De 3 grote voordelen van kickboksen op een rij

kickboksen 3 voordelen

De 3 grote voordelen van kickboksen op een rij

Wil je gaan kickboksen? Er zijn drie grote voordelen waarom deze sport erg aantrekkelijk is en wij hebben ze voor je op een rij gezet.

kickboksen 3 voordelen

Nee, kickboksen is echt niet alleen voor grote heren als Rico Verhoeven. Sterker nog, de sport is juist perfect geschikt voor alle soorten en maten. Deze full-body workout bouwt namelijk flexibiliteit op en versterkt de neuromusculaire kracht in je lichaam. Iets wat voor iedereen bruikbaar is. Daarnaast is het ook een fraaie manier om gewicht te verliezen. Lees je even mee?

De gym kan op een gegeven moment saai worden en als je alleen gaat trainen, dan ontbreekt het weleens aan voldoende motivatie om echt het maximale uit jezelf te halen. Jammer, want sporten is juist een manier om fysiek en mentaal te groeien, en even weg te stappen uit de dagelijkse sleur. Wat misschien wel de perfecte manier voor jou is om aan je periodieke workout te komen, is kickboksen.

Kickboksen als workout

Geen zorgen, je hoeft niet de ring in voor een 1-op-1-gevecht. Maar de voorbereiding die zo’n gevecht zou vereisen is wel een manier om jezelf op te trainen tot nieuwe hoogten. Je algehele fitheid, uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit profiteren allen van kickbokstraining. Een studie gepubliceerd door Muscles, Ligaments and Tendons Journal, geeft zelfs aan dat de sport uitermate gunstig is voor het verbeteren van fysieke fitheid. De spierkracht van het bovenlichaam, aerobe kracht, anaerobe conditie, flexibiliteit, snelheid en wendbaarheid worden merkbaar verhoogd. Het is daarnaast tevens een boost voor je zelfvertrouwen én een geweldige vorm van zelfverdediging.

Kracht & Flexibiliteit

De nadruk bij kickboksen ligt op krachtige bewegingen. In feite draait het om korte en intense uitingen, aanvallen, van repetitieve bewegingen, zoals slaan en stoten. Kickboksen helpt je wendbaar te maken en krachtig te worden, terwijl je tegelijkertijd je lichaamsbalans verbetert. Mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen profiteren van de sport. Het is niet voor niks dat bijvoorbeeld Wesley Sneijder ooit ging trainen met een professioneel kickbokser om zichzelf klaar te stomen voor een eindtoernooi.

Coördinatie & balans

De continue bewegingen, zoals het correct, technisch en gecontroleerd trappen en stoten, zorgen er niet alleen voor dat je aan kracht en uithoudingsvermogen wint, maar ook aan coördinatie en balans. Dit alles draagt bij aan je flexibiliteit, en dit kan helpen bij het voorkomen van blessures. Wees echter vooraf wel voorzichtig als je al gezondheidsproblemen hebt, zoals rugpijn of andere klachten.

Kickboksers hebben bij blessureleed vooral last hebben van rug-, knie-, heup- en schouderstammen. Train onder begeleiding van een erkend trainer op het moment dat je bijvoorbeeld een slechte knie hebt. Volg je eigen tempo en probeert het maximale uit jezelf te halen en niet het schier onmogelijke.

Afvallen

Wil je overbodige kilo’s kwijtraken, dan is een kickbokstraining het overwegen waard. De combinaties van stoten en trappen bij kickboksen helpen je meer dan acht calorieën per minuut te verbranden. En dan werk je ook nog eens aan je zelfverdediging!

Belangrijk

  • Leer eerst rustig technisch correct te stoten en trappen. Overstrekking en vergrendeling van gewrichten liggen op de loer.
  • Doe een goede warming-up. Rekken en strekken kan blessures voorkomen.
  • Draag de juiste kleding. Goede kleding biedt vrijheid voor beweging, slechte kleding beperkt. Check betrouwbare webshops, zoals Fightshop.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram