Met deze Big Green Egg-recepten kom jij de winter wel door

Big Green Egg-recepten

Met deze Big Green Egg-recepten kom jij de winter wel door

Met deze Big Green Egg-recepten kom jij de winter wel door. Ga je tijdens de winterse bbq voor vlees, vis of vegetarisch?

Big Green Egg-recepten

Nee, de barbecue is echt niet alleen bedoeld voor de zomer. En als je één van de eigenaren van een Big Green Egg bent, dan weet je dat eten bereiden met deze geniale bbq het hele jaar door zelfs eigenlijk een must is. Om jullie alvast een klein beetje te inspireren hebben we een aantal overheerlijke Big Green Egg-recepten op een rij gezet. Met voor ieder wat wils natuurlijk.

De recepten hieronder zijn perfect voor als het wat kouder is, zijn qua moeilijkheidsgraad gemakkelijk en zijn bovendien binnen een uurtje klaar. Ook de amateur-chef kan dus met een gerust hart aan de slag met deze recepten voor de Big Green Egg. Kwestie van de producten in huis halen, een wijntje of biertje opentrekken en ontspannen grillen. Lees je mee?

3 overheerlijke Big Green Egg-recepten

Vlees: Ribeye steak met gebakken aard­appelen met spek en ui

We beginnen met een gerecht voor de stevige eter. De vleeseter welteverstaan. De carnivoren onder ons zullen blij worden van dit gerecht, want het grillen van deze sappige ribeye steak op de Big Green Egg is heel eenvoudig. Het kost je minimale inspanning en bezorgt je maximaal resultaat. Als je wilt kun je de trouwens ribeye marineren, maar in dit recept houden we de smaak lekker puur. En de aardappels voor erbij? Die bak je natuurlijk ook op de Big Green Egg!

Tijd: 50 minuten
Personen: 4

Ingrediënten

Ribeye

  • 2 ribeyes van 400 g

Aardappelen

  • 2 witte uien
  • 1 rode ui
  • 2 bollen solo knoflook (Chinese knoflook)
  • 400 g spekblokjes
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 8 takjes tijm

Voorbereiding (15 min)

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm – met de Cast Iron Grid en daarop de Cast Iron Skillet – Small – tot 180 °C.
  2. Pel intussen voor de gebakken aardappelen de uien en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen en hak de bolletjes knoflook fijn. Was de aardappelen, halveer ze en snijd de aardappelhelften in plakken van ongeveer 5 millimeter dik.

Bereiding (35 min)

  1. Voeg de spekblokjes aan de skillet toe en bak ze enkele minuten. Schep de aardappelplakjes erdoor en bak deze ca. 10 minuten mee. Schep ze af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
  2. Voeg de halve uiringen, de knoflook en de takjes tijm aan de skillet toe en schep om. Breng de temperatuur van de EGG naar 220 °C; dit duurt ongeveer 5 minuten.
  3. Leg de rib eyes naast de skillet op het rooster; om deze te kunnen grillen terwijl de aardappels bakken gebruiken we de Cast Iron Skillet – Small op een Large. Sluit de deksel van de EGG en gril de ribeyes ca. 2 minuten. Draai ze een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten voor een mooie grillruit. Blijf de aardappels af en toe omscheppen.
  4. Keer de ribeyes om, gril ook deze kant ca. 2 minuten, draai ze weer een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten. De ribeyes hebben dan een kerntemperatuur van ongeveer 51-53 °C (medium-rare). Je kunt de kerntemperatuur meten met de Instant Read Digital Thermometer.
  5. Haal de ribeyes uit de EGG en laat ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. De aardappelen kun je intussen nog even laten bakken.
  6. Snijd de ribeyes in mooie plakjes en haal de skillet met de gebakken aardappelen uit de Big Green Egg. Bestrooi de ribeyes en de gebakken aardappelen met peper en zeezout naar smaak.

TIP

  • Serveer om de maaltijd compleet te maken bij de ribeye steak met gebakken aardappels bijvoorbeeld lekkere gegrilde groenten.

Eet smakelijk!

Vis: Gegrilde tonijnsteak op Siciliaanse wijze

Ook een visgerecht kan geschikt zijn voor de man met trek en daarom is dit zeker weten een van de fraaiere Big Green Egg-recepten voor mannen. Ben je in de mood voor een lekkere, stevige tonijnsteak? Dan kun je de tonijn bakken of grillen op je Big Green Egg. In dit recept wordt de steak gegrild en met een salsa van de EGG geserveerd. Een snelle bereiding op je kamado van een heerlijk Siciliaans gerecht.

Tijd: 40 minuten
Personen: 4

Ingrediënten

Tonijnsteak

  • 4 tonijnsteaks van 2 cm dik
  • 2 el olijfolie
  • fleur de sel

Salsa

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten
  • 20 groene olijven zonder pit
  • 1 onbespoten citroen
  • 8 takjes platte peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 4 el kappertjes
  • 4 el rozijnen

Voorbereiding (20 min)

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en de Cast Iron Grid, tot 200 °C.
  2. Pel intussen voor de salsa de knoflook en hak de teentjes fijn. Kruis de onderkant van de tomaten met een mesje in. Dompel ze 10 tot 15 seconden in kokend water en laat ze schrikken in koud water. Verwijder het velletje en snijd de tomaten in blokjes. Snijd de olijven in plakjes en rasp de citroenschil fijn; snijd de vrucht in partjes of plakjes om later bij de steak te serveren. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.

Bereiding (20 min)

  1. Plaats de deksel van de Green Dutch Oven (rond) op het gietijzeren rooster en verwarm hierin de olijfolie. Voeg de knoflook toe en fruit deze aan.
  2. Voeg de tomaatblokjes, de olijvenplakjes, de fijngeraspte citroenschil, de peterselie, de kappertjes en rozijnen aan de knoflook toe en schenk de witte wijn erbij. Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe en laat de salsa ca. 8 minuten garen; sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
  3. Haal de salsa uit de EGG. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg het rooster terug. Breng de temperatuur van de EGG naar 250 °C. Wrijf intussen de tonijnsteaks in met de olijfolie.
  4. Leg de tonijnsteaks op het rooster en gril ze ca. 30 seconden. Draai de steaks een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 30 seconden. Keer de steaks en gril nogmaals 2 x 30 seconden. De buitenkant van de steak is dan mooi gegrild en de binnenkant heerlijk rosé.
  5. Bestrooi de steaks met zwarte peper en fleur de sel en serveer met de Siciliaanse salsa van de Big Green Egg en de plakjes of partjes citroen.

Buon appetito!

Vegetarisch: Provençaalse groentespiesjes met romige chilidip

Vermijd jij tegenwoordig vlees en vis, dan kom je in ieder geval uit bij groente. En groente op de bbq zijn hot! Door de kenmerkende grillsmaak worden ze extra lekker. Verras je gasten en jezelf met dit heerlijke vegetarische recept, in combinatie met bijvoorbeeld de Big Green Egg-recepten met vis of vlees hierboven, of als onderdeel van een volledig vegetarische bbq. En wees niet bang, de padrón-pepers die je aan de spies rijgt zijn niet te pittig.

Tijd: 30 minuten
Personen: 4-8

Ingrediënten

Spiesjes

  • 1 courgette
  • 1 witte ui
  • ½ gele paprika
  • ½ rode paprika
  • ½ aubergine
  • 8 padrón-pepers
  • 1 el olijfolie

Saus

  • 100 g crème fraîche
  • zoete chilisaus, naar smaak
  • korianderblaadjes, naar smaak

Voorbereiding (20 min)

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de Cast Iron Satay Grill, tot 180-200 °C.
  2. Snijd intussen de courgette in plakken van ca. 3 cm dik en verwijder het zaad. Pel de ui. Verwijder de steeltjes en de zaadlijsten van de paprika’s. Snijd deze groenten en de aubergine in stukjes van ca. 3 cm. Halveer de padrón-pepers.
  3. Rijg de groenten om en om aan 8 spiesjes.
  4. Schep voor de saus de crème fraîche in een schaaltje en schenk er zoete chilisaus naar smaak over. Hak de korianderblaadjes fijn en strooi over de saus.

Bereiding (10 min)

  1. Bestrijk de groentespiesjes en de Cast Iron Satay Grill met de olijfolie. Leg de spiesjes op de grill en gril ze ca. 5 minuten; draai ze na ongeveer 2,5 minuut om. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
  2. Haal de spiesjes uit de EGG. Bestrooi ze met peper en zout naar smaak en serveer de saus erbij.

Tip

Rijg de groenten ook eens aan een takje rozemarijn of maak een spies van citroengras voor nog meer smaak.

Bon appétit!

Welke van de Big Green Egg-recepten trekt jou het meest dit najaar?

Bron: De Big Green Egg-recepten komen van Big Green Egg Nederland

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram