Vapen: Het verschil tussen e-liquids en dry herbs uitgelegd

vapen verschil e-liquids dry-herbs

Vapen: Het verschil tussen e-liquids en dry herbs uitgelegd

Wat is bij vapen het verschil tussen e-liquids en dry herbs, en wat betekent het voor de gezondheid? Wij leggen het kort uit.

vapen verschil e-liquids dry-herbs

Afgelopen jaar is het je vast niet ontgaan. In het nieuws kwam enkele keren naar voren dat vapen ongezond is en voor longziekten kan zorgen. In Amerika zouden er zelfs sterfgevallen zijn. En alhoewel de exacte oorzaak niet bekend is, adviseerde men wel om vaping te vermijden. Wat echter niet wordt vermeld, is een heel belangrijke nuance.

En deze nuance is dat mensen die ziek zijn geworden, beroerd werden van vapers met zogeheten e-liquids – alternatief voor sigaretten roken. Het vapen van dry herbs, bijvoorbeeld alternatief voor wiet roken, is in geen enkel geval aan de orde geweest. Voordat je denk aan stoppen met vapen in verband met de gezondheidsrisico’s, is het belangrijk om de verschillen tussen e-liquids en dry herbs te kennen.

E-liquids versus dry herbs

Een groot deel van de e-liquids is niet onderzocht, laat staan gekeurd. Het risico op vervuilde producten en daarop volgende ziekte is daarom al een stuk groter bij het vapen ervan. Daarbij is het lastig om te achterhalen welke ingrediënten er in een e-liquid zitten, tenzij je over een laboratorium beschikt. Wat dat betreft zijn dry herbs veel transparanter en kennen ze niet dezelfde schadelijkheid op lange termijn, in tegenstelling tot e-liquids.

Voor de productie van dry herbs geldt namelijk een hogere standaard, zoals in het geval van wietteelt. Bovendien kun je ze veel gemakkelijker identificeren en weet je wat je consumeert. Online wiet kopen is safe, maar dry herbs idem.

Praktijk: Dry herbs of e-liquids vapen

Alhoewel beiden onder het kopje ‘vapen’ vallen, blijken ze in de praktijk wel degelijk anders te zijn. E-liquids vapen doe je namelijk met een speciaal daarvoor bestemde vaporizer. Deze vaporizers verhitten de vloeistof, waarna damp ontstaat. Bij het vapen van e-liquids vindt geen verbranding plaats, in tegenstelling tot het roken van bijvoorbeeld een sigaret. Het voordeel bij vaping is natuurlijk dat er geen teer of carbon monoxide ontstaat. Echter blijkt dit bij lange na niet voldoende om het als een gezond alternatief te beschouwen.

Het vapen van dry herbs draait om onbewerkte bloemen van de cannabisplant. Meestal worden de knoppen ervan gemalen voor gebruik, zodat ze beter kunnen worden gevaped. Ook voor dit type product is er een speciale vaporizer, die kruiden verdampt en dus eveneens geen sprake van verbranding is. Aangezien de e-liquids voornamelijk ongezond zijn en niet per sé het vapen op zichzelf, is het jammer dat in het nieuws de nuance ontbreekt. Dry herbs roken lijkt namelijk prima te kunnen en er is nog geen ziektegeval van voorbij gekomen.

Er is dus degelijk een groot verschil tussen het consumeren van e-liquids met een vaporizer of juist de dry herbs, ondanks dat beiden onder ‘vapen’ vallen.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram