GIDS: Hier moet je op letten als je een nieuwe printer koopt

nieuwe printer kopen tips inkt

GIDS: Hier moet je op letten als je een nieuwe printer koopt

Een nieuwe printer kopen en tips nodig? Wij hebben een aantal belangrijke punten voor het kopen van een printer op een rij gezet.

nieuwe printer kopen tips inkt

Veel mensen vinden het prettig om hun festivaltickets of reservering van de hotelkamer toch even te printen voordat ze de deur uitgaan. Alleen al om die reden is het handig om thuis een printer te hebben. Maar mocht je die niet hebben of simpelweg een nieuw exemplaar willen, waar moet je dan goed op letten?

Natuurlijk, op veel plekken kun je tegenwoordig documentatie scannen via de smartphone. Of je nu gaat vliegen of naar een concert gaat, je tickets laad je in en toon je op het scherm. Toch vinden velen het fijn om belangrijk papierwerk ook daadwerkelijk op papier te hebben. Bovendien zijn er tal van andere zaken die je geprint dient te hebben, of het nu voor werk, school of eigen gebruik is.

Waar moet je nu echter op letten bij een nieuwe printer kopen? Check onderstaande punten maar eens.

1. Laserprinter of inkjetprinter kopen

Dit is de eerste vraag die je jezelf dient te stellen. Laserprinters kunnen snel printen en zijn ideaal voor documenten. In tegenstelling tot een inkjetprinter werkt deze printer niet met vloeibare inkt, maar met poeder. Dit is met name handig op het moment dat het apparaat een tijdje niet is gebruikt, aangezien een inkjetprinter in dat geval opstartproblemen kan kennen.

Een laserprinter kopen is in principe wel prijziger dan een inkjetprinter, maar op lange termijn zal het voordeliger zijn bij regelmatig gebruik. Daar waar de laserprinter voorheen met name geschikt was voor zwart-wit-printen, daar is de printkwaliteit anno nu een stuk beter en is documenten in kleur printen met een laserprinter ook prima.

De inkjetprinter is iets trager, maar wel weer flexibeler. Naast documenten print je hiermee ook foto’s in zeer behoorlijke kwaliteit. Let wel dat je dit type printer maandelijks gebruikt, zodat de printkop niet verstopt raakt door de vloeibare inkt.

2. Kleur of zwart-wit

Print je louter documenten in zwart-wit, dan is een kleurenprinter misschien wel overbodig. Wil je foto’s of andere afbeeldingen in kleur hebben, dan is de keuze snel gemaakt. Let wel op dat sommige kleurenprinters de beperking hebben dat ze niet kunnen printen als een inktpatroon leeg is. Zodra de kleurencartridge leeg is, dan kun je dus ook niet meer printen met alleen zwart-wit. Een vervelende eigenschap die sommige printers hebben, onafhankelijk van of ze nu een HP 301 cartridge draaien of een ander merk inkt. Check dit dus vooraf goed.

3. Netwerkprinter

Talloze printers sluit je via een USB-kabel aan je computer. Er zijn echter ook moderne printers die je op de WiFi aansluit, zodat je draadloos kunt printen vanaf elke computer op ditzelfde netwerk. Erg handig als de printer in een andere ruimte staat.

4. Printen met je smartphone of USB-stick

Printen zonder dat je een computer of laptop nodig hebt, het kan tegenwoordig. Met printers die mobiel printen ondersteunen kun je vanaf je mobiele telefoon, USB-stick of zelfs fotocamera printen. Kost vaak iets meer, maar is bijzonder handig.

5. All-in-one printer

Niet alleen printen, maar ook scannen en kopiëren. Alhoewel deze alleskunner bij de meesten wel bekend zal zijn, is het interessant om te weten dat dit soort printers niet veel duurder is dan een reguliere printer. Deze extra opties zijn het wat ons betreft waard om een tientje of wat meer uit te geven.

6. Dubbelzijdig printen

Vergis je niet, dubbelzijdig printen is niet vanzelfsprekend voor elke printer. Wil je op zowel de voorzijde als de achterzijde van een A4’tje kunnen printen, dan moet de printer dit wel aanbieden. Je bespaart met dubbelzijdig printen een hoop papier, dus het is de moeite waard.

7. Formaat papier

Het A4-formaat is natuurlijk het meest gangbaar, maar er zijn printers die andere formaten papier kunnen drukken. Of je nu een A3’tje of fotoformaat wilt printen, het is mogelijk. Moet je alleen wel goed checken of de nieuwe printer die jij op het oog hebt dit kan. Houd ook rekening met het materiaal dat wordt gebruikt voor het papier en de inkt, die je bijvoorbeeld bij PrintAbout kunt kopen, die benodigd is.

8. Kosten nieuwe printer kopen

Je kunt een printer kopen zo duur maken als je zelf wil, maar weet wel dat goedkoop wat betreft elektronica vaak duurkoop is. Bekijk de aanschafprijs, maar zeker ook de kosten van de benodigde inktpatronen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram