KLUSSEN: Dit moet je weten als je spouwmuurisolatie overweegt

Spouwmuurisolatie spouwmuur isoleren tips

KLUSSEN: Dit moet je weten als je spouwmuurisolatie overweegt

Spouwmuur isoleren? Wij hebben een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet voor als je spouwmuurisolatie overweegt.

Spouwmuurisolatie spouwmuur isoleren tips

Met de winter op komst is het belangrijk om te weten dat de isolatie van veel huizen een stuk beter kan. Voor hen die dit nog niet hebben gedaan, kijk eens naar de spouwmuur. Is die van jou al geïsoleerd? Zo nee, dan is het tijd om te klussen. Door subsidies en stijgende energieprijzen is het een slimme investering die je binnen enkele jaren tijd kan terugverdienen.

De spouwmuur van een woning bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. In ruimte hiertussen, de spouw, kan zich een hoop kou verzamelen, waardoor de verwarming extra hard moet werken. Dit gebeurt ongemerkt, al zal de energierekening je misschien wel in negatieve zin opvallen. Het is dan ook belangrijk om de spouwmuur te isoleren. Met name woningen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd, hebben spouwmuren die niet van isolatiemateriaal zijn voorzien. Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwen tegenwoordig standaard geïsoleerd.

Mocht jouw spouwmuur isolatie nodig hebben*, dan hoef je dit uiteraard niet zelf te doen, maar kun je een professional inschakelen. Dit zal sowieso verstandig zijn, mocht je niet al te handig zijn. Het is echter vooraf wel belangrijk om te weten wat dit thuisproject inhoudt, dus we lichten een en ander toe met onderstaande info spouwmuurisolatie.

* Om te kijken of de spouwmuren van jouw woning geschikt zijn voor spouwmuurisolatie voert men een endoscopisch onderzoek uit. Hierbij wordt via een gat in de muur met een camera gecontroleerd of de muur in goede staat is en of de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te worden.

Voordelen spouwmuur isoleren

De spouwmuur met professioneel isolatiemateriaal vullen – zoals polystreen isolatieparels of Polyurethaanschuim – levert een hoop voordelen op. Zo komt koude lucht van buitenaf na de isolatie een stuk moeilijker binnen, waardoor je snel zult merken dat de verwarming lager kan worden gezet. De woning voelt langer warm aan en jouw energierekening gaat omlaag.

Als de spouwmuurisolatie heeft plaatsgevonden, dan bespaar je gemiddeld 30% aan stookkosten ten opzichte van niet geïsoleerde spouwmuur. De kosten spouwmuur isoleren zijn dus in feite een hele logische investering. Bovendien levert spouwmuurisolatie een waardevermeerdering van de woning op, dankzij de energielabels die aan bod komen. Het neemt over het algemeen ongeveer 3 jaar in beslag voordat je de investering in de isolatie hebt terugverdiend.

Gemiddeld genomen ligt de prijs voor het na-isoleren van een spouwmuur tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. Het totaalaantal vierkante meters dat moet geïsoleerd worden en de moeilijkheidsgraad van het werk beïnvloeden eveneens prijs. Eventuele bijkomende kosten voor herstellingswerken die aan de isolatiewerken voorafgaan – de muur moet in goede staat zijn om geïsoleerd te worden – kunnen ook aan bod komen.

Ligging woning van belang

Het professionele isolatiemateriaal dat zal worden gebruikt om de spouwmuur op te vullen is natuurlijk essentieel. De ligging van jouw woning is dit echter ook. Zit je in een rijtjeshuis, dan vang je natuurlijk veel minder wind dan een villa of een twee-onder-een-kapwoning. Heb bijvoorbeeld je de wind regelmatig direct op de woning, dan is het raadzaam om dicht isolatiemateriaal te gebruiken. Daarbij is niet alleen warmte een reden voor isolatie, maar ook het verminderen van geluidsoverlast van buiten. Overleg dit goed met de eventuele professional die je inhuurt.

Succes!

 

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram