Boot kopen: Welke verschillende soorten zijn er eigenlijk allemaal?

boot kopen soorten boten

Boot kopen: Welke verschillende soorten zijn er eigenlijk allemaal?

Wil jij een boot kopen? Check vooraf even goed welke verschillende soorten boten er eigenlijk allemaal zijn en bepaal jouw favoriet.

boot kopen soorten boten

De gemiddelde Nederlander bevindt zich graag op het water. Jaarlijks worden dan ook veel boten verhuurd en verkocht, waarbij consumenten de keuze hebben uit een aantal populaire bootsoorten. Het aanbod van boten op zichzelf is enorm, dus mocht je op zoek zijn naar een eigen vaartuig voor komende zomer, dan kan het geen kwaad de bekendste soorten boten te kennen.

Mocht je van plan zijn een boot aan te schaffen, dan is het momenteel een ideale periode. Nu zullen nieuwe boten niet erg in prijs fluctueren, maar tweedehands boten zijn gedurende deze periode van het jaar vaak een stukje goedkoper dan in het hoogseizoen zelf. De vraag is nu immers lager dan wanneer het lekker weer is. In dat opzicht is het handig om de diverse bootsoorten voor jezelf op een rij te hebben. Ook als je alleen maar komend voorjaar een bootje wilt huren.

Diverse soorten boten

In principe kun je boten in drie categorieën indelen. De boot die we in de vrije tijd gebruiken, ofwel een plezierjacht; boten die men gebruikt voor sportieve activiteiten, zoals een zeilboot; boten voor transport en werkzaamheden, ofwel baggerboten. Wij kijken vooral naar boten die men in de vrije tijd graag gebruikt.

Binnen de categorie recreatie zijn met name de motorboot, zeilboot en sloep enorm populair. Wil je rustig varen op het water met vrienden terwijl je geniet van een hapje en een drankje, dan is de sloep de ideale optie. Ga je liever het open water op en mag er een beetje snelheid worden gemaakt, dan kom je al snel uit bij de consoleboot, een motorboot. De zeilboot valt zowel onder vrije tijd als sportief, maar is heerlijk voor hen die weten wat ze met de zeilen aanmoeten. Met een rubberen motorboot maak je tot slot veel snelheid en kun je aan de adrenalinekick werken.

Sloepen

De sloep kent vele varianten en is misschien wel de populairste Hollandse boot om ’s zomers te huren en te varen. Ze komen in verschillende grootten, zijn vaak mooi rond afgewerkt en beschikken over een stootrand van geweven touw. Tegenwoordig heb je de sloep ook met een pittigere motor en zijn snelheden tot 30 km/u geen uitzondering. De kapitein van een sloep heeft het over het algemeen relaxt.

boot kopen soorten boten

Consoleboten

Op zoek naar een compact formaat boot die lekker wendbaar is en over een mooie hoeveelheid power beschikt? De consoleboot kan weleens ideaal voor jouw zijn. Ook wel visboot genoemd, is dit een open boot zonder kajuit en daarom ook ideaal om mee te gaan vissen op (open) water. Bescherming tegen wind en zon kan eventueel met behulp van een gemakkelijk te bevestigen dakzeil. Relatief goedkoop in aanschaf en gebruiksvriendelijk.

Jachten

Dit type boot is iets kostbaarder in zowel aanschaf als onderhoud, dus informeer jezelf goed voordat je een dergelijke aankoop doet. Ze zijn er ook in talloze soorten en maten, met elk haar eigen kenmerken en pluspunten. Met een jacht kun je avontuurlijkere vaarroutes afleggen, gemakkelijk overnachten aan dek en kun je eventueel zelfs de grens over. Let wel op geldige reisdocumentatie voor alle passagiers als je hiertoe besluit. Tevens dient de kapitein over de juiste vaarbewijzen te beschikken. Is een jacht kopen te duur? Huur eens met vrienden een jacht met kapitein.

Sportboten

Ben je meer op zoek naar avontuur en snelheid, dan is de sportboot voor jou. Met dit soort boten is de vaarbeleving een stuk ruiger en kun je de grenzen opzoeken. Komt vaak met een open kajuit die (gedeeltelijk) is af te sluiten met een dakzeil. Probeer eens op de Maas of de Rijn de maximale snelheid te behalen!

Zeilboten

De nestor onder de vele soorten boten is de zeilboot. Met behulp van de kracht van de wind wordt deze boot vooruit geduwd. En alhoewel deze boten vroeger mede werden gebruikt om de onbekende wereld te ontdekken, daar fungeren ze anno nu vooral als plezierjachten. Essentieel voor dit type boot zijn natuurlijk de romp en de zeilen. Ook vind je onder de romp een boeg, gelegen aan de voorzijde van het schip. De ene zeilboot is de andere niet, dus bepaal vooraf goed hoe autonoom je wilt varen, of juist hoeveel input van de kapitein en zijn bemanning vereist zijn. En vergeet niet, de wind is gratis, dus geen brandstofkosten. Al kun je jouw zeilboot wel kopen met motor, natuurlijk.

Welk van deze soorten boten spreekt jou het meest aan?

Post a Comment

#Volg ons op Instagram