TIPS: De perfecte foodpairing met bier & BBQ doe je zo

foodpairing bier bbq

TIPS: De perfecte foodpairing met bier & BBQ doe je zo

Hoe krijgen we de perfecte foodpairing met bier & BBQ? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, dus ontdek snel welke combi jij moet maken!

foodpairing bier bbq

Nog voordat de BBQ is aangevuurd hebben we meestal al een ijskoud biertje in de hand. Voor velen is dit hun standaard pilsje, maar wist je eigenlijk dat variëren wat betreft bier en vooral het combineren ervan met het eten een extra dimensie toevoegt? Dit laatste heet foodpairing en met de juiste combinatie krijg je verrassend lekkere resultaten.

Nee, foodpairing draait echt niet alleen om de combi wijn en spijs. Bier is namelijk zo veelzijdig en kan met zijn enorm variërende en specifieke eigenschappen een aanwinst zijn voor een gerecht. Maar pas op, niet alle combi’s zijn een succes. Wij geven je de nodige tips om tot mooie foodpairing met bier en BBQ te komen.

Bier & BBQ: Wie, wat, waar?

Om jouw bier & BBQ foodpairing tot een succes te maken, is het gezellig als je wat vrienden over de vloer hebt, maar wie is uiteraard aan jou. Wat voor bier je nodig hebt ligt aan wat jij van plan bent op de BBQ te gooien en welke kruiden of marinade je hiervoor in gedachte hebt. Alles valt of staat uiteraard met de combinatie van de smaken, waarover je dadelijk hieronder meer leest. Je kunt het natuurlijk ook omdraaien en jouw favoriete IPA kopen, waarna je het juiste gerecht erbij zoekt. Waar je dit haalt? Je kunt speciaalbieren ophalen bij de bierspeciaalzaak of online, maar je vindt ook genoeg moois bij de buurtsuper. De nodige supermarkten hebben vaak wekelijks een aantrekkelijke bieraanbieding, waarbij ze bovendien heel handig etiketten bij de bieren hebben geplaatst die informatie verschaffen over de smaak van de drank, bijvoorbeeld hoe bitter of zoet hij is.

Wat je moet weten

Foodpairing houdt in dat je eten combineert met een drank. Dit kan met wijn zijn of zelfs whisky, maar dus ook met ons geliefde bier. Om deze koppeling tot een succes te maken, is het belangrijk dat je minstens één van de twee nog beter tot zijn recht laat komen. Oftewel, het eten of de drank gaat nog beter smaken dankzij de combinatie.

Om de ervaring van bier met BBQ optimaal te krijgen, is het belangrijk om te begrijpen dat bier kan worden onderverdeeld in vijf kernsmaken. Dit is belangrijk om te onthouden voor bij het selecteren van het juiste bier.

  • Bitter – is vooral te danken aan de hop
  • Zoet – dankzij de gebruikte moutsoorten
  • Zout – komt voort uit het gebruikte water en heeft zelden tot geen effect op de foodpairing
  • Zuur – door het soort mout wat is gebruikt en wat de vergisting heeft gedaan met de mout
  • Umami – is als smaak minder bekend en moeilijker te omschrijven. Houdt wel lang aan en speelt vooral een rol bij bier wat langer is gerijpt, zoals donkere en zware bieren die qua smaak richting bijvoorbeeld port ontwikkelen

Als je begrijpt hoe bovenstaande vijf smaken het doen in combinatie met de smaken van het eten, dan ligt een hele fijne foodpairing-ervaring op de loer. Maar let op, want de smaak is essentieel, maar er is meer. Ook de temperatuur van het bier speelt een hele grote rol in de uiteindelijke experience. De perfecte temperatuur zul je niet terugvinden op het etiket van de fles, maar vaak wel op de website van de brouwerij. Goed om te weten, is dat als je het biertje combineert met eten, je het 2 graden warmer serveert dan wat de brouwer vermeldt als ideale temperatuur. Een te koud biertje beperkt namelijk de smaak, terwijl een exemplaar op de juiste temperatuur zorgt voor een geweldige smaakbeleving.

Bier beschikt daarnaast over koolzuur en dat verbreedt het smakenpalet. Bovendien snijdt het door vet, waardoor je het gemakkelijker combineert met vet eten dan andere dranksoorten. In principe is het zo dat hoe vetter het gerecht is, hoe meer alcohol het biertje mag bevatten.

foodpairing bier bbq

Foodpairing met bier & BBQ doe je zo

Zoals het meeste in het leven, draait een succesvolle foodpairing om het vinden van de juiste balans. In dit geval draait dit evenwicht om de smaken bitter, zoet, zuur, umami en in mindere mate zout. Bier kan over enorm veel smaken beschikken, zoals karamel, kruiden, specerijen en andere zoetheid. Aangezien deze tevens naar voren komen in veel gerechten, kun je fraai combineren.

Smaakbeleving

Natuurlijk is het mooi om een smaakexplosie op te zoeken, ofwel een foodpairing die zorgt voor het vrijkomen van nieuwe smaken. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn en zelfs thee, die contrast opzoeken bij foodpairing, kun je bier perfect aan complementaire smaken of zelfs een identieke smaak toevoegen. Het resultaat wordt vervolgens harmonieus.

Je begint dus met de basissmaak van het bier, zoals bitter, zoet, zuur of zout, waarna je de intensiteit bepaalt. Dit laatste is van belang, omdat je geen bier met een lage smaakintensiteit wilt combineren met zware gerechten. Heftig hoort bij heftig, en zacht hoort bij zacht. Het kan lonen om de intensiteit van een gerecht aan te passen op het bier, in plaats van andersom. Je dient trouwens wat betreft de basissmaken natuurlijk ook te kijken naar klassieke verbindingen. Zoet en bitter werkt goed, maar bitter en zuur kun je beter vermijden.

Begin in ieder geval met combinaties waarbij bier en eten complementair aan elkaar zijn, en zorg ervoor dat in ieder geval één van de twee beter wordt. Dit kun je simpel houden door te kijken naar wat er in het bier zit en dit aan te vullen. Bevat een bier bijvoorbeeld bepaalde kruiden, specerijen of vruchten, dan zorg je ervoor dat dit terugkomt in de drank.

Mooie bijkomstigheid is dat als het bier warmer wordt, er steeds meer kan gebeuren qua smaakbeleving. Als je een hap eten neemt en vervolgens een slok neemt van het van temperatuur veranderende bier, en dit geeft een smaakexplosie in je mond, dan doe je het goed. Serveer het bier simpelweg niet te koud, want de functie is in dit geval niet het zijn van een frisse dorstlesser. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe warmer het biertje mag zijn zelfs!

Tip: Bier met gebrande mout past over het algemeen erg goed bij de BBQ. En hoe intenser de barbecuesmaak is, hoe meer hop (bitter) het bier mag hebben. Zijn de gerechten vooral zout, kies dan bijvoorbeeld voor bier met licht gebrande mout. Heb je echter kruidig en pittig eten op de grill, kies dan weer voor de nodige hop. De bitterheid en pittigheid van de kruiden versterken elkaar mooi.

Diverse biersoorten voor foodpairing op een rij

Om jullie nog een laatste hand te helpen, hebben we een aantal biersoorten op een rij gezet, aangevuld met handige info. Check deze even voordat je bier aanschaft en de BBQ aansteekt. Uiteraard is deze info ook handig voor foodpairing zonder BBQ.

Pils

Het gewone pilsje drinken we graag ijskoud bij de BBQ. En alhoewel hij niet direct het meest perfect is om te combineren met het gegrilde eten zelf, is hij wel top om mee te beginnen. Hij is zelfs uitstekend als tussendoortje en fungeert met een hoog koolzuurgehalte zelfs perfect als spoelmiddel. Even die smaakpapillen kalmeren en boel reinigen.

IPA

Populairder dan ooit, is de IPA vaak voorzien van een behoorlijk alcoholgehalte en veel hop. Je combineert ‘m dan ook fijn bij pittig en kruidig eten. Wat dacht je van sweet & spicy spareribs met een bitter IPA’tje?

Blond Bier & Witbier

Allebei lichter van smaak en heerlijk als de zon schijnt. Alleen om die reden al perfect voor bij de BBQ. Probeer ze als het kan wel te combineren met gerechten licht van smaak, zoals gegrilde vis met groenten of een frisse salade met gegrilde kipfilet.

Fruitig

Complementair zijn aan elkaar is belangrijk, dus combineer de fruitige biersoorten met bijvoorbeeld een fruitig dessert of een mooi Aziatisch wokgerecht waar ananas en mango in zitten.

Donker

Zwaarder van smaak en daarom perfect bij winterse gerechten of wild. Donker bier serveer je niet te koud en sluit je met diens bitterheid heel fijn aan bij kruidig eten. Hoe klinkt een mooi hertenbiefstuk met een donker biertje?

Dubbel

Alhoewel dubbel bier ook om kruiden en een mooi stuk vlees vraagt, moet je wel opletten welke kruiden je toevoegt. Vermijd kruiden als paprikapoeder, komijn of andere zaken die bijvoorbeeld aan bod komen bij een dry-rub, en ga voor bijvoorbeeld knoflook, tijm en rozemarijn.

Tripel

De tripel is wat heftiger en sluit daarom vooral in de koude maanden mooi aan bij traditionele stoofgerechten. En vergeet niet, je kunt een mooie tripel gerust toevoegen aan het stoofsel, waardoor je de ultieme combi krijgt van bier & BBQ!

Stout

Dit gebrande bier sluit tot slot ook heel prettig aan bij gebarbecued vlees. Proef van te voren wel goed of de combi werkt, want ook stout komt met verschillende smaken en niet alle foodpairing zal hiermee geslaagd zijn.

Heb jij al een idee met welke biersoort je aan de slag wilt?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram