De meest voorkomende smartphone ongelukken en hoe je ze voorkomt

meest voorkomende smartphone ongelukken

De meest voorkomende smartphone ongelukken en hoe je ze voorkomt

De meest voorkomende smartphone ongelukken en hoe je ze voorkomt hebben we voor je op een rij gezet. Welke komen jou bekend voor?

meest voorkomende smartphone ongelukken

Mocht je nog nooit een defecte smartphone hebben gehad, dan ben je one of the lucky few. De meesten onder ons hebben namelijk weleens noodgedwongen te maken gehad met een vervangend toestel of in ieder geval een reparatie. Wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende smartphone ongelukken?

Het is niet zo lastig om een top 5 te maken met incidenten waarbij smartphones op wat voor manier dan ook sneuvelen of beschadigd raken. Wij hebben echter een top 10 voor je, en we zijn benieuwd welke van deze onhandige situaties jou bekend zijn.

Smartphone ongelukken: meest voorkomende oorzaken van schade

1. Zon

Momenteel hoeven we ons hier weinig zorgen over te maken, maar gedurende de zomermaanden – of op zonvakantie – laten we zonder erbij na te denken onze smartphone op de buitentafel liggen. Hoeveel telefoontjes zie je bij een strandtent of op het terras niet in de zon liggen? Maar let op, onze smartphones zijn helemaal niet goed tegen zonlicht bestand. Boven de 35 graden kan het zelf gevaarlijk worden. Niet alleen verlagen hoge temperaturen de batterijduur, ook kunnen de vloeibare kristallen in het scherm beschadigen en zijn er smeltbare elementen die kortsluiting kunnen veroorzaken.

2. Water

Of het nu de wasbak, regenwater of de zee is, smartphones zijn niet bedoeld voor in het water. Ook al zijn er tegenwoordig (spat)waterdichte telefoons, we drukken je op het hart voorzichtig te zijn met die van jou als het gaat om water. Druppels zoutwater of een regenplas met zoet water, als er te veel water in het toestel komt dan kun je kortsluiting en dataverlies verwachten. Heb je een ongeluk gehad en het toestel is doorweekt, zet het dan niet aan, maar verwijder de batterij en droog het apparaat. Dit laatste doe je trouwens niet met een magnetron, oven of föhn, maar met een handdoek en een portie geduld.

3. Zand

De komende maanden zullen we weinig met onze voeten in het zand bivakkeren, tenzij op vakantie, maar toch staat zand in de top 10. Het fijne spul kan aangenaam aanvoelen onder zomerse temperaturen, maar voor onze smartphone is het funest. De kleine korrels komen namelijk gemakkelijk tussen de kleinste openingen en kunnen krassen veroorzaken op je scherm.

4. Auto-ongeluk

We gaan er vanuit dat je niet de smartphone onder het rijden gebruikt, dus dat onderdeel slaan we over. Neemt echter niet weg dat er andere onhandigheden mogelijk zijn. Sommigen leggen namelijk hun smartphone op hun schoot – bijvoorbeeld als bijrijder – en stappen zonder na te denken uit als ze op de bestemming zijn aangekomen. Valt het toestel op de stenen en is de schade direct zichtbaar.

5. Drankjes

Of je nu op een clubavond, festival of verjaardag bent, daar waar gezellig wordt gedronken, daar ligt gevaar op de loer. En dan hebben we het in dit geval even alleen over de drankjes. Je zit lekker aan een tafeltje of picknicktafel met de telefoon op tafel en je drankje. Het drankje valt om, over de telefoon, en het geheel is doorweekt. Ontzettend vervelend, maar het feit dat het nat is, is niet eens het enige probleem. De oplossende ingrediënten in het bijvoorbeeld met suiker gevulde drankje kunnen voor extra schade zorgen, zoals kortsluiting. Probeer dit niet zelf te repareren, maar bezoek een expert.

6. Sportwedstrijd

Je staat in het stadion om een wedstrijd van jouw club te aanschouwen. Zingen, springen en juichen. Allemaal top natuurlijk! Totdat je telefoon valt terwijl omstanders juichen bij de goal van jouw favoriete speler. Het volle gewicht van jezelf of jouw mede-fans zijn toch echt iets too much voor jouw smartphone.

7. Huisdieren

Ze doen het vast niet expres. Toch? Maar het gebeurt regelmatig, een mobiele telefoon die wordt toegetakeld door het geliefde huisdier. De kat die het van tafel schuift of de hond die dacht dat er wel op kon worden gekauwd.

8. Balkon

Verjaardag, hapje, meerdere alcoholische versnaperingen. Reuzegezellig! Totdat je even een momentje voor jezelf neemt op het balkon en over de reling leunt met je smartphone. Komt je vriend aangelopen die je op je schouder slaat. Telefoon los en een val van vier hoog naar beneden. Oops!

9. WC

Het overkomt ons mannen net iets gemakkelijker dan de vrouw, maar bij het plassen belandt er nog weleens een smartphone in de wc of plasbak. Met name tijdens feestjes wil er nog weleens een mobiele telefoon in onze vloeibare afscheiding vallen. Onhygiënisch en bijzonder onprettig voor het toestel zelf. Dit incident is de populairste onder de smartphone ongelukken.

10. Kinderen

Wat een schatjes! Totdat ze je gloednieuwe flagship smartphone te grazen nemen. Pas altijd op met je mobiele telefoon en kleine kids. Ze bedoelen het vast niet slecht – al twijfelen we hier soms over – maar zijn vaak nieuwsgierig naar hoe sterk een smartphone is en hoe die smaakt. Uit de buurt houden dus!

Bonus. Diefstal

De dief houdt jouw toestel waarschijnlijk wel in geweldige staat, dus dit is opmerkelijke toevoeging aan het rijtje. Vergeet echter niet dat diezelfde griezel van een dief al jouw gegevens op het toestel wel gaat wissen. Dit leidt vaak niet alleen tot de non-repareerbare schade van gewiste foto’s, maar ook tot emotionele schade.

Zo voorkom je deze smartphone ongelukken

Je gezond verstand en fatsoenlijke oplettendheid is natuurlijk de belangrijkste tool om bovenstaande smartphone ongelukken te vermijden. Verder is er natuurlijk een serie open deuren, zoals je telefoon uit de buurt houden van water, zand en zon; een smartphone cover gebruiken, zoals de telefoonhoesjes van Casimoda; je smartphone weghouden bij kinderen; de mobiele telefoon altijd in de zak houden als je ‘m niet gebruikt.

Doe je bovenstaande zaken juist, dan voorkom je een hoop smartphone-ellende!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram