7 tips om inspiratie voor het avondeten op te doen

tips avondeten inspiratie

7 tips om inspiratie voor het avondeten op te doen

Wat zullen we vandaag eens koken voor het avondeten? De factoren zin, tijd en inspiratie werken niet altijd mee, dus wij helpen middels een zevental tips.

tips avondeten inspiratie

Je kent het vast wel: je ploft na een lange dag op de bank en je hebt enorme trek, maar allesbehalve zin om je hoofd te breken over wat je nu weer op tafel gaat zetten. Je wilt tenslotte niet wéér hetzelfde eten. En om nu drie keer per week te laten bezorgen of uit eten te gaan bij een restaurant, is ook weer wat overdreven.

Met onze 7 tips doe je inspiratie voor het avondeten op, dus doe er je voordeel mee!

1. Gebruik de recepten-matchmaker van HelloFresh

Met de interactieve recepten-matchmaker van HelloFresh heb je binnen een paar muisklikken een lekker recept voor het avondeten te pakken. Hoe het werkt? Eerst kies je een hoofdingrediënt, bijvoorbeeld pasta, rundvlees of tofu. Vervolgens selecteer je het ‘soort gerecht’: avontuurlijk, licht, stevig, makkelijk en snel of kindvriendelijk. Tot slot kun je nog bijzonderheden als vegetarisch, glutenvrij eiwitrijk doorgeven. En voilà: twee smakelijke gerechten verschijnen op je beeldscherm. Ben je niet helemaal blij met het gerecht? Vul de recepten-matchmaker dan gewoon nog een keer in. Het is eenvoudig, helemaal gratis en je mag het zo vaak gebruiken als je maar wilt.

2. Wat heb je nog in huis?

Om een idee te krijgen in welke hoek je een recept moet zoeken, kun je simpelweg kijken wat je nog in huis hebt. Wat heb je nog in je koelkast, vriezer of voorraadkast liggen? Bedenk daar een gerecht omheen. Het zou tenslotte zonde zijn als je eten moet weggooien en het scheelt ook nog eens in portemonnee. Als je meerdere restjes hebt, kun je daar bijvoorbeeld een roerbakschotel, soep, salade of omelet maken.

3. Kijk in kooktijdschriften

Heb je geen idee in wat voor soort eten je trek hebt? Blader dan eens door een kooktijdschrift. Afbeeldingen van lekker eten kunnen zo prikkelen dat je meteen zin krijgt in het recept dat je voor je hebt. Zo heb je bijvoorbeeld Elle Eten en delicious. Magazine. Maar je kunt natuurlijk ook een gratis magazine bij de supermarkt meepakken, zoals de razend populaire Allerhande van Albert Heijn of Hallo van Jumbo. Overigens kun je deze tijdschriften altijd lezen, niet alleen op het moment dat je honger hebt.  Je kunt de interessante recepten eruit scheuren en bewaren voor het moment dat je inspiratie zoekt. Op een gegeven moment heb je een mooie collectie recepten bij elkaar verzameld en weet je de komende tijd wel wat je wilt met avondeten.

4. Blader door kookboeken

Hetzelfde geldt voor kookboeken. Kookboeken zijn een tikkeltje duurder dan tijdschriften, maar zijn wel een stuk uitgebreider. Gebruik post-it’s of boekenleggers voor de recepten die je later wilt proberen. Op zoek naar kookboeken? Kijk dan eens bij de lijst met 50 lekkere, mooie en slimme kookboeken van het afgelopen jaren die NRC samenstelde.

5. Zoek online naar inspiratie

Natuurlijk kun je je heil ook online zoeken voor inspiratie. Bijvoorbeeld op de website van Allerhande of bij Smulweb, een culinaire community met bijna 400.000 recepten. Op zulke sites kun je niet alleen eindeloos browsen naar gerechten, maar je recepten ook bewaren voor later. Heb je niet zo’n zin om te koken? Google dan op ‘makkelijke en snelle gerechten’.

6. Zet een kookshow aan

Nog verleidelijker dan een foto van een lekker gerecht is een video. Slinger de televisie, YouTube of Netlflix aan en laat je inspireren door professionele chefs of chefs in spe die de lekkerste maaltijden voorbereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Netflix’s culinaire serie The Chef Show? In deze show nodigen acteur-regisseur-scenarioschrijver Jon Favreau en celebrity-kok Roy Coi beroemdheden en chef-koks uit om te experimenteren met recepten en kooktechnieken.

7. Stel van tevoren een weekmenu samen

Om te voorkomen dat je op het allerlaatste moment zonder inspiratie zit, kun je je maaltijden steeds van tevoren plannen. Zoek naar hartelust goede recepten via een van de eerder genoemde bronnen en stel zo een weekmenu aan avondeten samen. Zoek daar steeds een vast moment in de week voor uit. Je hoeft dan maar één keer na te denken over wat je gaat eten en je doet veel slimmer (en minder vaak!) boodschappen. Bewaar altijd je weekmenu’s, zodat je deze er weer bij kunt pakken als je inspiratie nodig hebt.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram