de blokjes avocado en druk je dit zachtjes aan. Hier bovenop plaats je de blokjes mozzarella en mango, en druk je opnieuw voorzichtig aan. Verwijder tot slot de kookring, leg er wat rucola bovenop en besprenkel de tartaar met de dressing en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Met welke van deze simpele recepten voor lente-gerechten ga jij beginnen?

Post a Comment

#Volg ons op Instagram