GIDS: Welke COAX-kabel moet je in huis halen voor je tv?

welke coax kabel

GIDS: Welke COAX-kabel moet je in huis halen voor je tv?

Welke COAX-kabel is geschikt voor tv? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om de juiste COAX-kabel in huis te halen.

welke coax kabel

Als je een COAX-kabel zoekt, dan heb je misschien wel een nieuwe televisie gekocht. Het aansluiten van je tv is in principe geen gecompliceerde zaak, maar het is wel van belang om te checken welke aansluiting vereist is. Welke COAX-kabel jij moet kopen lees je hieronder.

COAX-kabel verbinden met CAI-aansluiting

Het is allereerst belangrijk om te weten wat een CAI-aansluiting is. De afkorting staat voor Centrale Antenne Inrichting. Dit is een antenne-aansluiting met een tweetal aansluitingen, bedoeld voor televisie en radio. Hier moet je de COAX-kabel op aansluiten.

Wat is een COAX-kabel?

De COAX-kabel komt in allerlei soorten en maten, van kort tot lang en van dik tot dun, maar is in ieder geval een tweepolige kabel die beeld en geluid transporteert. De uitvoering van de kabel is echter niet alleen esthetisch. Zo heeft een dunne COAX-kabel minder afscherming en een hogere demping, waardoor storende signalen heftiger zijn en het signaal ver korte afstand sneller verzwakt. Dikke kabels beschikken over een betere kwaliteit afscherming, waardoor de demping van het signaal minder zal zijn. Dit maakt deze COAX-kabel geschikter voor grotere afstanden. Let op, hele dikke kabels zijn minder geschikt voor thuis.

Welke COAX-kabel moet ik kopen?

Uiteraard dien je een goede kabel te kiezen, en hiervoor dien je op een aantal zaken te letten.

Om te beginnen moet je kijken naar hoeveel Mhz de kabel aankan. Is de COAX specifiek bedoel voor televisie, dan zul je een exemplaar moeten nemen dat geschikt is voor minsten 900 Mhz. Bij minder kun je oneffenheden in de vorm van blokjes op je tv-scherm verwachten.

welke coax-kabel

Bij het beantwoorden van de vraag welke COAX-kabel je moet kiezen, zijn ook de volgende vier zaken van belang:

  1. Hoog frequentiebereik: minstens 5 Mhz en maximaal 3000 Mhz
  2. Goede afscherming
  3. Lage demping
  4. Goede transportatie van het signaal – tevens over langere afstand

TIP: Een COAX-label kan helpen bij storingen via televisie, internetverbinding en tijdens het bellen.  Dit komt normaliter door interferentie van 4G-signalen en dus oplosbaar door te opteren voor een kabel die 4G-proof is.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram