WINTERSPORT: Zo plaats je dakdragers op je auto

hoe dakdragers monteren wintersport

WINTERSPORT: Zo plaats je dakdragers op je auto

Hoe plaats je dakdragers op je auto? Met de wintersportvakantie op komst is dit een legitieme vraag en wij beantwoorden hem.

hoe dakdragers monteren wintersport

Heb jij een mooie wintersportvakantie op de planning staan, dan is de kans groot dat je met de auto richting de bergen vertrekt. Om alle bagage mee te kunnen nemen is een dakkoffer geen overbodige luxe. Hoe plaats je echter eerst de vereiste dakdragers op jouw auto?

Hoe je een dakdrager monteert is helemaal geen gek vraagstuk. Voor een vakantie naar de sneeuw heb je nu eenmaal een hoop nodig, dus alleen de kofferbak biedt niet voldoende ruimte voor alle kleding die mee moet, laat staan de ski’s of je snowboard. Logisch dus dat er extra ruimte op het dak moet worden gecreëerd.

Deze aanvullende bagageruimte is voor velen een must, en zodoende komt de dakkoffer in beeld. Voordat je deze echter op de auto plaatst, dien je dakdragers te monteren. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Dakdragers monteren doe je zo

Er is een viertal stappen waar je in het beginsel rekening mee dient te houden bij het plaatsen van dakdragers.

  • Allereerst dien je de juiste afmetingen te checken, waarna je de geschikte type dakdragers bepaalt.
  • Vervolgens zet je de dragervoeten in elkaar en verbind je deze met de dragerstangen.
  • De dragerstangen en dragervoeten plaats je hierna op de dakrails of in de deuropening, en je meet hoe ver de dragers uit elkaar dienen te staan.
  • Tot slot draai je de dragervoet volgens instructies vast.

Afmetingen van dakdragers zijn essentieel

Een winterse vakantie met een dakkoffer – skibox – betekent automatisch dat je dakdragers moet hebben. Je bevestigt de koffer namelijk per definitie op de dakdragers. Bekijk vooraf altijd wat de juiste afmetingen zijn, zodat de skikoffer daadwerkelijk op de dakdragers past. Het beveiligingssysteem dient groot genoeg te zijn voor de koffer en vice versa. Bij bepaalde dakkoffers mogen de dragers bijvoorbeeld niet breder zijn dan 56 mm en niet hoger dan 35 mm. Check deze specificaties van je dakkoffer altijd goed.

Welke onderdelen heeft de dakdrager?

Door dit te checken ontdek je naast de juiste afmetingen ook het vereiste montagesysteem. In principe bestaat de dakdrager uit een tweetal zaken, te weten de draagstangen en de draagvoetenset. Aangezien er echter verschillende soorten auto’s zijn, van een auto met glad dak en montage punten tot voertuigen met een gesloten dakrailing of een T-profiel, zijn er ook diverse merken dakdragers. Voor elke auto heb je mogelijkerwijs dus een ander merk dakdrager nodig.

Dakrailing is géén dakdrager

De dakdrager en de dakrailing zijn twee verschillende zaken en niet dezelfde. De railing loopt namelijk van de voorzijde van de auto tot de achterzijde, terwijl dakdrager in de breedte van de auto op het dak worden bevestigd. Heeft jouw auto geen dakrailing? Monteer de dakdragers dan in de deuropening van de auto of op het eventueel aangegeven montagepunt op het dak.

Dakdragers plaatsen met de gebruiksaanwijzing

Zoals gezegd, elke auto is een geval apart. Het antwoord op de vraag ‘hoe je dakdragers plaatst’ is daarom een hele simpele: gebruik de gebruiksaanwijzing. Dakdragers worden over het algemeen standaard met uitgebreide gebruiksaanwijzing geleverd, waardoor het plaatsen met een klein beetje technische kennis uitstekend zelf te doen is. Gemiddeld zul je er hooguit een uurtje aan kwijt zijn.

Heb je geen montagegaten of railing – en heb je dus een auto met glad dak – dan wordt de dakdrager meestal gemonteerd met een voet op het dak en een beugel naar de deur. Heb je wel een auto met dakrails of dakrailing, dan is het monteren iets gemakkelijker. Begin met de dragervoeten in elkaar te zetten en verbind deze met de dragerstangen. Plaats vervolgens de dragerstangen en dragervoeten op de dakrails en meet hoeveel centimeter de dragers uit elkaar dienen te staan. Let op, dit is niet in de lengte van de auto, maar van links naar rechts. Draai tot slot de dragervoet vast conform de instructies.

Skikoffers plaatsen op de dakdragers

Als de dakdragers zijn gemonteerd, dan kan de skibox op de dragers worden geplaatst. Kies bij het inpakken van de skikoffer vooral voor lichte bagage. De zwaardere spullen leg je in de auto, zodat het zwaartepunt laag blijft en de bolide betrouwbaar blijft sturen.

Fijne vakantie!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram